Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
¶roda, 25 stycznia 2017

¦wietnie i niezwykle prezentuj±ce się ciasteczka które rewelacyjnie smakuj± z prażonymi jabłkami lub z marmolad±.

Ich przygotowanie wcale nie jest tak pracochłonne i trudne jak się wydaje a smak i prezencja doskonale wynagrodz±  po¶więcony im czas.

stycze_017_052

Składniki na ciasto :

  • 50 dkg m±ki pszennej
  • 20 dkg masła miękkiego
  • 12 dkg cukru pudru
  • 10 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Na duszone jabłka :

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • marmolada

 

Wykonanie :

Masło ucieramy z cukrem,esencj± waniliow± na puszysto. Dodajemy jajka i mleko i chwilkę miksujemy.
Dosypujemy połowę m±ki i miksujemy aż wszystko się poł±czy.

Pozostał± m±kę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do m±ki masę powstał± z masła i zagniatamy wszystko.

Ciasto ma być delikatne,puszyste ale nie za rzadkie,jeżeli takie jest dodajemy trochę m±ki i zagniatamy.

Gotowe ciasto dzielimy na 7 czę¶ci i formujemy w kulki.

Przygotowanie jabłek :

Jabłka obieramy i ¶cieramy na tarce na grubych oczkach.

W rondelku roztapiamy masło ,dodajemy jabłka,cukier i sok z cytryny. Dusimy mieszaj±c regularnie aż powstanie do¶ć gęsty mus.

Odstawiamy do wystudzenia.

Na oprószonej m±k± stolnicy rozwałkowujemy po 1 kulce ciasta tworz±c kółko o grubo¶ci około 2-3 milimetrów.
Placuszek dzielimy na 6 trójk±tów i każdy nacinamy od zewnętrznych boków po 2 razy,nie docinaj±c do końca.
Na ¶rodek dajemy marmoladę lub duszone jabłka i zawijamy boki 5 od szerszej czę¶ci trójk±ta ) do ¶rodka ( najpierw 1 bok a póĽniej drugi)

Sposób nacięcia i zwijania widać na zdjęciu.
Układamy na blaszce i pieczemy w 180°C aż się zrumienia (około 15 min)

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

stycze_017_048

stycze_017_063

 

07:56, kozakowna
Link Komentarze (3) »
czwartek, 12 stycznia 2017

stycze_017_133

 

Składniki :

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 gar¶cie szpinaku ¶wieżego
  • 4-5 pomidorów suszonych
  • 2 łyżki serka ziołowego typu almette
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • sól i pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 z±bki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • białko do posmarowania
  • tarty parmezan do posypania

 

 

Wykonanie:

Piersi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuwamy niepotrzebne błonki itp.

Obsypujemy przyprawami (sól,pieprz i przyprawa do kurczaka) Dokładnie mieszamy cało¶ć żeby każde mięsko było w przyprawach.

Szpinak dokładnie myjemy pod bież±c± wod±,osuszamy i odrywamy ogonki.

Na patelni rozgrzewamy masło i dajemy posiekany drobno czosnek,chwilk± dusimy.

Następnie dodajemy szpinaki posiekane drobno suszone pomidory.Na końcu dodajemy serek ziołowy i odrobinę soli,dokładnie mieszamy i dusimy około 3 min.

Ciasto francuskie rozkładamy i układamy na ¶rodku piersi z kurczaka na całej długo¶ci ,na nie nakładamy przygotowany szpinak.

Ciasto francuskie które zostało po bokach nacinamy w paski i zakładamy po paseczku na mięso,raz pasek z prawej strony ,raz pasek z lewej strony mięsa.

Cało¶ć smarujemy białkiem i posypujemy parmezanem ( można użyć innego dowolnego sera)
Pieczmy w 210 stopniach aż cało¶ć ładnie się zarumieni ( u mnie około 35 min)

Podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja podałam z duszonym groszkiem z marchewk±.

07:52, kozakowna
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 09 stycznia 2017

Przepis pochodz±cy z bardzo starego zeszytu z przepisami mojej mamy.

