Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
poniedziałek, 17 lipca 2017

torty_czerwiec_2017_039

 

Biszkopt:

Krem z białej czekolady :

Frużelina truskawkowa :

 

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczypt± soli. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż cukier się rozpu¶ci. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Dodajemy przesiane m±ki i delikatnie wszystko mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 °C do efektu suchego patyczka.

Krem z białej czekolady:

¦mietankę wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy połaman± biał± czekoladę. Zdejmujemy z palnika i odczekujemy około 2 min. Po tym czasie dokładnie mieszamy (aż czekolada się rozpu¶ci). Cało¶ć schładzamy, odstawiamy do lodówki na minimum 12 godz. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i ubijamy na puszysto.

Frużelina truskawkowa:

W garnuszku mieszamy truskawki z cukrem, stawiamy na palnik i podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy cytrynę, wodę z m±k±, mieszamy i zagotowujemy, a następnie zdejmujemy z palnika. Rozpuszczon± żelatynę mieszamy z owocami uważaj±c żeby nie powstały grudki. Cało¶ć chłodzimy do czasu gdy owoce zaczn± gęstnięć.

Nas±czenie:

3/4 szkl. wody mieszamy pół na pół z likierem cytrynowym lub wódk±.

Przekładanie:

Biszkopt przekrawamy w poprzek na 3 blaty. Bierzemy 1 blat biszkoptu, nas±czamy go dokładnie, dajemy połowę frużeliny, 1/2 kremu z białej czekolady, układamy biszkopt-nas±czamy-frużelina-krem z białej czekolady-biszkopt-smarujemy resztk± kremu lub polewamy biał± czekolad± lub dekorujemy bit± ¶mietan±.
sobota, 15 lipca 2017

Poł±czenie smaku klasycznego,delikatnego sernika i delikatnego kremu cytrynowego.

Podana lekko schłodzona jest idealnym deserem lub dodatkiem do kawy.

drodwka_z_serem_151

Na ciasto:

Na masę serow±:

  • 40 dkg sera na serniki
  • 25 dkg serka mascarpone
  • jajka
  • 2/3 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Krem cytrynowy :

 

Przygotowanie ciasta:

M±kę i cukier przesiewamy,dodajemy posiekane masło i siekamy wszystko dokładnie razem.Dodajemy jajko i mleko.Zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto formujemy w kulę i odkładamy do lodówki na 1 godz.

Po tym czasie wałkujemy do¶ć cienko,wykładamy nim formę,przykrywamy papierem do pieczenia i obci±żamy np.grochem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C aż lekko się zarumieni.

Na podpieczone ciasto wylewamy masę serow±.

Przygotowanie sera :

Wszystkie składniki samy serowej wkładamy do miski i miksujemy aż się poł±cz±.

Gotow± masę przelewamy na przestudzone ciasto i pieczemy w 170°C przez około 40 min.

Upieczony i wystudzony sernik wkładamy do lodówki.

Przygotowanie kremu cytrynowego :

Jajka z cukrem ubijamy trzepaczk± aż się poł±cz±?przelewamy do garnka i podgrzewamy,cały czas mieszaj±c.

Po około 2-3 min (masa jajeczna będzie ciepła) dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz pokrojone masło.

Mieszamy cały czas aż składniki się poł±cz±.

Kiedy krem zaczyna się gotować zdejmujemy krem z ognia i przecedzamy przez gęste sito.

Wystudzony krem chłodzimy w lodówce a następnie smarujemy dokładnie nim tartę serow±.

 

drodwka_z_serem_155

 

16:49, kozakowna , tarty
Link Komentarze (1) »
¶roda, 05 lipca 2017

kwiecie_2017_042

Na ser:

  • 1 kg białego sera (2-krotnie zmielonego)
  • 1 kostka masła
  • jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 budyń ¶mietankowy
  • 1 gar¶ć rodzynek

Pozostałe:

 

Wykonanie :

Przygotowanie sera:

W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem,zdejmujemy z palnika. Ser i jajka miksujemy razem. Mleko mieszamy dokładnie z budyniem.

