Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
Blog > Komentarze do wpisu

" Zapiekanka z bakłażana i płatków owsianych "

Ciekawe i syc±ce poł±czenie bakłażana i płatków owsianych z dodatkiem mozzarelli.

Smakuje do¶ć ciekawie i jest syc±ca.

Powiem szczerze że ciekawe poł±czenie które warto wypróbować .

 

Składniki:

2 bakłażany

2 kulki sera mozzarella

1 szkl. płatków owsianych 

2 jajka

zioła prowansalskie

sól i pieprz

olej do smażenia

 

Wykonanie:

Bakłażany kroimy w grubsze plastry,solimy i odstawiamy na 10-15 min. 

Po tym czasie płuczemy je pod zimn± wod± i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Jajka lekko ubijamy,płatki rozdrabniamy np, za pomoc± blendera.

Plastry bakłażana panierujemy najpierw w jajku a następnie w rozdrobnionych płatkach.Smażymy na złoty kolor z obydwu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Usmażone plastry odkładamy na ręcznik papierowy aby ods±czyć nadmiar tłuszczu.

W naczyniu żaroodpornym układamy:plaster bakłażana-plastry mozzarelli.posypujemy: sol±,pieprzem,ziołami prowansalskimi i znów bakłażan-ser i zioła.Powtarzamy czynno¶ć aż do wyczerpania składników.

Cało¶ć zapiekamy w 200 stopniach przez około 10-15 min.

Możemy podawać jako samodzielne danie,dodatek do  mięs lub z sosem np.pomidorowo-bazyliowym.

niedziela, 08 lutego 2015, kozakowna

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/02/08 13:54:48
bardzo ciekawy pomysł :)
-
2015/02/09 21:11:02
polecam,ma bardzo ciekawy smak :)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html