Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
Blog > Komentarze do wpisu

" Ciasto Marlenka "

Miodowe ciasto z kremem  pochodz±ce z Czech.

W smaku i wygl±dzie bardzo przypomina nasze ciasto miodowo grysikowe zwane stefank±.

Ja aby nie było bardzo mdłe dodałam pod każd± warstwę masy powidło ¶liwkowe.

jabkowiec_z_bez_060

Składniki:

Na ciasto:

Na masę:

  • 1 budyń ¶mietankowy lub waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 25 dkg masła ( miękkiego)

 

  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek powidła ¶liwkowego

 

Wykonanie :

Przygotowanie placków miodowych: W garnku rozpuszczamy masło,następnie dodajemy cukier i miód. Cały czas podgrzewami mieszaj±c co jaki¶ czas aż masa będzie gładka i jednolita.

Sodę mieszamy z octem. Dodajemy do masy z miodu i masła, masa zacznie zmieniać kolor i konsystencję. Cały czas mieszamy podgrzewaj±c masę aż zmieni kolor na br±zowo-pomarańczowy.

Garnek z mas± zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 7 min, mieszaj±c co jaki¶ czas masę.

Po tym czasie dodajemy po jajku do masy i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy po trochę m±ki (dodajemy stopniowo i dokładnie mieszamy, gdy jest do¶ć gęste wykładamy na stolnicę, dodajemy resztę m±ki i zagniatamy ciasto).

Gotowe ciasto dzielimy na 6 równych czę¶ci. Każd± układamy na papierze do pieczenia i rozwałkowujemy cieniutko.

Z papierem przekładamy każdy placuszek do blaszki do pieczenia i pieczemy w 180°C przez około 5-7 min aż placki się zrumieni±.

Upieczone placki odkładamy do wystudzenia.

Przygotowanie masy: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, przykrywamy foli± i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie ucieramy.

Na końcu dodajemy masę kajmakow± i dokładnie ucieramy. Przekładamy ciasto: placek miodowy-powidło-masa powtarzamy t± kolejno¶ć do wyczerpania się składników.

Wierzch ciasta smarujemy mas±, posypujemy siekanymi orzechami i polewamy roztopion± biał± czekolad±.

Zostawiamy na 2 godz a następnie wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje po 2 dniach.

jabkowiec_z_bez_050

wtorek, 07 marca 2017, kozakowna

Polecane wpisy

  • " Tort Ferreo rocher "

       Składniki : Na ciasto: 12 dkg cukru 6 jaj 6 dkg  m±ki   pszennej 6 dkg zmielonych  orzechów   laskowych 5 dkg  m±ki  

  • " Ciasto biała truskawka "

      Biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl cukru kryształu 1 cukier waniliowy 3/4 szkl  m±ki   pszennej 1/4 szkl  m±ki   ziemniaczanej Krem z białej cz

  • " Torcik Raffaello "

    Lekki i delikatny torcik który zachwyci nie tylko smakoszy kokosu. Składniki na biszkopt :   5 jaj 3/4 szkl cukru kryształu 1 cukier waniliowy 3/4 szkl m±k

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/03/07 08:07:21
ale super ciasto, lubię takie warstwowe
-
2017/03/08 14:25:16
izaa a polecam bo jest naprawdę pyszne
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html