Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
¶roda, 06 lipca 2016

Chlebek przypominaj±cy ten z mojego dzieciństwa pieczony przez nasze babcie w piecu chlebowym...

Tak wiem,wiem że nigdy nie będzie identycznie taki po upieczeniu w klasycznym piekarniku ale uwierzcie ten chlebek jest bardzo łatwy w przygotowaniu i przepyszny a do tego nie zsycha się tak szybko jak inne.

chleb_z_garnka_003

 

Składniki:  

35 dkg m±ki pszennej

20 dkg m±ki żytniej

1 płaska łyżeczka soli

2 łyżki oliwy z oliwek

1,5 szkl.letniej wody

1 łyżeczka cukru

3 dkg ¶wieżych drożdży

 

Dodatkowo:

Garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne z przykrywk±

mleko do posmarowania chleba

mak do posypania

 

Wykonanie:

Do większego kubka kruszymy drożdże,zasypujemy cukrem,dodajemy 1 łyżkę m±ki pszennej i 0,5 szkl. letniej wody.Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do lekkiego wyro¶nięcia drożdży ( koło 10 min.)

Do dużej miski wsypujemy przesiane m±ki,sól,oliwę,resztę wody,rozczyn i wszystko dokładnie mieszamy ( duż± łyżk± lub ręk± )

Gdy ciasto jest za gęste dodajemy jeszcze troszkę wody i dobrze mieszamy.

Miskę z ciastem owijamy szczelnie foli± spożywcz± i odstawiamy na noc do lodówki.

Rano przekładamy wyro¶nięte ciasto na stolnicę dobrze oprószon± m±k±.zagniatamy chwilkę ciasto a następnie formujemy z niego kulę.

Przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy do kolejnego podro¶nięcia na około 30 min. 

Ja ciasto przed odstawieniem do podro¶nięcia umie¶ciłam na papierze do pieczenia,póĽniej jest łatwiej przełożyć je do garnka.

Do zimnego piekarnika wstawiamy garnek lub naczynie żaroodporne i nagrzewany piekarnik do 220 stopni.Gor±cy garnek wyjmujemy i wkładamy do niego wyro¶nięty chlebek.

Smarujemy go dobrze mlekiem i posypujemy makiem.

Przykrywamy garnek,zmniejszymy temp. do 200 stopni i pieczemy przykryty chlebek przez 30 min.

Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy chlebek jeszcze 20 min.

Po upieczeniu chlebek oddaje głuchy odgłos po postukaniu w niego.

Upieczony chleb studzimy na kratce.

chleb_z_garnka_013

 

 

czwartek, 30 czerwca 2016

Dzieci uwielbiaj± ciasto brownie więc dlaczego nie pobawić się nim odrobinę i jeszcze nie uprzyjemnić im konsumpcji tego ciasta.

Odrobina fantazji plus czekolada i proszę.

Ciasteczka przygotowałam na poczęstunek dla dzieci z okazji zakończenia roku szkolnego.

Niestety nie miałam patyczków do lodów więc użyłam wykałaczek.

Powiem nieskromnie i  szczerze że zniknęły praktycznie natychmiast !!!

ciasto_na_zakoczenie_roku_031

 

Składniki:

20 dkg czekolady gorzkiej

25 dkg masła

25 dkg br±zowego cukru

4 lekko ubite jajka

85 dkg m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki kakao

 

Dodatkowo:

czekolada gorzka

czekolada biała

 

 

Wykonanie:

Formę o wymiarach 23 x 23 wykładamy papierem do pieczenia.

czekoladę roztapiamy w k±pieli wodnej i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

Masło z cukrem ucieramy na puszysto i dodajemy jajka i roztopion± czekoladę.

Przesian± m±kę i proszek do pieczenia dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.

Wylewamy ciasto na blaszkę,wyrównujemy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 min ( ciasto ma być sprężyste w dotyku)

Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia a następnie chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę.

Dobrze schłodzone ciasto kroimy w prostok±ty a następnie nasuwamy każdy kawałek na patyczek do lodów i zdobimy dowolnie roztopion± czekolad± ( możemy całe zanurzać w czekoladzie,lub tylko lekko polewać)

 

ciasto_na_zakoczenie_roku_037

 

 

 

22:37, kozakowna , ciastka
Link Komentarze (1) »
wtorek, 14 czerwca 2016

Od jakiego¶ czasu jednym z ciast dominuj±cych na blogach jest ciasto  "¶nieżny puch"

Bazuj±c się wła¶nie na nim ale z powodu braku niektórych składników powstało wła¶nie takie oto ciasto dostosowane do owoców które teraz króluj± czyli truskawek i składników mi dostępnych.

