Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
sobota, 31 stycznia 2015

Torcik w kształcie głowy Klauna :)

 

pi±tek, 23 stycznia 2015

Ciasto parzone z jakiego wykonujemy ptysie na ten urok że można go przygotowywać zarówno na słodko jak i na słono.

Ja po przegl±dzie lodówki postanowiłam przygotować mini ptysie ( bez nadziewania) z szynk±,serem i papryk±.

A oto efekt :

 

Składniki:

1 szkl wody

1 szkl m±ki pszennej

12,5 dkg masła

4 jajka

1 szczypta soli

10 dkg szynki ( drobno posiekanej)

1/2 papryki

5 dkg sera żółtego 

 

Wykonanie:

Wodę,masło i sól zagotowujemy.

Zdejmujemy z ognia i dosypujemy m±kę,dobrze mieszamy.Wstawiamy ciasto na mały ogień i gotujemy jeszcze około 4 min, ( cały czas mieszaj±c)

Odstawiamy ciasto do wystudzenia.

Gdy jest już wystudzone dodajemy po 1 jajku i bardzo dokładnie mieszamy,miksujemy.

Paprykę kroimy bardzo drobniutko a ser ¶cieramy na tarce i grubych oczkach.

Pokrojone:szynkę,paprykę i ser dodajemy do ciasta,dokładnie mieszamy.

Gotowe ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego ( końcówka z dużym otworem)

Na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia wyciskamy ptysie wielko¶ci orzecha włoskiego.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min.

Podajemy na ciepło lub zimno.

wtorek, 20 stycznia 2015

Ciasto który ma wiele nazw :)

Ja znam je jako ciasto pyszałek lub pysznotka,a Wy jakie znacie jeszcze jego nazwy.

 

Składniki na ciasto:

40 dkg m±ki pszennej

20 dkg masła

15 dkg cukru pudru

2-3 łyżki ¶mietany

4 jajka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 opakowanie cukru waniliowego

 

Krem:

0,5 l mleka

3 żółtka

1 kostka masła

0,5 szkl.cukru pudru

3 łyżki cukru kryształu

2  łyżki m±ki ziemniaczanej

1,5 łyżki m±ki pszennej

1 opakowanie cukru waniliowego

 

Dodatkowo:

1 szkl.orzechów siekanych

0,5 l powidła ¶liwkowego

 

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto :m±kę,masło,cukier waniliowy i cukier siekamy razem za pomoc± noża.Dodajemy pozostałe składniki( same żółtka bez białek) i zagniatamy ciasto.

Przygotowane ciasto dzielimy na 2 czę¶ci,rozwałkowujemy i wykładamy nim 2 identycznych kształtów formy do pieczenia.

Obydwa ciasta smarujemy obficie powidłem.

Z białek ubijamy pianę na sztywno,dodajemy 3-4 łyżki cukru kryształu i ubijamy aż cukier się rozpu¶ci.

Tak przygotowan± pianę wykładamy na obydwa przygotowane ciasta.wyrównujemy i posypujemy orzechami.

 Ciasta pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min. 

Upieczone placki odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy krem:

Połowę mleka zagotowujemy.

Pozostałe ucieramy na gładko z Ľółtkami,cukrem i obydwoma m±kami.Tak przygotowana mieszankę wlewamy na gotuj±ce się mleko.Gotujemy 3-4 min cały czas mieszaj±c.

Tak przygotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy na puszysto z cukrem pudrem.

Następnie ci±gle ucieraj±c dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu ( postępujemy tak aż do wyczerpania się budyniu)

Gotowym kremem przekładamy wystudzone placki w kolejno¶ci: 1 ciasto-krem-2 ciasto.

Ciasto najlepiej smakuje i się kroi na drugi dzień.

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Babeczki przygotowane  "na szybkiego" do szkoły dla synka.

Udekorowane z pomoc± dzieci i masy cukrowej :)

# smaki babeczek :

1.Czekoladowe ( my¶lę że niedługo przepis zago¶cci na blogu)

2.Pomarańczowe ( w wersji z makiem już od dawna na blogu)

3.Waniliowe (zrobiona jak pomarańczowe tylko pomarańcze zast±piłam wanili±)

 

¶roda, 14 stycznia 2015

Bardzo fajna przek±ska która nadaje się dla dorosłych i dzieci.

Przygotowanie ich zajmuje tylko chwilkę a smakuj± doskonale na zimno jak i na ciepło.

 

Składniki:

2 płaty ciasta francuskiego

1 jajko

ser żółty starty (około 20 dkg)

 

Wykonanie:

Stolnicę lekko opruszamy m±k±,układamy  pierwszy płat ciasta francuskiego,smarujemy dobrze utrzepanym jajkiem i obficie posypujemy startym serem,cało¶ć przykrywamy drugim płatem ciasta,lekko dociskami .

Ciasto kroimy np.nożem lub radełkiem na paski szeroko¶ci około 1,5 cm i długo¶ci 15-20 cm.

Każdy pasek ciasta łapiemy za dwa końce i skręcamy.

Tak przygotowane paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdego palucha smarujemy  utrzepanym jajkiem,możemy posypać mielon± papryk±,kminkiem.

Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 min ( aż się zrumieni±)

Smacznego :)

 
1 , 2
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html