Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
¶roda, 30 listopada 2016

padziernik_Pary_042

 

Składniki :

Na krem:

3 Szkl.mleka

2 opakowania budyniu

2 łyżki cukru

1 opakowanie żółtej galaretki

1 kostka masła/

 

Na biszkopt:

4 jajka

1/2 szkl cukru

1/2 szkl m±ki pszennej

1/4 szkl.m±ki ziemniaczanej

 

Krem ¶mietanowy:y

600 ml ¶mietany kremówki

2 łyżki żelatyny

4 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

2 duże paczki herbatników

2 łyżki kakao  

 

Wykonanie:

Najpierw pieczemy biszkopt:żółtka jaj oddzielamy od białek;Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy cukier i dokładnie ubijamy,dodajemy po 1 żółtku ubijajac,dosypujemy przesiane m±ki i dokładnie mieszamy łyżk± drewnian±.Wylewamy na natłuszczon± formę,wyrównujemy i pieczemy w 170°C do efektu suchego patyczka.

Gotowy biszkopt odstawiamy do wystygnięcia  a następnie przekrawamy w poprzek na 2.

Przygotowujemy masę budyniow±: budyń mieszamy z połow± mleka i cukrem,pozostałe mleko gotujemy i wlewamy na nie przygotowany budyń.Gotujemy 2 min. regularnie mieszaj±c.

Po zdjęciu z ognia dodajemy such± galaretkę i dokładnie mieszamy.

Masło dokładnie ucieramy na puszysto  i dodajemy po odrobinie wystudzonego budyniu ci±gle ucieraj±c.

¦mietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem.Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrz±tku i miksujemy z kremówk±.

Przekładamy ciasto:

Na dnie blaszki układamy 1 blat biszkoptu,smarujemy połow± masy budyniowej,układamy biszkopty,na nie układamy 1/3 bitej ¶mietany,herbatniki,masę budyniow±,herbatniki,1/3 kremówki ,biszkopt i znów kremówka.

Cało¶ć posypujemy kakaem.

Chłodzimy w lodówce około 2 godzin.

padziernik_Pary_057

P.S. Przepis znalazłam na blogu: Domowa cukierenka.

 

 

 

 

czwartek, 24 listopada 2016

Uwielbiam ciasto drożdżowe jak i francuskie a jego poł±czenie też jest super.

A rogaliki z takiego ciasta z dodatkiem marmolady to już jak dla mnie rewelacja.

burittos_075

Składniki:

 

Wykonanie:

Do dużej miski przesiewamy m±kę, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy jajka, sól, letnie mleko i pokruszone drożdże.


Wszystko dokładnie wyrabiamy około 10 min. i odstawiamy pod przykryciem ( przykrywamy ¶ciereczk±) do wyro¶nięcia.

Po wyro¶nięciu ciasto rozwałkowujemy na prostok±t i smarujemy roztopionym masłem. Ciasto składamy na 3 jak ciasto francuskie. Znów wałkujemy w prostok±t i smarujemy masłem, znów składamy. Czynno¶ć powtarzamy jeszcze raz.

Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy i kroimy w trójk±ty. Na szerszej czę¶ci trójk±ta układamy marmoladę lub dowolne inne nadzienie i zwijamy formuj±c rogal. Przygotowane rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia.

Pieczemy w 200°C około 15 min (aż się zezłoc± ).

burittos_104

 

wtorek, 15 listopada 2016

Często pracuj±c wracamy po całym dniu do domu i zastanawiamy się co przygotujemy szybkiego a fajnego na kolację.

Nie wiem jak Wy  ale ja mam tak coraz czę¶ciej :)

I tu pojawia się wła¶nie moja propozycja.

Składniki naprawdę dostępne dla każdego a jeżeli jakiego¶ nie mamy możemy go pomin±ć lub zast±pić innym według uznania.

W smaku naprawdę bardzo przypomina prawdziw± pizzę.