Do roztopionego masła wlewamy mleko z budyniem i zmiksowany ser i wszystko dokładnie miksujemy. Wszystko gotujemy około 15 min regularnie mieszaj±c. Na koniec dorzucamy gar¶ć rodzynek i dokładnie mieszamy.

W blaszce wykładamy herbatniki jeden obok drugiego tak aby pokryć całe dno blaszki.

Na herbatniki wylewamy połowę sera, równamy, układamy warstwę herbatników, wylewamy pozostały ser i przykrywamy warstw± herbatników.

Polewamy rozpuszczon± biał± czekolad±.

23:27, kozakowna , sernik
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 03 lipca 2017

Delikatne,rozpływaj±ce się w ustach babeczki.

Idealna alternatywa ciasta na lato,możemy zrobić je z dowolnymi,sezonowymi owocami.

Idealne ja jeden kęs .

komunijne_majczerwiec_2017_136

Składniki: 

Na kruche ciasto:

Na krem:

do dekoracji:

 

Przygotowanie ciasta :

M±kę przesiewamy przez sitko razem z cukrem pudrem,dodajemy cukier waniliowy,masło.Wszystko dokładnie siekamy,dodajemy sól,żółtka i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki,rozwałkowujemy na grubo¶ć około 3 mm.

Wycinamy kółka ciut większe jak foremki na babeczki.

Wysmarowane tłuszczem foremki wykładamy ciastem,delikatnie dociskamy je palcami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C.

Upieczone spody do babeczek studzimy na kratce.

Przygotowanie kremu :

w głębokiej misce mieszamy trzepaczk± rózgow± jajko,żółtka,m±kę ,cukier i cukier waniliowy.

Mleko zagotowujemy a następnie wlewamy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.

Masę jajeczn± przelewamy do garnka i ci±gle mieszaj±c zagotowujemy.

Tak przygotowan± masę lekko studzimy a następnie dodajemy masło i dokładnie mieszamy aż powstanie gładki,jednolity krem.

Owoce płuczemy i osuszamy .

Wystudzone spody do babeczek napełniamy kremem ( najlepiej za pomoc± rękawa cukierniczego lub szprycy a następnie dekorujemy owocami.

22:24, kozakowna
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 29 czerwca 2017

torty_05_maj_095

Na farsz:

Ciasto na pierogi:

  • 2 szkl m±ki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • około 3/4 szkl wrz±cej wody ( zależy ile zabierze ciasto)

Na sos:

  • 2 puszki pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 czubata łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz

 

 

Przygotowanie pierożków : 

Przygotowujemy farsz; masło roztapiamy na patelni,dodajemy szpinak,czosnek przeci¶nięty przez praskę i podsmażamy aż odparuje woda ze szpinaku.Dodajemy starty parmezan,ricottę,jajko i przyprawy.Wszystko dokładnie mieszamy i studzimy.

Farsz należy dobrze schłodzić żeby lepiej było lepić pierożki.

Przygotowujemy ciasto na pierogi:

M±kę przesiewamy na stolnicę,dodajemy sól i stopniowo wrz±c± wodę wymieszan± z olejem.

Zarabiamy ciasto.

Ciasto ma być elastycznie i nie za twarde.

Z gotowego ciasta odkrawamy kawałek (pozostałe owijamy foli± żeby nie wyschło) rozwałkowujemy,wykrawamy np.szklank± kr±żki i lepimy pierożki.

Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie (wrzucamy na gotuj±c± wodę i od momentu wypłynięcia pierożków gotujemy jeszcze około minuty)Wyjmujemy łyżk± cedzakow± i przelewamy zimn± wod±.

Przygotowanie sosu:

do garnka wlewamy zmiksowane pomidory z puszki,sok pomidorowy,koncentrat i wszystkie przyprawy.

Sos gotujemy około 10 min na wolnym ogniu.

Na głębszy talerz wlewamy sos,układamy pierożki i posypujemy koperkiem.

torty_05_maj_104

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 66
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html