Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
Blog > Komentarze do wpisu

" Puszysty sernik z musem czekoladowym "

stycze_017_145

 

 

Składnik na ser:

90 dkg twarogu (przemielonego)

200 ml kwa¶nej ¶mietany

200 ml ¶mietany 30%

100 ml mleka

3 jajka

25 dkg cukru

2 budynie waniliowe

 

Na mus:

350 ml ¶mietany kremówki

20 dkg czekolady gorzkiej

 

Na spód:

20 dkg suchych ciasteczek np.herbatników

8 dkg roztopionego masła

 

Wykonanie:

Przygotowanie spodu pod sernik: ciasteczka rozdrabniamy np.blenderem na miałko a następnie dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowan± mieszankę wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy dokładnie łyżk±. Wkładamy na 15 min do lodówki.

Przygotowanie sera: Do misy wkładamy ser, mleko i obydwie ¶mietany. Wszystko dokładnie miksujemy aż powstanie gładka masa.

Następnie dodajemy jajka, cukier i budyń w proszku i znów dokładnie miksujemy. Tak przygotowan± masę serow± wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w 160 stopniach przez godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy sernik jest dobrze schłodzony wykładamy na niego mus czekoladowy.

Przygotowanie musu czekoladowego: Czekoladę rozpuszczamy w k±pieli wodnej. ¦mietanę ubijamy na sztywno (na wysokich obrotach miksera) Do ubitej ¶mietany dodajemy rozpuszczon± czekoladę ( wlewamy strużk± ci±gle miksuj±c ¶mietanę na niższych obrotach ).

Gotowy mus przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na schłodzony sernik.

Posypujemy cało¶ć kakaem.

 

 stycze_017_148

 

 

niedziela, 05 marca 2017, kozakowna

Polecane wpisy

  • " Deser - mus czekoladowy "

    Pyszny deserek :delikatny,syc±cy i zaspokajaj±cy chęć na co¶ pysznego,słodkiego ,czekoladowego. Jego przygotowanie to zaledwie kilka dostępnych wszędzie produkt

  • " Tort Ferreo rocher "

       Składniki : Na ciasto: 12 dkg cukru 6 jaj 6 dkg  m±ki   pszennej 6 dkg zmielonych  orzechów   laskowych 5 dkg  m±ki  

  • " Korzenna kostka "

    Krzenna kostka - ciasto pachn±ce ¦więtami Bożego Narodzenia  Delikatny krem z cynamonem przełożony ciasteczkami korzennymi a do tego odrobina dżemu z czarn

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html