Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
¶roda, 24 lutego 2016

Moje domowe skrzaty zjadaj±ce słodycze uwielbiaj± wszystko co jest z dżemem więc żeby dogodzić skrzatom upiekłam takie oto ciasteczka :)

Polecam bo s± przepyszne i fajnie się prezentuj±.

Przepisik podpatrzyłam na jednym z moich ulubionych blogów : "Sto kolorów kuchni"  dostosowałam tylko przepis do moich dostępnych składników :)

ciasteczka_stycze_064

Składniki :

12,5 dkg masła

20 dkg m±ki pszennej

3 dkg m±ki ziemniaczanej

1 jajko

szczypta soli

1 cukier waniliowy

6 dkg cukru pudru

1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

dżem ( u mnie truskawkowy)

 

Wykonanie:

Miękkie masło ucieramy na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy jajko i dobrze ucieramy.

Dosypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Z ciasta formujemy kulę i rozwałkowujemy j± na grubo¶ć około 2-3 mm.

Wycinamy kółka a w połowie z nich okienka mniejsz± foremk±.

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni do czasu aż się zrumieni±.

Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.

Po wystudzeniu całe ciasteczka smarujemy dżemem i przykrywamy ciasteczkami z okienkiem.

Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.

 

ciasteczka_stycze_044

 

 

 

22:58, kozakowna , ciastka
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 01 lutego 2016

Jeden z najbardziej znanych francuskich deserów.

Delikatny kremowy deserek z chrupi±c± warstw± karmelu.

Przygotowanie jest do¶ć proste i szybkie.

Długie jest tylko pieczenie i oczekiwanie aż dobrze deser się schłodzi ale uwierzcie warto poczekać :)

 

stycze_2016_052

 

Składniki:

8-10 żółtek jajka

1/2 litra tłustego mleka

1/2 litra ¶mietanki kremówki ( płynnej)

20 dkg cukru

1 laska wanilii

cukier trzcinowy do posypania

 

Wykonanie:

Cukier i żółtka miksujemy do biało¶ci.

Dodajemy ¶mietankę i mleko oraz ziarenka wyjęte z wanilii.

Wszystko dokładnie miksujemy.

Przygotowany krem wlewamy do specjalnych foremek ceramicznych  ( kokitki) 

Foremki wstawiamy do formy do pieczenia i zlewamy wodę  ( ma sięgać 2/3 wysoko¶ci foremek)

Krem pieczemy w 110 stopniach przez 1 godzinę ( jeżeli widzimy że krem jest do¶ć rzadki pieczemy jeszcze 10-20 min)

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia,wyjmujemy z wody i schłodzone odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Przed podaniem posypujemy cukrem trzcinowym i specjalnym palnikiem kuchennym przypiekamy cukier aż powstanie karmel.

Smacznego :)

stycze_2016_077

 

07:41, kozakowna , desery
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html