Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
Blog > Komentarze do wpisu

" Lasagne po mojemu "

Lubicie zapiekanki?Ja bardzo i gdyby mi kazać wybierać które wolę:ziemniaczane czy makaronowe to ciężko byłoby mi wybrać.

Dzi¶ przedstawiam moj± wersję lasagni.Powstała już jaki¶ czas temu ze składników które akurat miałam w lodówce  i bardzo nam ta wersja odpowiada :)

 

Składniki ( na duże naczynie żaroodporne):

1 opakowanie makaronu lasagne

3 marchewki

2 ¶rednie cukinie

1 por

50 dkg mięsa mielonego

1 papryka

300 ml pomidorów z puszki ( zmiksować)

2 łyżki oleju

sól i pieprz

przyprawa do dań włoskich

15 dkg sera żółtego

 

Wykonanie:

Przygotować farsz:

Marchew obrać.Cukinię i marchew zetrzeć na grubej tarce.Pora oczy¶cić i pokroić w półplasterki.Paprykę pokroić do¶ć drobno.

Na dużej patelni rozgrzać olej.

Na rozgrzanym oleju smażymy mięso,mieszaj±c co jaki¶ czas.

Gdy mięso jest już podsmażone dodajemy warzywa i dusimy około 10 min. na wolnym ogniu, regularnie mieszaj±c ( warzywa nie mog± być zbyt miękkie)

Doprawiamy sol±,pieprzem i mieszank± przypraw.Dokładnie mieszamy.

Na końcu dodajemy 3/4 zmiksowanych pomidorów ,dokładnie mieszamy i przesmażamy jeszcze 2-3 minuty.

Makaron lasagne podgotowujemy około2-3 min.w wodzie z sol± i odrobin± oleju ( wrzucamy po 4 listki i mieszamy co jaki¶ czas)Ja gotuję makaron porcjami,przekładam farszem i znów następna porcja w trakcie przekładania żeby makaron nie posklejał mi się.

Naczynie żaroodporne smarujemy połow± pozostałych pomidorów ( gdy s± zbyt gęste dodajemy odrobinę wody) i układamy placki makaronu jeden obok drugiego a następnie 2-3 duże łyżki farszu,rozsmarowujemy dokładnie na cało¶ci i znów warstwa makaronu,powtarzamy czynno¶ć do wyczerpania się farszu i makaronu.

Ostatni± warstw± ma być makaron który smarujemy pozostałymi pomidorami,posypujemy mieszank± przypraw do kuchni włoskiej i posypujemy utartym serem żółtym.Naczynie przykrywamy i zapiekamy 25-30 min w 190°C.

Można podawać z bagietk±.

Smacznego:)

 

 

 

poniedziałek, 02 grudnia 2013, kozakowna

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html