Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
czwartek, 28 lutego 2013

Składniki:

50 dkg marchewki

400 ml soku jabłkowego

100 ml wody

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka cukru

Dodatkowo: banany,truskawki lub inne owoce

 

Wykonanie:

Marchewkę obrać i ugotować do miękko¶ci.

Pokrojon± marchew włożyć do miksera,dodać około 70 ml soku jabłkowego i zmiksować na gładko.Dodać pozostałe owoce,sok z cytryny i dokładnie zmiksować.

Stopniowo dolewamy pozostały sok i dalej miksujemy,doprawiamy cukrem.

W razie konieczno¶ci rozcieńczyć wod± do uzyskania odpowiedniej konsystencji:

Przechowujemy w lodówce.

poniedziałek, 25 lutego 2013

Składniki na ciasto:

125 dkg. masła

1 szkl. cukru pudru

2 jajka

2 łyżki kakao

2 łyżki dżemu (dowolnego)

1 szkl.mleka

1 łyżeczka sody

2 szkl.m±ki

 

Dodatkowo:

dowolne owoce lub wiórki kokosowe

polewa czekoladowa

 

Masło utrzeć z cukrem do biało¶ci,następnie dodajemy kakao,dżem,jajka,m±kę i mleko i dobrze ucieramy.

Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 1 godz.(do suchego patyczka).

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Po przestudzeniu przekrawamy ciasto na 2 czę¶ci,przekładamy kremem i polewamy polew± po wierzchu.

Dekorujemy dowolnymi owocami lub wiórkami kokosowymi.

 

Krem:

0,5 l.mleka

250 dkg.masła

1 szkl.cukru pudru

3 łyżki kakao

0,5 szkl.kaszy mannej

2 krople olejku rumowego

 

Na gotuj±ce się mleko wsypujemz kakao z kasz± mann±.Gotujemy do czasu aż zacznie gęstnieć,cały czas mieszaj±c.

Odstawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy z cukrem do biało¶ci a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego kremu i dobrze ucieramy.Czynno¶ć powtarzamy do wyczerpania się ugodowanego kremu.Na końcu dodajemy olejek i dobrze mieszamy.

Gotowym kremem przekładamy placek.

 

sobota, 23 lutego 2013

Mała " warjacja" na temat urozmaicenia podania pieczarek.

Mog± być podawane zarówno jako dodatek do mięs,wędlin jak i samodzielna przek±ska.

Najlepiej smakuj± podawane na ciepło.

Składniki:

8 pieczarek (do¶ć duże)

1 cebulka

1 jajko

bułka tarta

1 łyżka masła

2 łyżki oleju

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Pieczarki dokładnie umyć i osuszyć.Poodrywać nóżki pieczarek.

1 cał± pieczarkę i poodrywane nóżki ¶cieramy na tarce o grubych oczkach.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę,następnie udusić na ma¶le.Gdy cebulka jest już miękka dodajemy starte pieczarki i dusimy do miękko¶ci  następnie solimy i pieprzymy do smaku.

Przygotowanym farszem nadziewamy pieczarki w miejscu gdzie wyrastały nóżki pieczarek.

Następnie dokładnie obtaczamy w utrzepanym jajku a następnie w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Smacznego.

 

czwartek, 21 lutego 2013

Składniki:

1 i 3/4 szkl. m±ki pszennej

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej

1/2 łyżeczki cynamonu

1/3 szkl.oleju

3/4 szkl.cukru

1 jajko

3/4 szkl.mleka

 

Dodatkowo:

6 dkg masła roztopionego

1/3 szkl.drobnego cukru

1 łyżeczka cynamonu

 

Wykonanie:

Tak jak w przypadku wszystkich mufinek w jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche (m±kę,proszek do pieczenia,sól,gałkę muszkatałow±,cynamon i cukier) a w drugiej misce składniki mokre (roztrzepane jajko,olej i mleko).

Następnie mieszamy wszystkie składniki razem,tylko do poł±czenia się składników.

Gotowym ciastem napełniamy foremki do mufinek do 3/4 wysoko¶ci (ja używam silikonowych foremek więc napełniam bezpo¶rednio ale jeżeli używamy foremek metalowych to należy je wcze¶niej posmarować margaryn± i posypać lekko np.m±k±)

Pieczemy w 180°C około 20-25 min( do efektu tzw.suchego patyczka)

Gdy mufinki s± jeszcze ciepłe wyjmujemy z foremek i maczamy najpierw w roztopionym ma¶le a następnie w mieszance cukru z cynamonem.

Ja dodatkowo w ¶rodek  mufinek dałam po łyżeczce marmolady różanej.

Przepis podpatrzony na blogu "Moje wypieki"

 

wtorek, 19 lutego 2013

Składniki:

1 woreczek ryżu

1 puszka tuńczyka

1/2 pora

1 pomidor

3 jajka (ugotowane na twardo)

3 ogórki kiszone

1 czerwona papryka

kukurydza z puszki

majonez

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.Pora kroimy w pół plasterki następnie przelewamy gor±c± woda i odstawiamy do ostygnięcia.

Pozostałe składniki kroimy w kostkę,dodajemy wystudzony ryż,pora i tuńczyka ,którgo lekko rozdrabniamy widelcem,3-4 łyżki majonezu i dobrze wszystko mieszamy.Doprawiamy sol± i pieprzem do smaku.

UWAGI:

1.Pomidora można pomin±ć,robiłam już wersję  bez pomidora i jest równie smaczna.

2.Paprykę ¶wież± można zast±pić papryk± marynowan±.

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html