Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
Blog > Komentarze do wpisu

" Pomarańczowy raj "

 

Składniki:

8 białek

12,5 dkg margaryny lub masła

10 dkg m±ki pszennej 

szczypta soli

15 dkg cukru

sok z 1/2 pomarańczy

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę:

1 szkl ¶mietany 30%

40 dkg serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

5 dkg czekolady mlecznej

Na galaretkę :

1,5 kg pomarańczy

2 galaretki pomarańczowe

 

Wykonanie:

Masło lub margarynę roztapiamy a następnie odstawiamy do przestudzenia.

M±kę i proszek przesiewamy.

Biała ubijamy na sztywno z dodatkiem soli a następnie dodajemy na 3 razy cukier i dobrze ubijamy.

 

Kolejno dodajemy sok z pomarańczy,mękę z proszkiem na przemian z przestudzon± margaryn±.

Wszystko delikatnie mieszamy do czasu poł±czenia się składników.

Gotowe ciasto wylewamy na formę (33x23cm) wyłożon± papierem do pieczenia.

Pieczemy  do efektu "suchego patyczka" w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Ciasto po upieczeniu studzimy.

Pomarańcze okrawamy ze skórki ( razem z biał± błonk±) a następnie wykrawamy nożem sam mi±sz tak aby nie było białych błonek,z resztek  pomarańczy wyciskami sok  (za pomoc± ręki)

Wykrojone cz±stki pomarańczy i sok zagotowujey w garnku z grubym dnem.

Gotujemy wszystko około 5 min mieszaj±c co jaki¶ czas.

Po tym czasie zdejmujemy pomarańcze z ognia i dodajemy suche galaretki,dobrze mieszamy do czasu dokładnego rozpuszczenia się galaretek.

Odstawiamy do wystudzenia.

Ubijamy na sztywno schłodzon± ¶mietanę,dodajem cukier i dalej ubijamy do czasu poł±czenia się.Następnie dodajemy serek mascarpone i start± czekoladę na drobnej tarce.Wszystko dokładnie miksujemy.

Na wystudzony biszkopt wykładamy 1/3 masy z serka następnie tężej±c± galaretkę z pomarańczy i pozostał± masę z serka.

Cało¶ć można posypać start± czekolad± i udekorować plastrami pomarańczy.

Chłodzimy w lodówce 2-3 godz.

Smacznego :)

P.S. Jeżeli chcemy żeby masa serkowa była bardziej twarda możemy dodać około 2 łyżeczek żelatyny (wcze¶niej zalan± do napęcznienia wod± i rozpuszczon± w k±pieli wodnej)

czwartek, 20 lutego 2014, kozakowna

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/02/20 18:55:42
bardzo apetyczne
-
2014/02/20 21:37:52
Dziękuję :)
-
2014/02/21 10:39:20
Zachwycaj±cy deser :)
-
2014/02/21 13:58:17
gin86 polecam bo jest naprawdę pyszny :)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html