Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
Blog > Komentarze do wpisu

" Tartelettes z truskawkami i biał± czekolad± "

Zapowiadany już kiedy¶ przepis na wykorzystanie kruchego ciasta czekoladowego.

Tartelettes to nic innego jak mini tarty,bardzo popularne we Francji.

Pyszne poł±czenie mocno czelkoladowego,lekko gorzkiego ciasta i słodkiej białej czekolady a dla dodania ¶wieżo¶ci kawałki truskawek, naprawdę bardzo miło zaskakuj±ce poł±czenie :)

W podanym przepisie ciasta jest na więcej mini tart niż kremu więc należy lub zmniejszyć ilo¶ć ciasta,zwiększyć ilo¶ć kremu lub poprostu zamrozić pozostałe ciasto:))

Przepis dedykuję moim kochanym siostrom!

Składniki na ciasto:

(na około 12 mini tart)

 

20 dkg m±ki pszennej

10 dkg cukru pudru

12,5 dkg masła lub margaryny

1 całe jajko

1 żółtko jaja

3 łyżki kaka gorzkiego

 

 

Składniki na krem:

(na około 8 mini tart)

200 ml ¶mietanki słodkiej

20 dkg czekolady białej

3 łyżeczki żelatyny (rozrobić w odrobinie gor±cej wody)

¶wieże truskawki ( około 1 dużej na 1 foremkę)

 

Wykonanie:

Zarobić ciasto: m±kę i cukier puder przesiać ,dodać pokrojone w kostkę masło lub margarynęi zacz±ć zarabiać ciasto rękami ( na pocz±tku przecieramy składniki pomiędzy dłońmi aby powstał tzw.mokry piasek)

Następnie dodajemy jajko, żółtko i kakao i zagniatamy dokładnie ciasto aż będzie gładkie i jednolite.

Owijamy je foli± spożywcz± i odkładamy na 30 min.do lodówki.

Po upływie 30 min wyjmujemy ciasto z lodówki,wałkujemy je na grubo¶ć około 2 milimetrów i wykładamy nim dokładnie foremki do  mini tart ( foremki należy wcze¶niej dokładnie posmarować masłem żeby ciasto nie przywarło)

Piec w nagrzanym piekarniki  do 170°C 15-20 min.

Ciasto należy obci±żyć nakładaj±c na nie kawałek papieru do pieczenia i np.suchy groch lub specjalne kuleczki ceramiczne

 

Przygotowujemy krem: Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i wkładamy do głębokiej miski.

W rondelku zagotowujemy ¶mietankę i zalewamy ni± czekoladę,dokładnie wszystko mieszamy do czasu poł±czenia się składników.

Następnie dodajemy rozrobion± żelatynę i dokładnie wszystko mieszamy,odstawiamy do przestudzenia.

Truskawki umyć,oderwać ogonki i pokroić w kostkę,wyłożyć nimi dna tartelettek z ciasta.

Zimnym kremem lekko tężej±cym zalać mini tarty,ozdobić truskawkami i odstawić do czasu zastygnięcia się kremu ( najlepiej do lodówki).

 

 

 

 

 

 

 

Czerwone owoce w roli głównej

Ostatnie kuszenie

Tartaletki - akcja kulinarna

Truskawkowy zawrót głowy 2013

niedziela, 16 czerwca 2013, kozakowna

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/06/16 01:52:07
deser bajeczny! czekoladowy spód, białej czekolady morze w ¶rodku i truskaweczki.. wow.
-
2013/06/17 11:10:23
Chętnie bym się wprosiła na degustację. ¦linka cieknie. Pozdrawiam.
-
2013/06/17 14:33:24
Zapraszam pao77 :) i naprawdę były bajeczne karmel-itka,zniknęły prawie natychmiastowo,ledwo co zd±żyłam zrobić zdjęcia:) Pozdrawiam
-
2013/06/18 19:16:00
Mmm, cudowne poł±czenie :)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html