Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
czwartek, 31 stycznia 2013

Dzi¶ kolejna wersja drożdżówek.Moi mężczyzni stwierdzili bowiem ostatnio że nie chc± na ¶niadanie nic innego jak drożdżówki,ale takie pieczone przezemnie:) A ja że bardzo lubię pieczenie przychyliłam się do ich pro¶by:)

Przepisu na ciasto nie podaję ponieważ robiłam je z tego przepisu co drożdżówki z serem i marmolad±.

Kruszonka:

1 łyżka masła

1 łyżka cukru kryształu

2 łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Dodatkowo:

2 słoiczki jagód (u mnie jagody w cukrze)

 

Wykonanie kruszonki:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy ręk± aż powstanie tak zwany mokry piasek.

 

Z ciasta formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy w ciepłe miejsce do podro¶nięcia.Następnie np.dnem szklanki robimy wgniecenie na ¶rodku drożdżówek i w to miejsce dajemy ods±czone jagody.Boki drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem a wierzch posypujemz kruszonk±.

Pieczemy w nagrznanym piecu do 180°C przez około 10 min (aż się zarumieni±)

Smacznego!

 

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Bardzo szybka i łatwa tarta.Co prawda idealna na letnie upały ale duża dawka soku z limonki może nam pomóc przegonić przeziębienie :)

Jest naprawdę pyszna.Przepis zaczerpnięty z bloga: "Deserowo" z malutkimi moimi zmianami.

Składniki:

20 dkg ciasteczek digestive

5 dkg roztopionego masła

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

300 ml ¶mietanki kremówki

otarta skórka i sok z 4 limonek

3 łyżeczki żelatyny

 

Wykonanie:

Ciasteczka zmiksować na pył i poł±czyć z roztopionym masłem.Powstał± masę przełożyć do okr±głej blaszki i wylepić  ni± spód.Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy.

Limonki  dobrze umyć,zetrzeć z nich skórkę i wycisn±ć sok,¶mietanę kremówkę ubić.Gdy będzie sztywna dodawać do niej powoli mleczko skondensowane i ubić wszystko.Następnie dodać skórkę i sok z limonek oraz rozrobion± żelatynę(żelatynę zalać odrobin± zimnej wody a gdy napęcznieje dodajemy gor±c± wodę i dobrze mieszamy aż całkowicie rozpu¶ci się żelatyna)

Delikatnie wszystko wymieszać.Masę przełożyć na ciasteczkowy spód,wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!!!

niedziela, 27 stycznia 2013

Churros to hiszpańska forma naszych polskich p±czków.Hiszpanie jadaj± je najczę¶ciej na ¶niadanie,maczaj±c je w czekoladzie ale ja uwielbiam je posypane cukrem pudrem.Pierwszy raz jadłam je pod wież± Eiffla ale te sprzedawane na Polach Elizejskich w okresie Bożego narodzenia też s± niezłe ale nie ma to jak domowe,¶wieżutkie,cieplutkie.

 

Składniki:

300 ml wody

pół torebki cukru waniliowego

łyżka cukru

szczypta soli

3 dkg masła

24 dkg m±ki pszennej

2 jajka

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

Wodę posolić,dodać cukier i cukier waniliowy i zagotować.Dodać masło i rozpu¶cić je.Powoli mieszaj±c dodawać m±kę.Chwilkę pogotować,aż ciasto przestanie przyklejać się do ¶cianek rondelka.Wystudzić ciasto,następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy aż jajka dobrze się poł±cz± z reszt± ciasta.

Ciasto przekładamy do szerokiego rękawa cukierniczego z szerok± dekoracyjn± końcówk±( u mnie duża gwiazda).

Wyciskamy z worka na rozgrzany tłuszcz duże kawałeczki ciasta(ja odcinałam ciasto nożyczkami) i smażymy na głębokim oleju z obydwu stron.

Wyjmujemy łyżk± cedzakow± i lekko ods±czamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!!!

 

pi±tek, 25 stycznia 2013

Idealne poł±czenie:ser i mak,poprostu nic dodać nic uj±ć!

Sprawdza się zawsze gdy jedna osoba mówi:"upiecz sernik" a druga:"a ja chcę makowiec".

Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy.

Składniki na mak:

6 jaj

35 dkg.maku(zaparzyć i zmielić 2 razy)

20 dkg.masła

20 dkg cukru pudru

4 łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2-3 krople olejku migdałowego

bakalie(  posiekane orzechy,rodzynki)

Masło utrzeć na puszyst± masę z cukrem pudrem,następnie dodajemy po 1 żółtku i ci±gle ucieramy.Gdy wszystko jest już dobrze utarte dodajemy po  troszkę zmielonego maku i dobrze ucieramy.Następnie  dodajemy proszek,m±kę.Białka jajek ubijamy na sztywn± pianę i dodajemy do maku,dorzucamy bakalie i delikatnie mieszamy(Uwaga!Piany nigdy nie mieszamy metalow± łyżk± bo obraca się w wodę)

Tak przygotowany mak wykładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Składniki na ser:

60 dkg.sera białego zmielonego

15 dkg.masła

30 dkg.cukru pudru

5 jaj

1 łyżka m±ki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Uwaga.Gdy ser jest do¶ć rzadki ja dodaję jeszcze 1 budyń waniliowy lub ¶mietankowy.

 

Masło ucieramy z cukrem pudrem do biało¶ci,następnie dodajemy po 1 żółtku jaja i ci±gle ucieramy do wyczerpania się żółtek.Białka jaj ubijamy na sztywn± pianę.Resztę składników i pianę dodajemy do sera i delikatnie mieszamy.Wykładamy na mak,wyrównujemy np.szpatółk±.

Pieczemy około 1 godz.w 180°C.

 

czwartek, 24 stycznia 2013

W ¶rodę miałam w domu "małe przedszkole" które składało się z 2 moich urwisów i synka s±siadów.Pogoda była okropna więc co tu robić z dziećmi żeby się nie nudziły i tak powstały te oto ciasteczka,dzieci były  zachwycone zabaw±.Polecam tak± formę zabawy dla dzieci na zimne,ponure,za¶nieżone dni.

Składniki:

0,5 kg.m±ki pszennej

1 kostka masła

2 jajka

1 szkl. cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

otarta skórka z 1 cytryny

Dodatkowo:

1 roztrzepane jajko

cukier kryształ

 

Wykonanie:

M±kę i cukier puder posiekać z masłem następnie dodać proszek do pieczenia,jajka i otart± skórkę z cytryny i zagnie¶ć  gładkie ciasto.Ciasto odłożyć do lodówki na pół godziny do schłodzenia.Następnie wyj±ć z lodówki i rozwałkowywać na grubo¶ć około 1 cm. i wycinać foremkami dowolne kształty.

Układać ciastka na blaszce do pieczenia wyłożonej papierm do pieczenia,posmarować ciasteczka roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem.

Piec w nagrzanym piekarniku (180°C) aż się zarumieni±(u mnie około 15min.)

Tagi: ciastka m±ka
11:55, kozakowna , ciastka
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html