Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
¶roda, 26 lutego 2014

Ze specjaln± dedykacj± dla mojej Starszej Siostry która bardzo lubi takie ciacha :)

 

Składniki:

20 dkg m±ki pszennej

10 dkg masła

1 szczypta soli

1 łyżka cukru

3 łyżki serka homogenizowanego

 

8 jabłek

2 łyżki cukru

2 szczypty cynamonu

 

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto: M±kę przesiewamy i dokładnie siekamy  z masłem,sol± i cukrem a następnie dodajemy serek homogenizowany i zagniatamy ciasto .

Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na 30 min.

W tym czasie 3 jabłka obieramy,drobno siekamy i dusimy do miękko¶ci w garnku z grubym dnem.Do jabłek dodajemy 2 łyżki cukru i dusimy .Na końcu dodajemy cynamon i dobrze mieszamy.Gotowe jabłka miksujemy na gładki mus.Odstawiamy do ostygnięcia.

Pozostałe jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ¶redniej grubo¶ci półplasteki.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki,rozwałkowujemy,wykładamy nim formę do tarty i nakłuwamy widelcem.

Na tak przygotowane ciasto wykładamy mus jabłkowy,rozsmarowujemy równo i układamy na nim pokrojone jabłka.

Pieczemy przez około 30-40 min w 200°C

Smacznego :)

wtorek, 25 lutego 2014

Ostatnio miałam przyjemno¶ć przygotowania 2 torcików.

Ci którzy mnie znaj± wiedz± że takie torty to dla mnie wielka frajda i sposób na zrelaksowanie się 

Obydwa torty to kompozycja czekoladowo-truskawkowa ,pomimo że to nie sezon na truskawki torty o tych smakach maj± wielkie powodzenie.

Tort serce:

 

Tort Dora:

Podobno mała jubilatka była bardzo zadowolona,a więc i ja jestem,uwielbiam ten błysk w oku dzieci gdy pokazuje im się torta:)

 

poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek tuż tuż a więc pora na wypieki przypominaj±ce o naszej tradycji.

Moje dzieci bardzo lubi± donutsy i już kilka razy testowałam różne przepisy ale nigdy nie były one nawet zbliżone do tych kupnych.I wreszcie natknęłam się na taki przepis na Moich Wypiekach i okazało się że dobrze że skusiłam się na testowanie tego przepisu.Wreszcie wyszły takie jak powinny być:)

Przepis z małymi moimi zmianami.

 

Składniki:

2,5 szkl m±ki pszennej

250 ml ciepłego mleka

4 żółtka

6 dkg roztopionego masła

1 szczypta soli

5 gram suchych drożdży lub 14 gram ¶wieżych

4-5 kropel aromatu pomarańczowego lub cytrynowego

tłuszcz do głębokiego smażenia

czekolada do polania

 

Wykonanie:

M±kę przesiewamy a następnie mieszamy z suchymi drożdżami ( ze ¶wieżymi należy wcze¶niej zrobić rozczyn)

Dodajemy pozostałe składniki z wyj±tkiem masła i zarabiamy ciasto.Następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki.Gotowe ciasto przykrywamy ¶ciereczk± i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia ( na około 1,5 godz.)

Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy je na grubo¶ć około 1 cm i za pomoc± np.szklanki i kieliszka wykrawamy oponki ( duż± szklank± wycinamy kółko a póĽniej za pomoc± np.kieliszka na ¶rodku dziurkę)

Gotowe oponki odkładamy na lekko opruszon± deseczkę ,przykrywamy ¶ciereczk± i zostawiamy na około 30 min do podro¶nięcia i napuszenia się.

Wyro¶nięte oponki smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu na rumiano z obydwu stron.

Po upieczeniu wyjmujemy na ręcznik papierowy do ods±czenia z nadmiaru tłuszczu.

Gdy przestygn± posypujemy je cukrem pudrem,lukrujemy lub polewamy roztopion± czekolad±.

Smacznego :)

 

czwartek, 20 lutego 2014

 

Składniki:

8 białek

12,5 dkg margaryny lub masła

10 dkg m±ki pszennej 

szczypta soli

15 dkg cukru

sok z 1/2 pomarańczy

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę:

1 szkl ¶mietany 30%

40 dkg serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

5 dkg czekolady mlecznej

Na galaretkę :

1,5 kg pomarańczy

2 galaretki pomarańczowe

 

Wykonanie:

Masło lub margarynę roztapiamy a następnie odstawiamy do przestudzenia.

