Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
Blog > Komentarze do wpisu

" Ciasteczkowe lody "

Dzieci uwielbiaj± ciasto brownie więc dlaczego nie pobawić się nim odrobinę i jeszcze nie uprzyjemnić im konsumpcji tego ciasta.

Odrobina fantazji plus czekolada i proszę.

Ciasteczka przygotowałam na poczęstunek dla dzieci z okazji zakończenia roku szkolnego.

Niestety nie miałam patyczków do lodów więc użyłam wykałaczek.

Powiem nieskromnie i  szczerze że zniknęły praktycznie natychmiast !!!

ciasto_na_zakoczenie_roku_031

 

Składniki:

20 dkg czekolady gorzkiej

25 dkg masła

25 dkg br±zowego cukru

4 lekko ubite jajka

8,5 dkg m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki kakao

 

Dodatkowo:

czekolada gorzka

czekolada biała

 

 

Wykonanie:

Formę o wymiarach 23 x 23 wykładamy papierem do pieczenia.

czekoladę roztapiamy w k±pieli wodnej i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

Masło z cukrem ucieramy na puszysto i dodajemy jajka i roztopion± czekoladę.

Przesian± m±kę i proszek do pieczenia dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.

Wylewamy ciasto na blaszkę,wyrównujemy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 min ( ciasto ma być sprężyste w dotyku)

Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia a następnie chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę.

Dobrze schłodzone ciasto kroimy w prostok±ty a następnie nasuwamy każdy kawałek na patyczek do lodów i zdobimy dowolnie roztopion± czekolad± ( możemy całe zanurzać w czekoladzie,lub tylko lekko polewać)

 

ciasto_na_zakoczenie_roku_037

 

 

 

czwartek, 30 czerwca 2016, kozakowna

Polecane wpisy

  • " Rogaliki trzy składnikowe "

    Składniki: 3 szkl m±ki pszennej 25 dkg masła lub margaryny 1 szkl ¶mietany marmolada lub dżem do nadzienia   Wykonanie: M±kę przesiewamy na stolnicę,dodaj

  • " Tawa Tawas "

    Pochodz±ca z Boliwii słodka przek±ska przypominaj±ca nasze polskie faworki. Przygotowanie tych k±sków jest nieskomplikowane i szybkie. Polecam na tłusty czwarte

  • " Kokardki na piwie "

    Inna wersja faworków,chrustu. W smaku i wygl±dzie ciasta bardzo przypominaj± faworki a piwa które dodajemy do ciasta nie wyczuwamy. Polecam jako inn± wersję faw

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/07/01 12:53:07
OOO super to wygl±da, jak palcek
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html