Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
Blog > Komentarze do wpisu

" Ciasto biała truskawka "

torty_czerwiec_2017_039

 

Biszkopt:

Krem z białej czekolady :

Frużelina truskawkowa :

 

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczypt± soli. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż cukier się rozpu¶ci. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Dodajemy przesiane m±ki i delikatnie wszystko mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 °C do efektu suchego patyczka.

Krem z białej czekolady:

¦mietankę wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy połaman± biał± czekoladę. Zdejmujemy z palnika i odczekujemy około 2 min. Po tym czasie dokładnie mieszamy (aż czekolada się rozpu¶ci). Cało¶ć schładzamy, odstawiamy do lodówki na minimum 12 godz. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i ubijamy na puszysto.

Frużelina truskawkowa:

W garnuszku mieszamy truskawki z cukrem, stawiamy na palnik i podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy cytrynę, wodę z m±k±, mieszamy i zagotowujemy, a następnie zdejmujemy z palnika. Rozpuszczon± żelatynę mieszamy z owocami uważaj±c żeby nie powstały grudki. Cało¶ć chłodzimy do czasu gdy owoce zaczn± gęstnięć.

Nas±czenie:

3/4 szkl. wody mieszamy pół na pół z likierem cytrynowym lub wódk±.

Przekładanie:

Biszkopt przekrawamy w poprzek na 3 blaty. Bierzemy 1 blat biszkoptu, nas±czamy go dokładnie, dajemy połowę frużeliny, 1/2 kremu z białej czekolady, układamy biszkopt-nas±czamy-frużelina-krem z białej czekolady-biszkopt-smarujemy resztk± kremu lub polewamy biał± czekolad± lub dekorujemy bit± ¶mietan±.
poniedziałek, 17 lipca 2017, kozakowna

Polecane wpisy

  • " Tort Ferreo rocher "

       Składniki : Na ciasto: 12 dkg cukru 6 jaj 6 dkg  m±ki   pszennej 6 dkg zmielonych  orzechów   laskowych 5 dkg  m±ki  

  • " Ciasto Marlenka "

    Miodowe ciasto z kremem  pochodz±ce z Czech. W smaku i wygl±dzie bardzo przypomina nasze ciasto miodowo grysikowe zwane stefank±. Ja aby nie było bardzo md

  • " Torcik Raffaello "

    Lekki i delikatny torcik który zachwyci nie tylko smakoszy kokosu. Składniki na biszkopt :   5 jaj 3/4 szkl cukru kryształu 1 cukier waniliowy 3/4 szkl m±k

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/07/23 16:36:31
Same pyszno¶ci wynajduję na tym blogu, jutro biorę się do pracy, bo naszła mnie ogromna ochota na takie ciasteczko ;)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html