Ciasto bardzo delikatne i lekkie.

czerwiec_2016_047

 

Składniki:

Na spód:

20 dkg herbatników

 

Masa:

65 dkg twarogu sernikowego

3 galaretki agrestowe 

3 łyżki cukru pudru

500 ml wrz±cej wody

150 ml ¶mietany

 

Wykończenie:

2 galaretki truskawkowe

3 szkl. wrz±cej wody

60 dkg truskawek

 

Wykonanie:

Formę o wymiarach 24x24 wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spodzie herbatniki.

Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 500 ml wrz±cej wody i odstawiamy do wystudzenia.

Schłodzon± ¶mietanę ubijamy na sztywno,dodajemy cukier .

Do ¶mietany dodajemy ser i dokładnie miksujemy .

Po poł±czeniu się sera ze ¶mietan± delikatnym strumykiem wlewamy dobrze schłodzon± galaretkę i dokładnie ubijamy.

Tak przygotowan± masę wylewamy na herbatniki i chłodzimy w lodówce.

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szkl wrz±cej wody i odstawiamy do wystudzenia.

Gdy masa lekko stężeje układamy na niej umyte i osuszone truskawki.

Gdy galaretka prawie tężeje wylewamy j± delikatnie na truskawki i ponownie odstawiamy ciasto do schłodzienia.

 

czerwiec_2016_043czerwiec_2016_0431

 

 

 

 

sobota, 11 czerwca 2016

Kto lubi deser tiramisu?

Ja bardzo! A dzi¶ przedstawiam wam torcik o takim wła¶nie smaku.

torty_maj_350

Składniki na biszkopt:

5 jaj

0,5 szkl. cukru

1 cukier waniliowy

3/4 szkl-m±ki pszennej

1/4 szkl.m±ki ziemniaczanej

szczypta soli

 

Krem:

75 dkg serka mascarpone

5 łyżek cukru 

6 łyżek ¶mietany 30 procent

 

Nas±czenie biszkopta:

2/3 szkl.mocnej kawy

5 łyżek kakao

100 ml likieru amaretto

 

Wykonanie :

Przygotowujemy biszkopt:

Białka jaj oddzielamy od żółtek,ubijamy je na sztywno ze szczypt± soli.

Gdy białka s± ubite na sztywno dodajemy po trochę cukru,cukier waniliowy i dobrze ubijamy do czasu rozpuszczenia się cukru.

Dodajemy po jednym żółtku ci±gle ubijaj±c.

Na końcu dodajemy przesiane m±ki i delikatnie mieszamy drewnian± łyżk± lub szpatułk±.

Wylewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 175 stopniach do efektu "suchego patyczka"

Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy na ziemię z wysoko¶ci około 40 cm.

Odstawiamy do wystudzenia.

Wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3 czę¶ci.

 

Nas±czenie:

Przestudzon± kawę mieszamy z likierem.

 

Przygotowanie kremu:

Schłodzon± ¶mietanę ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i dobrze miksujemy a następnie dodajemy serek mascarpone i dokładnie wszystko miksujemy.

 

Przełożenie :

Pierwszy biszkopt układamy na paterze i nas±czamy  przygotowan± kaw± z likierem i równo rozsmarowujemy czę¶ć masy,opruszamy kakaem ( przez sitko)i przykrywamy biszkoptem nas±czonym z obydwu stron a następnie dajemy pozostał± czę¶ć kremu i opruszamy kakaem,Przykrywamy ostatnim biszkoptem nas±czonym z jednej strony ( nas±czon± stron± do masy).

Dokorujemy według uznania i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godz do schłodzenia.

 

torty_maj_345

 

wtorek, 03 maja 2016

Jedne z naszych ulubionych ciasteczek które znikaj± jeszcze szybciej niż się je robi ,a robi się je naprawdę szybko.

Kształt ciasteczek zależy tylko od waszej wyobraĽni -

Można przygotować je z marmolad± lub bez,polać czekolad±.....kombinacji wiele!

A więc zabieramy się za ciasteczka!

Na blogu znajdziecie już podobne ciasteczka :)

kwiecie_2015_098

 

Składniki:

30 dkg m±ki pszennej

10 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy ( nie koniecznie)

20 dkg miękkiego masła

marmolada ( nie koniecznie)

 

Wykonanie:

Miękkie masło ucieramy ( mikserem) z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszyst± i jasn± masę.

Dodajemy po troszkę m±ki i nadal ucieramy.

Powstałe ciasto powinno być miękkie i lepkie.

Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy ze specjaln± końcówk± i wyciskamy dowolny kształt ciastek na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia.

Na ciasteczka możemy dać marmoladę.

Gotowe ciasteczka chłodzimy w lodówce minimum 30 min przed pieczeniem.

Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Upieczone ciasteczka możemy np. polać czekolad±

kwiecie_2015_102

 

 

22:34, kozakowna , ciastka
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 61
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl