Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
Blog > Komentarze do wpisu

" Ciasto cytrynowe tarte "

Ciasto znane  mi jeszcze z czasów dzieciństwa.

Składniki na nie znajdzie chyba każdy w swojej kuchni a jego przygotowanie jest bardzo szybkie i przyjemne.

 

Składniki:

1/2 kg m±ki pszennej

25 dkg masła lub margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskie)

3/4 szkl cukru pudru

1/2 szkl cukru kryształu ( do białek)

1 cytryna

4 jajka

2 łyżki kakao

0,5 l dżemu ( u mnie wi¶niowy)

 

Wykonanie:

M±kę,cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy,dodajemy masło i siekamy dokładnie nożem.Dodajemy żółtka jaj,sok i skórkę otart± z cytryny i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto dzielimy na 3 czę¶ci.Do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy.

Na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia ¶cieramy na tarce ( grube oczka) 1 czę¶ć ciasta jasnego następnie ciasto ciemne,smarujemy dokładnie dżemem.

Białka jaj ubijamy na sztywno,dodajemy cukier kryształ i ubijamy aż się rozpu¶ci i wykładamy pianę na dżem.delikatnie wyrównujemy.

Na sam koniec ¶cieramy ostatni± czę¶ć ciasta jasnego.

Cało¶ć pieczemy w 180 stopniach przez około 50 min.

wtorek, 10 lutego 2015, kozakowna

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Go¶ć: Kamila, *.bb.sky.com
2015/02/10 22:06:47
Jakie wymiary miała forma?
-
2015/02/10 22:15:55
Wymiar tradycyjnej blaszki czyli 25x36 :)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html