Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
wtorek, 07 listopada 2017

kwiecie_2017_135

 

Składniki:

  • 1 szkl mleka
  • jajka
  • 0,5 szkl oleju
  • 2 szkl m±ki pszennej +1 łyżka
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kakao
  • drobinki czekoladowe

 

Wykonanie: 

Piekarnik nagrzewamy do 200°C.

W misce mieszamy przesian± m±kę,proszek do pieczenia,sodę i m±kę ziemniaczan±.

W drugiej misce mieszamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym.Następnie dodajemy mleko i olej cały czas miksuj±c.Dodajemy mieszankę z m±ki i dokładnie wszystko miksujemy.

Ciasto dzielimy na 2 czę¶ci,do jednej dodajemy łyżkę m±ki i dokładnie mieszamy a do drugiej dodajemy kakao i również dokładnie miksujemy.

Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami.

Do każdej papilotki nakładamy łyżk± kolejno raz jedno ciasto raz drugie (jasne-ciemne).

Ciasto nakładamy na ¶rodek papilotki nakładaj±c jasne ciasto na ciemne itd.

Foremki napełniamy do 3/4 wysoko¶ci.

Posypujemy drobinkami czekolady gorzkiej.

Pieczemy w 180°C około 20-25 min ( najlepiej sprawdzić wykałaczk± czy ciasto jest już upieczone).

 

kwiecie_2017_111

czwartek, 26 paĽdziernika 2017

 kwiecie_2017_091

Składniki :

Na masę:

  • 12 dkg cukru kryształu
  • 4 jaja
  • 1 litr mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 16 łyżek m±ki pszennej

 

 

Przygotowanie ciasta:

M±kę przesiewamy na stolnicę,dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy dokładnie nożem aż wszystko się poł±czy.

Dodajemy jajko ,żółtko,¶mietanę i zagniatamy ciasto.

Formujemy kulę z ciasta,owijamy foli± spożywcz± i odkładamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto,dzielimy na 2 czę¶ci ,rozwałkowujemy cieniutko i wykładamy nim dwie jednakowe blaszki (25x35)

Placki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 25 min.

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowanie masy:

Jajka i cukier dokładnie mieszamy trzepaczk± rózgow± .Dodajemy m±kę i cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.Dodajemy mleko,mieszamy aż nie będzie żadnych grudek i wstawiamy na ogień.Gotujemy cały czas mieszaj±c do czasu aż otrzymamy gładk± masę.

Odstawiamy do przestudzenia.

Letni± masę wlewamy na 1 placek i przykrywamy drugim.

Oprószamy ciasto cukrem pudrem i odstawiamy na minimum 3 godz.

 

08:20, kozakowna
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 11 wrze¶nia 2017

wakacje_2017_Polska_180

 

Na kuleczki mięsne:

  • 50 dkg mięsa mielonego wołowego
  • 1 mała cebula
  • 1 sucha bułka
  • jajko
  • 1 z±bek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1/3 łyżeczki papryki chili
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju

Na sos:

  • 1 duża cebula
  • 2 duże z±bki czosnku
  • 80 dkg siekanych pomidorówz puszki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymsiego

 

Wykonanie :

Piekarnik nagrzewamy do 220 C° 

Mięso wkładamy do miski,dodajemy namoczon± i odci¶nięt± bułkę.

Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno lub miksujemy na drobno w melakserze.

Dodajemy do mięsa uduszon± cebulkę i doprawiamy sol±, pieprzem,troszkę kminu rzymskiego zmiksowanego,paprykę chili, słodk± paprykę i jajko.

Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy małe kuleczki ( wielko¶ci orzecha włoskiego lub odrobinę większe) 

Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Gotowe kuleczki pieczemy 15 min.

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy:

Cebulkę i czosnek podsmażamy na oleju około 5 min mieszaj±c od czasu do czasu.

Dodajemy starty imbir,kurkumę,troszkę kminu rzymskiego,chwilkę smażymy. Dodajemy pomidory, sól i pieprz,sok z cytryny i cukier.

Gotować około 10 min mieszaj±c regularnie.



Gotowe klopsiki wkładamy do sosu i dusimy jeszcze około 5-8 min.

Przed podaniem można posypać siekan± natk± pietruszki.

 

wakacje_2017_Polska_152

niedziela, 10 wrze¶nia 2017

wakacje_2017_Polska_175

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto pochodz±ce z Bretanii w które uwielbia mój syn.

My również nie pogardzili¶my kawałeczkiem do kawki  i tylko kawałeczkiem ponieważ bardzo szybko pozostały same okruchy po cie¶cie ;) 

Polecam,jest delikatne a zarazem nie za suche ,lekko wilgotne.

 

Składniki:

  • jajka
  • 25 dkg masła ( miękkiego )
  • 25 dkg m±ki pszennej
  • 25 dkg cukru kryształu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie :

Piekarnik nagrzewamy do 180 C°
Miękkie masło miksujemy z cukrem ( nie za długo) tylko żeby lekko się poł±czyło.
Dodajemy żółtka jaj i miksujemy aż składniki się poł±cz±.
Dosypujemy przesian± m±kę z proszkiem do pieczenia,miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy aż wszystkie składniki się poł±cz±.
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 50-55 min.
Studzimy na kratce.


Dla zmiany smaku możemy dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy lub wanilię.

21:22, kozakowna , ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 17 lipca 2017

torty_czerwiec_2017_039

 

Biszkopt:

Krem z białej czekolady :

Frużelina truskawkowa :

 

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczypt± soli. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż cukier się rozpu¶ci. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Dodajemy przesiane m±ki i delikatnie wszystko mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 °C do efektu suchego patyczka.

Krem z białej czekolady:

¦mietankę wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy połaman± biał± czekoladę. Zdejmujemy z palnika i odczekujemy około 2 min. Po tym czasie dokładnie mieszamy (aż czekolada się rozpu¶ci). Cało¶ć schładzamy, odstawiamy do lodówki na minimum 12 godz. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i ubijamy na puszysto.

Frużelina truskawkowa:

W garnuszku mieszamy truskawki z cukrem, stawiamy na palnik i podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy cytrynę, wodę z m±k±, mieszamy i zagotowujemy, a następnie zdejmujemy z palnika. Rozpuszczon± żelatynę mieszamy z owocami uważaj±c żeby nie powstały grudki. Cało¶ć chłodzimy do czasu gdy owoce zaczn± gęstnięć.

Nas±czenie:

3/4 szkl. wody mieszamy pół na pół z likierem cytrynowym lub wódk±.

Przekładanie:

Biszkopt przekrawamy w poprzek na 3 blaty. Bierzemy 1 blat biszkoptu, nas±czamy go dokładnie, dajemy połowę frużeliny, 1/2 kremu z białej czekolady, układamy biszkopt-nas±czamy-frużelina-krem z białej czekolady-biszkopt-smarujemy resztk± kremu lub polewamy biał± czekolad± lub dekorujemy bit± ¶mietan±.
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 67
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html