Blog > Komentarze do wpisu
" Lizaki miodowe "Już jutro Dzień Dziecka więc je¶li chcecie sprawić waszym pociechom przyjemno¶ć możecie przygotować dla nich te oto lizaczki. Moim łobuziakom bardzo smakowały i mimo że były do¶ć duże to i tak "pokonały" je i nawet do¶ć dobrze wyczuwalny smak miodu im nie przeszkadzał a normalnie nie przepadaj± za miodem :) Inspirowałam się przepisem który znalazłam na :"Moje wypieki" ale pozmieniałam to i owo dostosowuj±c go do moich potrzeb i możliwo¶ci. Składniki: 1 szkl cukru 1/3 szkl miodu płynnego 1/3 szkl wody barwnik (ja dałam no naprawdę niewiele ponieważ był kolor od miodu)
Wykonanie: Blaszkę do pieczenia posmarować olejem (ja użyłam foremki do cake pops) Cukier,wodę i miód umie¶cić w garnku z grubym dnem i doprowadzić do zagotowania (gotować na ¶rednim ogniu)mieszaj±c od czasu do czasu.Przykryć i gotować jeszcze 2-3min. Następnie zdj±ć pokrywkę ,przyczepić termometr do rondelka,podkręcić ogień i gotować mieszaj±c od czasu do czasu aż syrop osi±gnie temp.143°C ( ja robiłam to na tzw.oko ponieważ nie posiadam termometru ) Garnek zdj±ć z ognia i ostudzić go natychmiast wkładaj±c do na chwilkę do większego naczynia z zimn± wod±. Garnek z gotowym sytopem ustawić na blacie,dodać barwnik, szybko wymieszać i formować kółka na posmarowanej blaszce ( ja wlewałam do foremki) Wcisn±ć patyczki,przykryć kropelk± syropu i zostawić do zakrzepnięcia,w przepisie było kilka godzin ale mi krzepł bardzo szybko,prawie natychmiastowo :) Smacznego!!!! Dałam troszkę za dużo i wyszły mi obręcze przy lizakach,dzieci nazwały je lizaki planety:)
pi±tek, 31 maja 2013, kozakowna
TrackBack
Komentarze
2013/05/31 18:39:11
Dziękuję amaranthrose :) Ja mieszkam we Francji i kupiłam foremkę w sklepie GIGA ale widziałam w Lidl ale w Polsce na pewno można kupić na allegro lub sklepie internetowym z różnymi rzeczami przydatnymi do pieczenia itd. My¶lę że w innych sklepach też s± lae nie jestem niestety na bież±co.
Pozdrawiam 2013/05/31 18:44:47
W takim razie poszukam:)
Taka foremka znacznie ułatwia przygotowanie cake pops. U mnie w domu wszyscy je lubi±. Tylko dużo z nimi pracy więc robię je wła¶ciwie tylko w ¶więta. Z tak± foremk± będę mogła robić je czę¶ciej! pozdrawiam:) 2013/05/31 20:33:22
amaranthrose wła¶nie dlatego ja zaopatrzyłam się w tak± foremkę,cake pops robi się znacznie szybciej i wychodz± równiejsze,u mnie też wszyscy je lubi± :)Pozdrawiam
2014/04/23 17:51:56
Proponuję dodawanie miodu (lub aromatów - co kto woli) pod koniec gotowania, a nie na pocz±tku - wówczas mniej go się wygotuje i smak będzie bardziej intensywny.
Nasza firma od lat zawodowo zajmuje się robieniem smakołyków z cukru, więc jeżeli macie jakie¶ pytania, to służę pomoc±: (namiary na karmelowe.pl ) Pozdrawiam, Gosia |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A gdzie tak± foremkę można kupić?