Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
czwartek, 30 stycznia 2014

Jeżeli lubicie p±czki a nie przepadacie za ich przygotowywaniem polecam te pyszne węzełki które w smaku przypominaj± p±czki z lekk± nut± pomarańczy aich przygotowanie zabiera jedynie kilka chwil :)

Pomysł zaczerpnięty z bloga:Domowe Wypieki.

 

Składniki:

65 dkg m±ki pszennej

15 dkg cukru pudru

3 jajka

5 dkg masła

skórka otarta z 1 pomarańczy

1 opakowanie cukru waniliowego

200 ml mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

olej do głębokiego smażenia

cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem,cukrem waniliowym i jajkami na puszyst± masę.Następnie dodajemy otart± skórkę pomarańczow±,przesian± mękę z proszkiem na przemian z mlekiem.Wyrabiamy wszystko za pomoc± miksera a gdy ciasto jest zbyt gęste robimy to dłoni±.

Gotowe ciasto dzielimy na 18-20 czę¶ci.

Każd± czę¶ć ciasta formujemy na kształt wałeczka o długo¶ci około 25 cm ( nie dłuższy,gdy wałeczki s± zbyt długie końce węzełków po usmażeniu będ± odpadać)

 

Każdy wałeczek zawi±zujemy na węzełek

 

Gotowe węzełki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Musimy uważać żeby węzełki były dobrze usmażone w najgrubszym miejscu.

Po upieczeniu wyjmujemy łyżk± cedzakow± i ods±czamy na ręczniku papierowym a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

wtorek, 28 stycznia 2014

 

Składniki:

15 dkg m±ki pszennej

1,5 łyżki cukru pudru

1 żółtko

7,5 dkg masła 

 

1 tabliczka białej czekolady

2-3 łyżki suszonych żurawin

 

Wykonanie:

M±kę i cukier puder przesiewamy,dodajemy masło i siekamy razem nożem.

Następnie dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy a następnie za pomoc± foremki wycinamy ciasteczka.Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia:P

Pieczemy w 180°C przez 10-12 min

Czekoladę roztapiamy w k±pieli wodnej.Zalewamy gor±c± wod± żurawinę na 4-5min a następnie ods±czamy na sitku i siekamy na drobniejsze kawałki.

Wystudzone ciasteczka smarujemy czekolad± i posypujemy posiekan± żurawin±.

Smacznego :)

Tagi: ciastka
14:14, kozakowna , ciastka
Link Dodaj komentarz »
sobota, 25 stycznia 2014

Lubicie mak?Bo ja mam wielkiego amatora wypieków z makiem i specjalnie dla Niego przygotowałam ciasteczka które znalazłam na blogu: Mała cukierenka.

Wyszły bardzo smaczne,tylko następnym razem zrobię je ciut cieńsze

 

Składniki:

25 dkg miękkiego masła

13 dkg cukru pudru

20 dkg maku zmielonego

1 opakowanie cukru waniliowego

30 dkg m±ki pszennej

1/3 łyżeczki aromatu migdałowego

około 15 dkg dżemu

15 dkg białej czekolady

 

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania jasnej i puszystej masy,następnie dodajemy aromat migdałowy i dokładnie mieszamy.

M±kę przesiać i wymieszać z makiem a następnie dodać do masy ma¶lanej i wymieszać ręcznie.Powstanie do¶ć gęste i krusz±ce się ciasto.

Z ciasta formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Kuleczni spłaszczamy dłoni± a następnie za pomoc± np.kieliszka wykrawamy kółeczka,brzegi zbieramy i znów formujemy z nich kulki.

Ciasteczka pieczemy około 14 min.w piekarniku nagrzanym do 170°C (termoobieg) lub 180°C (grzanie tradycyjne)

Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika trzymamy je jeszcze około 5 min,na blaszce i dopiero zdejmujemy.

Dżem podgrzewamy w rondelku a następnie smarujemy nim ciasteczka i sklejamy po dwa.Przełożone ciasteczka zanurzamy do połowy w białej czekoladzie roztopionej w kżpieli wodnej.

Gotowe ciasteczka odkładamy do zastygnięcia.

Smacznego :)

pi±tek, 24 stycznia 2014

 

Składniki:

1 czarna rzepa

1 jabłko 

2 łyżki ¶mietany 15%

2 łyżeczki soku z cytryny

1/2 łyżeczki cukru

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Rzepę i jabłko obieramy a następnie myjemy i ¶cieramy na tarce o dużych oczkach.

Jabłko polewamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy ( nie zrobi się ciemne)

Mieszamy rzepę z jabłkiem a następnie dodajemy ¶mietanę,cukier,sól i pieprz do smaku.

Dokładnie mieszamy.

 

 

czwartek, 23 stycznia 2014

Zastanawiałam się i zastanawiałam jak przyrz±dzić porcję takiego mięska i wreszcie wymy¶liłam.

Tak piękna porcja aż się prosi aby j± upiec  i tak wła¶nie zrobiłam.

S±dzę że osoby nie przepadaj±ce za takim mięskiem powinny się skusić:)

Mięsko jedst delikatne,soczyste i pięknie odchodzi od ko¶ci,¶wietnie smakuje z odrobin± chrzanu,musztardy i pieczonymi ziemniakami.

Składniki:

1 płat szynki z ko¶ci±

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

2 z±bki czosnku

3/4 szkl wody

4-5 ziarenek ziela angielskiego

2 li¶cie laurowe

2 szczypty soli

1 gał±zka rozmarynu

1/2 łyżeczki papryki w proszku

1 szczypta pieprzu

 

Wykonanie:

Marchewkę,pietruszkę,cebulę i czosnek obrać.

Czosnek zgnie¶ć w prasce do czosnku,marchewkę,pietruszkę i cebulę pokroić na 3-4 czę¶ci.

Porcję mięsa umyć,osuszyć np.papierowym ręcznikiem.

Przygotowanę mięso natrzeć czosnkiem,sol±,pieprzem,papryk± w proszku ( robimy to zpo obydwu stronach mięsa)

Tak przygotowane mięso odkładamy w chłodne miejsce na 2-3 godz żeby przeszło przyprawami.

Po upływie tego czasu do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę,dodajemy li¶cie laurowe,ziele angielskie,rozmaryn,przygotowane warzywa i mięso.Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C.

Pieczemy pod przykryciem około 2 godz.

Podczas pieczenia polewamy co jaki¶ czas mięso powstałym wywarem.

 

 

 

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html