 

listopad_2016_042

Składniki:

  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl sosu pomidorowego do pizzy
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki
  • 3 łyżki sera parmezan
  • 1 duża gar¶ć sera żółtego
  • 1 duża kulka sera mozzarella
  • 10 dkg szynki
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawa do pizzy

 

Wykonanie:

Ziemniaki i cebulę obieramy. Paprykę pozbywamy gniazda nasiennego i kroimy w paseczki.
Ziemniaki i cebulę kroimy w plastry.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i układamy plasterki ziemniaków,jeden obok drugiego,solimy,posypujemy serem żółtym i parmezanem i znów układamy warstwę

ziemniaków,solimy,pieprzymy i posypujemy przypraw± do pizzy.

Dusimy pod przykryciem około 15 min.

Na tak przygotowane i uduszone ziemniaki dajemy obficie sos pomidorowy,rozsmarowujemy dokładnie po cało¶ci.

Posypujemy pokrojon± szynk±.

Układamy pokrojon± cebulę i paprykę tak aby na ¶rodku zostało wolne miejsce.

Układamy mozzarellę pokrojon± w plasterki a na ¶rodek wybijamy jajka.

Posypujemy cało¶ć przyprawami.

Przykrywamy i na ¶rednim ogniu dusimy aż jajko się zetnie.

 

Po przygotowaniu pizzy zsuwamy ja delikatnie z patelni na talerz.

Cało¶ć posypujemy posiekanym szczypiorkiem i układamy plastry szynki parmeńskiej.

Podajemy z ketchupem lub sosem pomidorowym.

 

listopad_2016_046

 

poniedziałek, 14 listopada 2016

   Delikatne,mięciutkie a zarazem wilgotne  z dodatkiem soczystych owoców....

ZapowiedĽ wspaniałego ciasta... i tak jest!

A do tego przygotowuje się go  expresowo.

Ja przygotowałam go jeszcze w sezonie moreli ale można je zast±pić innymi owocami sezonowymi.

Bretania_2016Polska_itp_724

 

Składniki: 

  • 15 dkg cukru
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szkl m±ki pszennej
  • 1 szkl kaszy mannej
  • 1 szkl ¶mietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • lukier do polania (nie koniecznie)
  • płatki migdałów (nie koniecznie)

 

Wykonanie:

M±kę, kaszę mann± i proszek mieszamy a następnie przesiewamy.


Jajka z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy do biało¶ci. Dodajemy olej, a następnie pozostałe składniki na przemian ze ¶mietan±. Mieszamy wszystko do czasu poł±czenia się składników.


Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia.


Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30-40 min (do efektu suchego patyczka).


Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto polewamy lukrem i posypujemy migdałami.

 

Bretania_2016Polska_itp_732

Ambition z dbało¶ci±

 

 #Ambition181

 

00:54, kozakowna , ciasta
Link Komentarze (1) »
sobota, 12 listopada 2016

Zapewne wielu z was zna to uczucie gdy mamy niespodziewanych go¶ci a w lodówce pustki....

Dzisiejsza propozycja idealnie nadaje się wła¶nie na tak± okazję jak i na inne np.gdy mamy ochotę na co¶ smacznego,syc±cego i szybkiego lub jako danie dla naszych pociech niejadków...

torty_i_ciacha_055

 

Składniki:

  • 5 kromek pieczywa tostowego
  • 5 parówek
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 1/2 szkl. sosu pomidorowego jak do pizzy
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Każd± kromkę chleba tostowego rozwałkowujemy na cieńsze kromki. Każd± kromkę smarujemy dobrze sosem pomidorowym.


Mozzarellę kroimy na plasterki i na każdej kromce układamy po kilka plasterków sera. Na 1 brzegu tak przygotowanych kromek układamy parówkę.

Tak przygotowany chlebek zwijamy dobrze w rulon.


Owijamy każdy rulonik dokładnie foli± spożywcz± i odkładamy do schłodzenia na 10-15 min.

Schłodzone roladki wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii.


Jajko ubijamy z odrobin± soli i pieprzu.


Roladki panierujemy w jajku i bułce tartej a następnie smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony.
Podajemy na gor±co.

 

torty_i_ciacha_057

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 62
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl