Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
Blog > Komentarze do wpisu

" Ciasto zebra w formie babki "

Ciasto które znaj± chyba wszyscy,dla mnie to jedno z ciast które przypomina mi lata dzieciństwa.

Przygotowanie go jest bardzo łatwe i szybkie,zazwyczaj piecze się go w tortownicy ale ja tym razem dla odmiany  przygotowałam go w formie na babkę.

 

Składniki:

1 szkl oranżady ( najlepiej białej)

1 szkl oleju

5 jajek

2,5 szkl + 3 łyżki m±ki pszennej

1/2 szkl cukru kryształu

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1 tabliczka czekolady ( roztopić w k±pieli wodnej)

 

Wykonanie:

Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do biało¶ci.

Gdy jajka już s± ubite dodajemy po trochę oranżady,m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i olej ( robimy to na 3-4 razy).Wszystko dokładnie miksujemy.

Gotowe ciasto dzielimy na 2 czę¶ci,do 1 dodajemy 3 łyżki m±ki  a do 2 dodajemy kakao i dobrze mieszamy.

Formę do babki nacieramy tłuszczem i posypujemy bułk± tart±.

Wlewamy do formy po 3 łyżki ciasta białego a następnie 3 łyżki ciasta ciemnego,czynno¶ć powtarzamy do wyczerpania się ciasta.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 1,5 godz. ( do efektu suchego patyczka)

Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Po wystudzeniu polewamy roztopion± czekolad±.

Smacznego :)

¶roda, 02 kwietnia 2014, kozakowna

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html