Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
czwartek, 27 listopada 2014

Wspaniałe ciasto które wygl±dem dorównuje smakowi.

Idealne ciasto na  ¶wi±teczny stół.ucierane ciasto,warstwa makowa i delikatna masa z dodatkiem serka białego.

Pyszno¶ci.

Postanowiłam od¶wieżyć swoje stare przepisy i tak natrafiłam na to pyszne ciasto.

Składniki na ciasto:

20 dkg masła

5 jaj

1 szkl. cukru pudru

2 szkl. m±ki pszennej

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę:

20 dkg masła

1 budyń ¶mietankowy

2 szkl. mleka

15 dkg chudego kremowego serka

0,5 szkl. cukru pudru

 

Dodatkowo:

1 opakowanie gotowej masy makowej (85 dkg)

2 duże puszki brzoskwiń

polewa czekoladowa

 

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto:

Masło ucieramy do biało¶ci z cukrem,następnie dodajemy po 1 żółtku i dobrze ucieramy.Dodajemy m±kę z proszkiem do pieczenia,ucieramy.

Na końcu wszystko mieszamy z pian± ubit± na sztywno z białek.Delikatnie wszystko mieszamy.Ciasto dzielimy na 2 czę¶ci: pierwsz± rozsmarowujemy równo w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a do drugiej czę¶ci dodajemy masę makow±,dokładnie mieszamy i wykładamy na pierwsze ciasto,wyrównujemy.

Na ciasto z makiem wykładamy połówki brzoskwiń z syropu ( jedna obok drugiej)

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 60 min.

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy masę :

Masło ucieramy na puszysto z cukrem pudrem.

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.

Zimny budyń dodajemy do utartego masła ( dodajemy po 1 łyżce) i dobrze ucieramy.

Na koniec dodajemy serek do masy i dobrze razem ucieramy.

Gotow± masę wykładamy na ciasto,wyrównujemy .

Cało¶ć polewamy polew± .

Schłodzić w lodówce .

Smacznego :)

 

 

 

pi±tek, 21 listopada 2014

Ci±g dalszy nadrabiania zaległo¶ci a więc dodaję kolejne moje realizacje :)

Babeczki na Pasowanie na Ucznia były w 3 różnych smakach : czekoladowe z płynn± czekolad± w ¶rodku,jak ciasto zebra i pomarańczowe.

Przepisy na babeczki dodam w kolejnym wpisie a dzi¶ tylko porcja zdjęć .

Tort Angry Birds dla Adama :)

 

 

Babeczki na Pasowanie Na Ucznia w trzech różnych smakach :)

 

¶roda, 12 listopada 2014

Witam serdecznie po do¶ć długiej przerwie.

Nie bzła to przerwa wywołana moim lenistwem lub brakiem przepisów do dodania ale niestety mój komputer odmówił posłuszeństwa.

Na szczę¶cie wszystko już wróciło do normy i najważniejsze zdjęcia zostały odzyskane :)

A więc na przywitanie  po przerwie zapraszam na kilka torcików które miałam przyjemno¶ć ostatnio wykonać :)

 

Tort Hello kitty :)

 

Tort Kubu¶ Puchatek :)

 

 

 

Tort z kwiatami :)

 

O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html