Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
sobota, 30 listopada 2013

Bułeczki idealne do zabrania do pracy,na piknik,w podróż lub poprostu do zjedzenia w domu :)

Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.Nie trac± na smaku na drugi dzień a po odgrzaniu w piekarniku lub mikrofali smakuj± identycznie jak zaraz po upieczeniu.

Urok tych bułeczek tkwi w tym że możemy nadziać je tym na co mamy ochotę,mog± to być same pieczarki,parówka lub dowolna kompozycja kilku składników.

 

Ciasto ( na 8 bułeczek) :

4o dkg m±ki pszennej

10 dkg m±ki razowej 

1/2 szkl mleka letniego

1/2 szkl wody letniej

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

2 szczypty papryki mielonej

2 łyżki oliwy z oliwek

2 dkg drożdży ¶wieżych lub 1 dkg drożdży suchych

 

Nadzienie:

1 cebula

25 dkg pieczarek

25-30 dkg kiełbasy zwyczajnej

1/2 papryki

1 kulka mozzarelli

10 dkg sera żółtego

2 łyżki oleju

sól i pieprz

mieszanka przypraw do kuchni włoskiej

do posypania:tarty parmezan lub prażona cebulka

jajko do posmarowania bułeczek

 

Wykonanie:

Ciasto:

Jeżeli używamy  ¶wieżych drożdży należy zrobić rozczyn.

M±kę mieszamy z suchymi drożdżami,następnie dodać sól,paprykę,jajko,mleko,wodę i wyrobić.Na końcu dodajemy oliwę i dokładnie wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki.

Gotowe ciasto odstawiamy na 1 godz. do wyro¶nięcia ( do podwojenia objęto¶ci)

Po wyro¶nięciu ciasta dzielimy je na 8 czę¶ci.

Każd± czę¶ć rozwałkowujemy na owalny placek,nakładamy farsz,zlepiamy jak pierogi i formujemy bułeczkę.Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia ( bułeczki układamy klejeniem pod spód)

Odstawiamy na 20 min do podro¶nięcia a następnie smarujemy jajkiem,posypujemy parmezanem i pieczemy w 190°C około 20-25 min.

 

Farsz:

Na rozgrzany olej dajemy pokrojon± w kostkę kiełbasę,podsmażamy chwilkę i dodajemy pokrojon± cebulę i pieczarki w ósemki,doprawiamy sol± i pieprzem i wszystko razem dusimy około 5 min.

Na gotowe placki ciasta układamy po 2 łyżki pieczarek z kiełbas±,kilka paseczków papryki,kawałek mozzarelli i sera żółtego.Wszystko posypujemy mieszankom przypraw do kuchni włoskiej.Zalepiamy bułeczki.

pi±tek, 29 listopada 2013

Chyba większo¶ć z Was lubi goł±bki,my uwielbiamy a jeszcze podane z pysznym sosem hmm.... cóż więcej potrzeba :)

Sos ¶wietnie nada się zarówno do goł±bków jak i pulpetów mięsnych.

 

Składniki:

1/2 l bulionu 

1 szkl pomidorów z puszki (zmiksowane)

2 łyżki ¶mietany

2 płaskie łyżki m±ki pszennej

1 łyżeczka masła

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Bulion,masło i pomidory zagotować.

Do ¶mietany dodać odrobinę soli i dobrze rozmieszać,następnie zahartować ¶mietanę ( do ¶mietany dodajemy po troszkę gor±cego bulionu i dokładnie mieszamy,postępujemy tak aż ¶mietana będzie dobrze ciepła,wówczas gdy dodamy j± do bulionu nie zwarzy się )

Tak przygotowan± ¶mietanę dodajemy do bulionu.

M±kę rozprowadzamy w zimnej wodzie do uzyskania gładkiej i do¶ć rzadkiej konsystencji a następnie dodajemy do sosu,dokładnie mieszamy.

Cało¶ć zagotowujemy,doprawiamy do smaku sol± i pieprzem.

Można dodać do sosu odrobinę bazylii lub koperku.

Podawać z goł±bkami lub pulpecikami.

czwartek, 28 listopada 2013

Tradycyjne goł±bki z mięsem,ryżem i grzybami.Takie robi się w mojej rodzinie od zawsze :)

 

Składniki:

1 główka kapusty białej

50 dkg ryżu

50 dkg mięsa mielonego

1 duża gar¶ć grzybów suszonych

2 l wody

1 kostka rosołowa

sól i pieprz

2-3 łyżki oleju

0,5 szkl bulionu

 

Wykonanie:

Z kapusty wycinamy gł±bia.

W dużym garnku ( taki żeby swobodnie zmie¶ciła się kapusta) gotujemy wodę ( nie więcej niż 1/2 garnka),gdy już się gotuje wkładamy kapuskę.Po kilku minutach zdejmujemy z kapusty li¶cie które już s± miękkie ( nie zbyt miękkie bo nie zawiniemy goł±bka).Postępujemy tak do czasu gdy ugotujemy cał± kapustę.

Na goł±bki wybieramy li¶cie najładniejsze i największe,nożem zcinamy troszkę zgrubienie głównego nerwa ( będzie łatwiej zawin±ć goł±bka)

Ryż gotujemy w wodzie z kostk± rosołow± ( krócej niż w przepisie na opakowaniu,nie może być zbyt miękki)

Grzyby płuczemy i odgotowujemy a następnie mielimy.

