Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
poniedziałek, 16 grudnia 2013

Troszkę inna wersja klasycznych krokietów z kapusty i grzybów.

Warte wypróbowania,nawet mój m±ż nie lubi±cy kaszy pałaszował ze smakiem :)

 

Ciasto nale¶nikowe:

1 szkl mleka

1/3 szkl wody gazowanej

2,5 szkl m±ki pszennej

1/2 łyżeczki soli

szczypta cukru

3 jajka

 

Farsz:

1 nieduża główka kapusty ugotowanej ( u mnie pozostało¶ć po goł±bkach)

1 torebka kaszy gryczanej

1 cebula

1 duża gar¶ć grzybów suszonych

3 łyżki oleju lub smalcu

sól,pieprz i vegeta

2-3 jajka do panierowania

bułka tarta do panierowania

 

Wykonanie:

Zrobić ciasto nale¶nikowe:

Jajka ubić z cukrem i sol± następnie dodać mleko,wodę ,m±kę i dobrze ubić razem.Smażymy nale¶niki ( ciasto na nale¶niki nie może być zbyt gęste) Nie powinny być zbyt grube ponieważ będ± pękać podczas zwijania.

Po usmażeniu dobrze jest przykryć nale¶niki np.drugim talerzem,wówczas zmiękn± i będ± dobrze się zwijać.

Przygotowujemy farsz.

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Kapustę drobno siekamy.Grzyby płuczemy i odgotowujemy kilka minut następnie  odcedzamy i mielimy lub siekamy na drobniutko.

Cebulkę obieramy,kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju,następnie dodajemy posiekan± kapustę i mieszaj±c co jaki¶ czas smażymy około 10-15 min.Na końcu dodajemy zmielone grzyby,ugotowan± kaszę,doprawiamy sol±,pieprzem,veget± i podsmażamy wszystko razem około 15 min.

Gotowy farsz rozsmarowujemy na nale¶nikach i zwijamy krokiety ( najpierw dwa boki do ¶rodka a następnie zwijamy wzdłuż krutszego boku jak roladę)

Panierujemy z jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Bardzo dobrze smakuj± z barszczem czerwonym.

pi±tek, 13 grudnia 2013

Macie czasem tak że zagl±dacie do lodówki a tam wiele rzeczy które trzeba szybko użyć i nie bardzo wiecie jak?

Ja ostatnio tak miałam,zagl±dam a tam troszkę tego,odrobina tego itd. I tak oto powstała pyszna,pożywna zupa.

Składniki:

2 l bulionu

1 podwójna pier¶ z kurczaka

30 dkg mięsa mielonego

3 parówki

2 duże marchewki

2 duże cebule

1 gar¶ć fasolki szparagowej (u mnie płaska fasolka szparagowa)

25 dkg pieczarek

1 mały koncentrat pomidorowy

3 ogórki kiszone

3 duże ugotowane ziemniaki

majeranek

sól i pieprz

1/2 łyżeczki sosu chili

2 łyżki oleju

 

Wykonanie:

Filet z kurczaka myjemy,osuszamy i kroimy w kostkę.

Olej rozgrzewamy i podsmażamy na nim mięso mielone następnie dodajemy pier¶ z kurczaka,parówki pokrojone w plasterki oraz cebulę pokrojon± w półplasterki lekko doprawiamy sol± i pieprzem.Wszystko podsmażamy.

Marchew obieramy i kroimy w kostkę,pieczarki na cztery czę¶ci,fasolkę na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa.Wszystko zalewamy bulionem i dusimy około 20min.Po tym czasie dodajemy koncentrat,ogórki pokrojone w drobn± kostkę i gotujemy jeszcze około 15 min.Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki,majeranek,doprawiamy sol±,pieprzem,chili  i zagotowujemy.

Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy przegotowanej gor±cej wody.

Podajemy z pieczywem.

Smacznego!!!

