Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
Blog > Komentarze do wpisu

" Kokosowa pokusa "

Czasem tak bywa że najlepsze ciasta powstaj± pod wpływem chwili i tego co mamy w zasięgu ręki.

Dokładnie było tak z tym ciastem i powiem nieskromnie że zrobiło furorę już kilka razy.

wakacje_2017_Polska_098

Biszkopt :

5 jaj (dużych)

1/2 szkl cukru kryształu

3/4 szkl m±ki pszennej

1/4 szkl.m±ki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

 

Masa:

15 dkg kokosów

750 ml ¶mietany kremówki

2 serki mascarpone

20 dkg białej czekolady

3-4 łyżki cukru pudru

 

Mus owocowy:

1/2 kg mrożonych truskawek

1 galaretka truskawkowa

2 łyżki cukru kryształu

 

Dodatkowo:

owoce do dekoracji np.borówki,truskawki,maliny

czekolada (wiórki )

 

Wykonanie:

Przygotowujemy biszkopt:

Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno,dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż cukier się rozpu¶ci .Dodajemy żółtka i ubijamyaż się poł±cz±.Dodajemy obydwie przesiane m±ki i delikatnie mieszamy.

Biszkopt wyllewamy na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 °C do efektu suchego patyczka.

Po wyjęciu z piekarnika upuszczamy blaszkę z biszkoptem na podłogę z wysoko¶ci około 50 cm.

Odstawiamy do wystygnięcia.

Po wystudzeniu przekrawamy biszkopt na 2 blaty.

 

Przygotowanie musu:

Owoce (mog± by¶ ¶wieże lub mrożone) wrzucamy do r±delka i gotujemy aż będ± miękkie,lekko je rozdrabniamy.Zdejmujemy z ognia,Dodajemy cukier i galaretkę i dokładnie mieszamy aż galaretka się rozpu¶ci.

Odstawiamy do wystudzenia.

 

Przygotowanie masy:

Czekoladę zorpuszczamy w k±pieli wodnej,lekko studzimy.

¦mieta,nę dobrze schłodzon± ubijamy na sztywno,dodajemy cukier  i serek mascarpone.Ubijamy do czasu poł±czenia się.Dodajemy czekoladę i kokosy,dokładnie mieszamy.

 

Przełożenie ciasta:

1 czę¶ć biszkoptu-smarujemy 1/2 musu owocowego-masa kokosowa-biszkopt-mus owocowy-masa kokosowa-tarta czekolada-owoce

 

P.S Ciasto można polać polew± czekoladow± bez dekorowania go owocami lub polewa czekoladowa i owoce

wakacje_2017_Polska_102

wtorek, 19 grudnia 2017, kozakowna

Polecane wpisy

  • " Tort Ferreo rocher "

       Składniki : Na ciasto: 12 dkg cukru 6 jaj 6 dkg  m±ki   pszennej 6 dkg zmielonych  orzechów   laskowych 5 dkg  m±ki  

  • " Ciasto biała truskawka "

      Biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl cukru kryształu 1 cukier waniliowy 3/4 szkl  m±ki   pszennej 1/4 szkl  m±ki   ziemniaczanej Krem z białej cz

  • " Ciasto Marlenka "

    Miodowe ciasto z kremem  pochodz±ce z Czech. W smaku i wygl±dzie bardzo przypomina nasze ciasto miodowo grysikowe zwane stefank±. Ja aby nie było bardzo md

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2018/07/09 14:13:51
Wygl±da przepysznie.
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html