M±kę i proszek przesiewamy.

Biała ubijamy na sztywno z dodatkiem soli a następnie dodajemy na 3 razy cukier i dobrze ubijamy.

 

Kolejno dodajemy sok z pomarańczy,mękę z proszkiem na przemian z przestudzon± margaryn±.

Wszystko delikatnie mieszamy do czasu poł±czenia się składników.

Gotowe ciasto wylewamy na formę (33x23cm) wyłożon± papierem do pieczenia.

Pieczemy  do efektu "suchego patyczka" w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Ciasto po upieczeniu studzimy.

Pomarańcze okrawamy ze skórki ( razem z biał± błonk±) a następnie wykrawamy nożem sam mi±sz tak aby nie było białych błonek,z resztek  pomarańczy wyciskami sok  (za pomoc± ręki)

Wykrojone cz±stki pomarańczy i sok zagotowujey w garnku z grubym dnem.

Gotujemy wszystko około 5 min mieszaj±c co jaki¶ czas.

Po tym czasie zdejmujemy pomarańcze z ognia i dodajemy suche galaretki,dobrze mieszamy do czasu dokładnego rozpuszczenia się galaretek.

Odstawiamy do wystudzenia.

Ubijamy na sztywno schłodzon± ¶mietanę,dodajem cukier i dalej ubijamy do czasu poł±czenia się.Następnie dodajemy serek mascarpone i start± czekoladę na drobnej tarce.Wszystko dokładnie miksujemy.

Na wystudzony biszkopt wykładamy 1/3 masy z serka następnie tężej±c± galaretkę z pomarańczy i pozostał± masę z serka.

Cało¶ć można posypać start± czekolad± i udekorować plastrami pomarańczy.

Chłodzimy w lodówce 2-3 godz.

Smacznego :)

P.S. Jeżeli chcemy żeby masa serkowa była bardziej twarda możemy dodać około 2 łyżeczek żelatyny (wcze¶niej zalan± do napęcznienia wod± i rozpuszczon± w k±pieli wodnej)

poniedziałek, 17 lutego 2014

Karnawał w pełni a więc i wypieki karnawałowe.

Jeden z moich ulubionych to faworki zwane chrustem.

Z lat dzieciństwa przypomina mi się patera pełna takich słodko¶ci schowana przez babcię i wyci±gana gdy małe głodomorki chciały co¶ słodkiego :)

 

Składniki:

20 dkg m±ki pszennej

4 łyżki kwa¶nej ¶mietany

3 żółtka

szczypta soli

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka spirytusu

cukier puder do opruszenia

tłuszcz do głębokiego smażenia

 

Wykonanie:

M±kę przesiać,ł±czymy ze ¶mietana a następnie robimy wgłębienie na ¶rodku i dodajemy proszek do pieczenia,spirytus,żółtka,sól i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciato bijemy wałkiem do wałkowania ciasta ( nie szczędzimy sobie :) ciasto należy dobrze zbić)

Gdy ciasto jest już dobrze zbite rozwałkowujemy je cieniutko,staraj±c się jak najmniej podsypywać m±k±.

Rozwałkowane ciasto kroimy w paseczki o wymiarach około 3x15 cm. na ¶rodku każdego paseczka nacinamy 

Przez nacieńcie na ¶rodku przewlekamy jeden koniec faworka ( w ten sposób powstanie ładny kształt faworka)

W głębokim i szerokim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz,aby sprawdzić czy tłuszcz jest wystarczaj±co rozgrzany wystarczy wrzucić kawałeczek ciasta,gdy prawie natychmiast wypłanie to znaczy że tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy partiami faworki i smażymy na rumiano z obydwu stron ( przed wrzuceniem faworków na tłuszcz możemy suchym pędzelkiem omie¶ć nadmiar m±ki)

Po usmażeniu wyjmujemy faworki łyżk± cedzakow± na papierowy ręcznik żeby ods±czyć nadmiar tłuszczu.

Obficie posypujemy cukrem pudrem

Smacznego :)

 

 

 

 
1 , 2
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html