Mięso podsmażamy na oleju i doelikatnie doprawiamy sol± i pieprzem.

Do przestudzonego ryżu dodajemy mięso i grzyby,dokładnie mieszamy,dobrze doprawiamy sol± i pieprzem.

Gotowy farsz nakładamy na li¶cie kapusty i zwijamy goł±bki ( najpierw boki li¶cia do ¶rodka a póĽniej zwijamy w roladkę)

Naczynie żaroodporne wykładamy pozostałymi li¶ciami kapusty i układamy na nich gotowe goł±bki ¶ci¶le jeden obok drugiego.

Je¶eli mamy jeszcze li¶cie kapusty możemy nimi przykryć goł±bki.

Podlewamy je delikatnie bulionem,przykrywamy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 1 godz.

Podajemy z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Przed podaniem możemy delikatnie podsmażyć goł±bki na patelni żeby zezłocić kapustę.

Smacznego:)

poniedziałek, 25 listopada 2013

Nie wiem jak u Was ale ja gdzie nie popatrzę  widzę ozdoby ¶wi±teczne,ciasta i wszelakie inne zapowiedzi ¶wi±t pomimo że jeszcze nawet adwent się nie zacz±ł.Może to jeszcze za wcze¶nie ale ja również postanowiłam przygotować propozycję ciasta idealnego na ¶więta:ser i placki miodowe a do tego orzechy w miodoej polewie,cóż więcej mówić,trzeba go skosztować :)

 

Na ciasto:

3 szkl m±ki pszennej

1 szkl cukru pudru

25 dkg masła

1 jajo

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki miodu

 

Na ser:

50 dkg sera białego zmielonego

3 jajka

15 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

10 dkg masła

1 budyń ¶mietankowy lub waniliowy

1/2 szkl mleka

 

Na polewę:

20 dkg orzechów grubo siekanych

8 dkg masła

15 dkg cukru kryształu

2 duże łyżki miodu

 

Wykonanie:

Ciasto:

M±kę i cukier puder przesiać,dodać masło i dokładnie razem posiekać a następnie zrobić wgłębienie na ¶rodku i dodać pozostałe składniki.Dokładnie zagnie¶ć ciasto aż będzie gładkie.Zawin±ć w folię spożywcz± i odłożyć do lodówki na 40 min.

Po schłodzeniu podzielić ciasto na 3 czę¶ci,rozwałkować.

3 jednakowej wielko¶ci formy wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wyłożyć je ciastem,delikatnie ponakłuwać widelcem i piec w 200°C  około 20 min ( do delikatnego zarumienienia)

Gotowe placki wystudzić a następnie przekładać gotow± mas± serow±.Wierzch polać polew± orzechow±.

Przygotowanie sera:

Masło,ser,jajka,cukier waniliowy i cukier puder umieszczamy w garnku z grubym dnem,zagotowujemy ( mieszaj±c co jaki¶ czas).Następnie dodajemy budyń rozrobiony w mleku.Regularnie mieszaj±c gotujemy jeszcze 5 minut.Gotowy ser lekko przestudzić a następnie przekładać nim placki.

Polewa orzechowa:

Masło,cukier i miód wkładamy do garnka lub na patelnię z grubym dnem i mieszaj±c zagotowujemy a następnie dodajemy posiekane orzechy i gotujemy jeszcze 3-4 minuty regularnie mieszaj±c.

Gotow± polewę wykładamy bezpo¶rednio na przełożone placki.

Przełożenie ciasta: 1 placek miodowy-masa serowa-2 placek miodowy- masa serowa-3 placek miodowy-polewa orzechowa

Ciasto jest najlepsze na 2 dzień,w 1 dzień jest go ciężko pokroić ponieważ placki się krusz±.

czwartek, 21 listopada 2013

 

Składniki ( na 1 duży lub 2 mniejsze):

50 dkg m±ki pszennej

1 szkl ciepłego mleka

1 jajko

3 łyżki masła ( roztopić)

1/2 szkl cukru

szczypta soli 

1 cukier waniliowy

1 opakowanie drożdży instant lub 2,5 dkg ¶wieżych

Farsz:

3-4 jabłka

1 gar¶ć rodzynek

2 łyżeczki bułki tartej

 

Wykonanie:

M±kę przesiać do miski,dodajemy drożdże,sól,cukier i cukier waniliowy.Jajko roztrzepujemy i wlewamy do podgrzanego mleka,mieszamy.

Do miski z m±k± powoli wlewamy jajko z mlekiem cały czas wyrabiaj±c a następnie dodajemy roztopione ale nie gor±ce masło.

Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne.Przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia.

Jabłka obieramy,kroimy w kostkę i mieszamy z rodzynkami i bułk± tart±.

Wyro¶nięte ciato dzielimy na 2 czę¶ci,jabłka również.

Z ciasta formujemy prostok±t i rozwałkowujemy.Na ¶rodku układamy farsz,boczne czę¶ci nacinamy w paski.

Paski zaplatamy jak warkocz.Gotowy warkocz przekładamy delikatnie na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia,smarujemy rozm±conym jajkiem i posypujemy cukrem lub cukrem perlistym.

Pieczemy w 200°C około 35-40 min.

Pod koniec pieczenia możemy przykryć ciasto foli± aluminiow± by się zbyt nie przypiekło.

 

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html