Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
pi±tek, 27 lutego 2015

Wspomnienie mojego dzieciństwa czyli ciasto zwane "Chatka Baby Jagi".

Łatwe i szybkie w przygotowaniu a do tego nie wymaga pieczenia.

Zobaczycie że domownicy  ci duzi i ci mali bardzo w nim zasmakuj±.

 

Składniki:

12,5 dkg masła

60 dkg sera ( zmielonego jak na sernik)

2 żółtka

3/4 szkl cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 łyżki kakao

3 duże paczki herbatników

 

Wykonanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do biało¶ci,dodajemy żółtka i dalej ucieramy.Na końcu dodajemy zmielony ser u dokładnie ucieramy .Gotow± masę serow± dzielimy na 2 czę¶ci,do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Na folii aluminiowej układamy herbatniki w 3 rzędach po 6 ciasteczek ( jedno obok drugiego)

Ułożone herbatniki smarujemy połow± masy kakaowej,układamy znów warstwę ciasteczek i znów pozostała czę¶ć masy kakaowej,przykrywamy kolejn± warstw± ciasteczek.Na koniec smarujemy masę waniliow± i składamy ciasto w formę chatki ( pomagamy sobie foli± na której ułożone s± ciasteczka składaj±c boczne rzędy ciasteczek do ¶rodka)

Cało¶ć owijamy dokładnie foli± aluminiow± i wkładamy do lodówki na około 2 godz. aby ciasto dobrze zastygło.

Po zastygnięciu ciasta polewamy je polew± czekoladow± i znów odstawiamy do zastygnięcia.

Ciasto najlepiej smakuje i się kroi na drugi dzień.

 

¶roda, 18 lutego 2015

Torcik przygotowany dla Zuzi z okazji jej 4 urodzinek.

Smak tortu to  biszkopt waniliowy i klasyczna masa waniliowa na jednej połowie a na drugiej z owocami.

 

¶roda, 11 lutego 2015

Bardzo delikatne ma¶lane ciasteczka które rozpływaj± się w ustach.

Dzieci po prostu je uwielbiaj±.

 

Składniki:

2,5 szkl m±ki pszennej

29 dkg zimnego masła

1 jajko

1/2 szkl cukru pudru

2 cukry waniliowe

1 szczypta soli

 

Wykonanie:

M±kę i cukier przesiewamy,dodajemy cukier waniliowy,masło i siekamy dokładnie nożem.

Dodajemy jajko,sól i dokładnie zarabiamy ciasto.Gotowe ciasto owijamy foli± lub wkładamy do woreczka i odkładamy na 1 godz. do lodówki.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i na lekko oprószonej m±k± stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubo¶ć około 3 milimetrów i wykrawamy dowolne kształty.

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około  15 min ( aż ciasteczka lekko się zarumieni±)

wtorek, 10 lutego 2015

Ciasto znane  mi jeszcze z czasów dzieciństwa.

Składniki na nie znajdzie chyba każdy w swojej kuchni a jego przygotowanie jest bardzo szybkie i przyjemne.

 

Składniki:

1/2 kg m±ki pszennej

25 dkg masła lub margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskie)

3/4 szkl cukru pudru

1/2 szkl cukru kryształu ( do białek)

1 cytryna

4 jajka

2 łyżki kakao

0,5 l dżemu ( u mnie wi¶niowy)

 

Wykonanie:

M±kę,cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy,dodajemy masło i siekamy dokładnie nożem.Dodajemy żółtka jaj,sok i skórkę otart± z cytryny i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto dzielimy na 3 czę¶ci.Do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy.

Na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia ¶cieramy na tarce ( grube oczka) 1 czę¶ć ciasta jasnego następnie ciasto ciemne,smarujemy dokładnie dżemem.

Białka jaj ubijamy na sztywno,dodajemy cukier kryształ i ubijamy aż się rozpu¶ci i wykładamy pianę na dżem.delikatnie wyrównujemy.

Na sam koniec ¶cieramy ostatni± czę¶ć ciasta jasnego.

Cało¶ć pieczemy w 180 stopniach przez około 50 min.

niedziela, 08 lutego 2015

Ciekawe i syc±ce poł±czenie bakłażana i płatków owsianych z dodatkiem mozzarelli.

Smakuje do¶ć ciekawie i jest syc±ca.

Powiem szczerze że ciekawe poł±czenie które warto wypróbować .

 

Składniki:

2 bakłażany

2 kulki sera mozzarella

1 szkl. płatków owsianych 

2 jajka

zioła prowansalskie

sól i pieprz

olej do smażenia

 

Wykonanie:

Bakłażany kroimy w grubsze plastry,solimy i odstawiamy na 10-15 min. 

Po tym czasie płuczemy je pod zimn± wod± i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Jajka lekko ubijamy,płatki rozdrabniamy np, za pomoc± blendera.

Plastry bakłażana panierujemy najpierw w jajku a następnie w rozdrobnionych płatkach.Smażymy na złoty kolor z obydwu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Usmażone plastry odkładamy na ręcznik papierowy aby ods±czyć nadmiar tłuszczu.

W naczyniu żaroodpornym układamy:plaster bakłażana-plastry mozzarelli.posypujemy: sol±,pieprzem,ziołami prowansalskimi i znów bakłażan-ser i zioła.Powtarzamy czynno¶ć aż do wyczerpania składników.

Cało¶ć zapiekamy w 200 stopniach przez około 10-15 min.

Możemy podawać jako samodzielne danie,dodatek do  mięs lub z sosem np.pomidorowo-bazyliowym.

 
1 , 2
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html