¶roda, 11 grudnia 2013

Biszkopt Królowej Wiktoii jest idealny jako baza do tortów i wszelakich innych dekoracyjnych ciast.

Delikatny a jednocze¶nie wilgotny wspaniale komponuje się z różnymi kremami i owocami.

Jeden z najlepszych i niezawodnych biszkoptów jakie piekłam.

Mój biszkopt był baz± do zaprezentowanego niedawno tortu dla małej księżniczki :)

 

Składniki (na formę o ¶rednicy 22cm):

20 dkg cukru

4 jajka

20 dkg m±ki pszennej

2 łyżki mleka

20 dkg miękkiego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem( za pomoc± miksera) na puszyst± masę.

Dodajemy po jednym jajku i ci±gle ucieramy aż powstanie gładka masa.

M±kę i proszek do pieczenia przesiewamy a następnie ł±czymy z pozostałymi składnikami ( również z mlekiem)

Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównujemy wierzch i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190°C do "efektu suchego patyczka" ( wbijamy np.wykałaczkę w ciasto, po wyjęciu jest sucha,nie obrana ciastem)

Upieczony biszkopt studzimy na kratce.

RADA: Wszystkie składniki powinny mieć jednakow± temperaturę dlatego warto wcze¶niej wyj±ć np.jajka z lodówki,jeżeli damy zimne jajka  lub mleko do utartego masła masa może się zważyć.

poniedziałek, 09 grudnia 2013

W mojej rodzinie bardzo lubimy struclę makow± i nie ma bez niej ¶wi±t Bożego Narodzenia :)

Zawsze piekłam z rodzinnego,tradycyjnego przepisu ale niedawno natknęłam się na bardzo ciekawy przepis na "Najsmaczniejsze.pl" 

Byłam bardzo ciekawa efektu i muszę przyznyć że zostałam bardzo mile zaskoczona,ciasto nie pęka podczas pieczenia,zachowuje piękny kształt i co ważne nie staje się z kolejnym dniem suche jak często bywa w przypadku strucli z ciasta drożdżowego.

 

Składniki ( na formę 12x22):

20 dkg m±ki pszennej

10 dkg twarogu ( nie mielonego)

60 ml mleka

5,5 dkg oleju

5 dkg cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżka cukru waniliowego

 

35 dkg masy makowej

1 jajko do posmarowania

 

Wykonanie:

Do miski rozkruszamy twaróg,dodajemy mleko,m±kę,olej,cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i sól.

Zagniatamy ciasto na jednolit± kulę ,owijamy foli± do żywno¶ci i odkładamy do lodówki na około 20-30 min.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik ustawiamy na 180°C.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostok±t o grubo¶ci około 0,5cm.

Rozwałkowany placek smarujemy mas± makow±,następnie delikatnie zwijamy struclę (jednocze¶nie z obu stron) Maj± powstać dwa równe wałki ciasta poł±czone po ¶rodku.

Końcówki ciasta delikatnie sklejamy.

Gotowe ciasto delikatnie przekładamy do przygotowanej blaszki,smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 40 min.( aż ciasto będzie rumiane)

Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudtem lub polać lukrem.

 

niedziela, 08 grudnia 2013

Dzi¶ mała zapowiedĽ tego co będzie dokładniej opisane w najbliższym czasie:)

Dwa torciki,jeden dla dziewczynki a drugi dla chłopca.

Dzi¶ tylko zdjęcia a w najbliższym czasie opiszę jak przygotować ozdoby do takiego tortu dla dziewczynki i jak uformować tort w kształcie Zygzaka Maqueena .

Ten Zygzak jest do¶ć "szczupły" ponieważ nie był niczym przekładany.

Składa się z mocno czekoladowego ciasta :)

 

Tort małej księżniczki :)

 

A to sławny Zygzak Maqueene

Zdjęcie ¶redniej jako¶ci ponieważ robione około 2 w nocy:)

 
1 , 2
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html