Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
Blog > Komentarze do wpisu

" Biszkopt Królowej Wiktorii "

Biszkopt Królowej Wiktoii jest idealny jako baza do tortów i wszelakich innych dekoracyjnych ciast.

Delikatny a jednocze¶nie wilgotny wspaniale komponuje się z różnymi kremami i owocami.

Jeden z najlepszych i niezawodnych biszkoptów jakie piekłam.

Mój biszkopt był baz± do zaprezentowanego niedawno tortu dla małej księżniczki :)

 

Składniki (na formę o ¶rednicy 22cm):

20 dkg cukru

4 jajka

20 dkg m±ki pszennej

2 łyżki mleka

20 dkg miękkiego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem( za pomoc± miksera) na puszyst± masę.

Dodajemy po jednym jajku i ci±gle ucieramy aż powstanie gładka masa.

M±kę i proszek do pieczenia przesiewamy a następnie ł±czymy z pozostałymi składnikami ( również z mlekiem)

Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównujemy wierzch i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190°C do "efektu suchego patyczka" ( wbijamy np.wykałaczkę w ciasto, po wyjęciu jest sucha,nie obrana ciastem)

Upieczony biszkopt studzimy na kratce.

RADA: Wszystkie składniki powinny mieć jednakow± temperaturę dlatego warto wcze¶niej wyj±ć np.jajka z lodówki,jeżeli damy zimne jajka  lub mleko do utartego masła masa może się zważyć.

¶roda, 11 grudnia 2013, kozakowna

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html