Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
Blog > Komentarze do wpisu

" Makowiec na francuskim cie¶cie "

Makowiec który piekły już nasze mamy i babcie a mojemu mężowi przypomina ¶więta z dzieciństwa.

Duża warstwa masy makowej z bakaliami i tylko odrobina delikatnego rozpływaj±cego się w ustach ciasta.

 

Składniki na ciasto:

25 dkg m±ki pszennej

25 dkg masła

2 żółtka

2 łyżki zimnej wody

 

Składniki na masę makow±:

30 dkg maku

8 jaj

35 dkg cukru pudru

2 łyżki bułki tartej

1 łyżka m±ki ziemniaczanej

kilka kropli olejku migdałowego

bakalie ( siekane orzechy,rodzynki,migdały)

 

Wykonanie:

W pierwszej kolejno¶ci przygotowujemy ciasto:zagniatamy wszystkie składniki,owijamy ciasto w folię do żywno¶ci i odkładamy do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy masę makow±:

mak sparzamy,studzimy a następnie mielimy dwukrotnie.

Cukier i żółtka jak ucieramy na puszyst± biał± masę,dodajemy mak i jeszcze chwilę ucieramy.

Białka jaj ubijamy na sztywn± pianę.

Do maku dodajemy ubite białka,m±kę ziemniaczan±,bułkę tart± i bakalie a następnie delikatnie mieszamy.

Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki,dzielimy na 2 porcje,rozwałkowujemy na wielko¶ć blaszki i wykładamy 1 czę¶ć ciasta,na ciasto dajemy masę makow±,wyrównujemy i przykrywamy 2 czę¶ci± rozwałkowanego ciasta.

Ciasto pieczemy około 50-60 min w 180 stopniach .

niedziela, 04 stycznia 2015, kozakowna

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html