I wiecie co?To jest najlepszy przepis na ciasto jak i krem do rurek jaki miałam.

Próbowałam już wielu ale ten jest niezawodny!!!

swita_2016_030

Składniki na ciasto:

 

 

Składniki na krem :

    • 2 jajka
    • 2 żółtka
    • 3 szkl mleka
    • 1,5 łyżki ,±ki ziemniaczanej
    • 2 łyżki m±ki pszennej
    • 1 cukier waniliowy
    • 3/4 szkl cukru
    • 2 łyżeczki wódki
    • 1 kostka masła

 

Wykonanie:

M±kę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i margarynę i dokładnie siekamy nożem. Dodajemy cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i żółtka, zagniatamy ciasto, jeżeli jest zbyt suche dodajemy ¶mietany. Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na noc.


Po tym czasie rozwałkowujemy na cienkie placki, kroimy w paski szeroko¶ci około 1,5-2 cm.


Paseczki ciasta owijamy wokół natłuszczonych metalowych rurek-foremek tak aby ciasto zachodziło na siebie.
Przygotowane ciastka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w 180°C aż się zrumieni±.
Jeszcze letnie rurki delikatnie zdejmujemy z foremek.


Przygotowujemy krem:


Jajka i żółtka ucieramy do biało¶ci z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy obydwie m±ki i 1 szkl. mleka. Wszystko dokładnie ucieramy aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotuj±cego się mleka dodajemy masę jajeczn±. Gotujemy aż zgęstnieje + jeszcze 2-3 min. cały czas mieszaj±c. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.


Masło ucieramy na puszysto a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i ucieramy. Czynno¶ć powtarzamy do wykorzystania całego budyniu.


Gotowy krem przekładamy do szprycy i nabijamy nim wystudzone rurki.

 

swita_2016_021

 

07:36, kozakowna , ciastka
Link Komentarze (1) »
pi±tek, 06 stycznia 2017

Delikatna i rozgrzewaj±ca zupa krem z pomidorów.

Idealna na chłodne zimowe dni i nie tylko.

aparat_grudzie_012

Składniki :

  • 2 puszki pomidorów
  • 3 z±bki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 litr rosołu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 3-4 listki bazylii
  • 3 gał±zki tymianku
  • sól i pieprz
  • 4 kromki chleba tostowego
  • ser żółty w plasterkach
  • siekana natka pietruszki

 

Wykonanie :

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy na drobno i dusimy na oleju, zdejmujemy z ognia. Pomidory z puszki umieszczamy w blenderze razem z cebul± i czosnkiem dokładnie miksujemy.

Masło rozgrzewamy i dodajemy do niego zmiksowane pomidory, tymianek, bazylię i rosół. Doprawiamy sol± i pieprzem. Gotujemy wszystko razem około 10 min.

Na pieczywo tostowe nakładamy ser, przykrywamy 2 kromk± pieczywa. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C aż chleb się zrumieni.

Tosty kroimy w kwadraciki.

Na talerz wlewamy zupę, posypujemy grzankami i siekan± natk± pietruszki lub szczypiorkiem. Możemy posypać również pokrojonym serem.

aparat_grudzie_001

czwartek, 05 stycznia 2017

wita_2016_034

Składniki:

  • 40 dkg małych pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 4 jajka
  • 1 nieduży por
  • 1 gar¶ć tartego sera żółtego
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz

 

Wykonanie ;

Pieczarki płuczemy pod bież±c± wod±, osuszamy, kroimy na ćwiartki i obsmażamy na niewielkiej ilo¶ci oleju.

Następnie osuszamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawiamy do przestudzenia.

Jajka gotujemy a następnie obieramy i kroimy w kostkę,ogórki i pora również kroimy drobno.

Pora przelewamy wrz±tkiem i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy kukurydzę i starty ser żółty.

Dodajemy majonez, odrobinę musztardy, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. 

 

wita_2016_042

07:44, kozakowna , sałatki
Link Komentarze (1) »
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html