Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
niedziela, 30 grudnia 2012

 

Skladniki:

  biszkopt:

7 jajek

3/4 szkl. cukru krysztalu

5 czubatych lyzek maki pszennej(przesiac)

2 lyzki kakao

1 lyzeczka proszku do pieczenia

Bialka ubic na sztywno  nastepnie dodawac po troszke cukier i dalej ubijac do calkowitego rozpuszczenia sie cukru.Nastepnie dodajemy po 1 zoltku ciagle ubijajac.Po dokladnym wymieszaniu sie zoltek dodajemy reszte skladnikow i delikatnie wymieszac drewniana lyzka

Wylewany ciasto na foremke wylozona papierem do pieczenia i pieczemy w 180°C okolo 25min.

Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopta przekrawamy go w poprzek na dwa placki.

 

Ciasto orzechowe:

25dkg.pokrojonych orzechow(ja dalam czesc pokrojonych a czesc zmielonych)

5 bialek jajka

3/4 szkl.cukru krysztalu

1 lyzka miodu

1 lyzka maki pszennej

1 lyzka maki ziemniaczanej

1 lyzeczka proszku do pieczenia

Bialka ubijamy na sztywno,nastepnie dodajemy po troszke cukru i ciagle ubijamy.Gdy cukier calkowicie sie rozpusci dodajemy reszte skladnikow i dokladnie mieszamy.Wylewamy na blaszke takich samych rozmiarow jak biszkopt i pieczemy w 180°C przez okolo 25min.

 

Masa:

25dkg masla

5 zoltek jaja

1 niepelna szkl.cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 budyn smietankowy

1 lyzka maki ziemniaczanej

2 szkl.mleka

2 lyzki kakao

 

1szkl.mleka zagotowac z cukrem waniliowym.W glebokiej misce utrzec zoltka z 3 lyzkami cukru pudru,nastepnie dodac make ziemniaczana i budyn i reszte mleka i dobrze wymieszac(nie moze byc grudek)

Na gotujace sie mleko wlewamy mase z zoltek i dobrze mieszamy.Tak powstaly budyn nalezy zagotowac ciagle mieszajac aby nie bylo grudek.Zagotowana mase odstawiamy do wystudzenia aby nie zrobil nam sie "kozuch" przykrywamy budyn folia do zywnosci tak aby przylegala do budyniu i odstawiamy do wystudzenia.

Maslo z reszta cukru pudru ucieramy na puszysta mase.Nastepnie dodajemy po 1 lyzce wystudzonego budyniu i ciagle ucieramy az wyczerpniemy caly budyn.Tak przygotowana mase dzielimy na 2 czesci,do jednej dodajemy kakao i dobrze mieszamy.

Przekladac:Byszkopt ciemny-masa kakaowa-ciasto orzechowe-masa jasna-biszkopt ciemny-polewa.

Smacznego

pi±tek, 28 grudnia 2012
Dzis proponuje rybke w formie "salatki" podaje sie ja na zimno i juz kilka osob ktore twierdza ze nie przepadaja za ryba wprost sie nia zajadaly.Polecam!
¶roda, 26 grudnia 2012

 

Składniki:

13,5 dkg m±ki pszennej

6 dkg masła

1 żółtko jajka

1 łyżeczka kwa¶nej ¶mietany

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

otarta skórka z 1 pomarańczy

8 dkg cukru pudru

dżem lub marmolada

Wykonanie:

Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i zarabiamy razem aż powstanie gładka kula ciasta.Możemy również zagnie¶ć ręcznie  (wysypujemy na stolnicę m±kę,proszek do pieczenia,cukier,dodajemy masło i zarabiamy aż nie będzie grudek masła,następnie dodajemy ¶mietanę,żółtko i skórkę z pomarańczy i wyrabiamy na gładkie ciasto).Rozwałkowujemy ciasto na grubo¶ć około 3milimetrów i wycinamy kółka np.literatk±,w połowie ciasteczek wycinamy na ¶rodku np.gwiazdki.Układamy ciastka na blaszce wy¶cielonej papierem do pieczenia i pieczemy w piecyku nagrzanym do 180°C do czasu aż się lekko zarumieni±.

Po upieczeniu wykładamy ciasteczka na kratkę do wystudzenia.Po wystygnięciu ciasteczek bierzemy ciasteczko bez wykroju na ¶rodku i smarujemy je dżemem lub marmolad± i przykrywamy drugim ciasteczkiem z wykrojem na ¶rodku.Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!

czwartek, 20 grudnia 2012
Zapraszam dzis na ciasteczka-balwanki,gdy tylko je zobaczylam wiedzialam ze musze je zrobic.Ciasteczka sa bardzo proste i szybkie w wykonaniu tylko zdobienie ich zajmuje troszke czasu ale jezeli mamy w domu pomocnikow,nasze dzieci,to ze zdobieniem rowniez mozemy uborac sie bardzo szybko a dla dzieci bedzie to wspaniala zabawa,udzial w przygotowaniach do Swiat i mile spedzony czas z rodzicami. Polecam goraco.A wiec do dziela!
wtorek, 18 grudnia 2012

Skladniki:

25 dkg maki pszennej

17 gkg masła

7 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

szczypta soli

1 łyżka mleka

5 dkg suszonej żurawiny

 

Wykonanie:

Masło,cukier puder,cukier waniliowy sól i mleko ucieramy do biało¶ci mikserem.Następnie dodajemy m±kę i pokrojon± na mniejsze kawałki żurawinę i dobrze wyrabiamy ręk±.

Ciasto dzielimy na dwie równe czę¶ci i formujemy z każdej wałeczek o ¶rednicy około 4cm.Zawijamy wałeczki w folię spożywcz± i wkładamy do zamrażalnika na około 30min.

Po upływie 30min wyjmujemy wałeczki z zamrażalnika,odwijamy folię i kroimy ciasto na plasterki o grubosci około 5milimetrów.Układamy na blaszce wyłożonej papierem  do pieczenia i pieczemy przez okolo 10-12minut w 200°C.

Smacznego

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html