Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
Blog > Komentarze do wpisu

" Pieczony plaster szynki z ko¶ci± "

Zastanawiałam się i zastanawiałam jak przyrz±dzić porcję takiego mięska i wreszcie wymy¶liłam.

Tak piękna porcja aż się prosi aby j± upiec  i tak wła¶nie zrobiłam.

S±dzę że osoby nie przepadaj±ce za takim mięskiem powinny się skusić:)

Mięsko jedst delikatne,soczyste i pięknie odchodzi od ko¶ci,¶wietnie smakuje z odrobin± chrzanu,musztardy i pieczonymi ziemniakami.

Składniki:

1 płat szynki z ko¶ci±

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

2 z±bki czosnku

3/4 szkl wody

4-5 ziarenek ziela angielskiego

2 li¶cie laurowe

2 szczypty soli

1 gał±zka rozmarynu

1/2 łyżeczki papryki w proszku

1 szczypta pieprzu

 

Wykonanie:

Marchewkę,pietruszkę,cebulę i czosnek obrać.

Czosnek zgnie¶ć w prasce do czosnku,marchewkę,pietruszkę i cebulę pokroić na 3-4 czę¶ci.

Porcję mięsa umyć,osuszyć np.papierowym ręcznikiem.

Przygotowanę mięso natrzeć czosnkiem,sol±,pieprzem,papryk± w proszku ( robimy to zpo obydwu stronach mięsa)

Tak przygotowane mięso odkładamy w chłodne miejsce na 2-3 godz żeby przeszło przyprawami.

Po upływie tego czasu do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę,dodajemy li¶cie laurowe,ziele angielskie,rozmaryn,przygotowane warzywa i mięso.Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C.

Pieczemy pod przykryciem około 2 godz.

Podczas pieczenia polewamy co jaki¶ czas mięso powstałym wywarem.

 

 

 

czwartek, 23 stycznia 2014, kozakowna

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html