Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
¶roda, 31 grudnia 2014

Domowe  wydanie pysznych ¶ledzi z dodatkiem ziół.

Bardzo miłe zaskoczenie jeżeli chodzi o poł±czenie składników.

Idealne na niejedn± imprezę.

 

Składniki:

6-7 płatów ¶ledziowych

2 ¶rednie cebule

5-6 ogórków kiszonych

1 puszka czerwonej fasoli

1 jogurt naturalny

1/2 szkl.majonezu

1/2 łyżeczka musztardy

1 łyżeczlka ziół prowansalskich

2-3 szczypty oregano

sól i pieprz

 

 

Wykonanie:

Cebulę obieramy,kroimy w kosteczkę i przelewamy gotuj±c± się wod±,odstawiamy do wystudzenia.

Ogórki kroimy w kosteczkę i dodajemy do nich pozostałe składniki,ł±cznie z wystudzon± cebul±.Wszystko dokładnie mieszamy ze sob±.

Płaty ¶ledziowe kroimy w paski i układamy na głębszym półmisku,polewamy je przygotowanym sosem.

Odstawiamy do schłodzenia na minimum 2 godz.

Smacznego :)

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Do¶ć łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka z tuńczykiem.

Nawet osoby nieprzepadaj±ce za nim sięgaj± chętnie po t± sałatkę .

 

Składniki:

 

2 duże marchewki

4-5 jaj

2 puszki tuńczyka

2 cebule

1 puszka kukurydzy

1 saszetka ryżu

4-5 kiszonych ogórków

majonez

koperek do posypania

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Marchewkę gotujemy do miękko¶ci,studzimy.

Jaja gotujemy na twardo.

Cebulę obieramy,siekamy w kosteczkę i przelewamy gotuj±c± się wod±,odstawiamy do wystudzenia.

Jajka i marchewkę obieramy,¶cieramy na tarce o grubych oczkach ( białka osobno a żółtka osobno)

Ogórki również ¶cieramy na tarce o grubych oczkach.

W salaterce układamy warstwowo:

ryż-marchewka-majonez-białka jajek-tuńczyk-kukurydza-majonez-cebula-ogórki-majonez-żółtka jak-posypać  koperkiem ( warstwy solimy i pieprzymy do smaku)

Smacznego :)

czwartek, 18 grudnia 2014

Wiem że ostatnio strasznie zaniedbuję mój blog ale los jest przeciwko mnie :(

Już drubi tydzień mam chore dzieci a wszystkie mamy wiedz± co to znaczy... a na domiar złego jeszcze ja byłam chora i nie wiem czy to ja tak się starzeję czy wirusy s± coraz silniejsze bo nie pamiętam kiedy byłam tak chora jak teraz.

Ale mimo wszystko z chusteczk± przy nosie  udało mi się zrealizować zamówienia :)

 

sobota, 13 grudnia 2014

Przegl±daj±c stare zdjęcia natknęłam się na te babeczki :)

Były przygotowane na urodziny dla kolegi męża jako niespodzianka :)

Tak wspaniałe babeczki i nie wiem jak to się stało że jeszcze nie ma ich na blogu...

Smak to pomarańczowe babeczki z mas± makow±-pyszne,jedne z naszych ulubionych :)

A dekoracja wykonana z masy cukrowej i lukru :)

 

 

czwartek, 11 grudnia 2014

Nawet osoby nie umiej±ce piec z powodzeniem mog± się skusić na zrobienie tego ciasta.

Robi się go bardzo szybko,jedynie długi jest czas oczekiwania  podczas pieczenia i studzenia :)

Polecam,delikatny,kremowo-puszysty serniczek.

 

Składniki na ciasto:

25 dkg m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szkl. cukru pudru

2 żółtka

1 jajo

10 dkg masła

 

Na masę serow±:

1 kg sera białego na serniki

2 szkl. mleka

1/2 szkl. oleju

1 szkl. cukru pudru

2 jajka 

4 żółtka

2 budynie ¶mietankowe lub waniliowe

sok i otarta skórka z 1 cytryny

 

Dodatkowo:

białka od jajek (zostaj±ce od ciasta i sera)

1 szkl. cukru kryształu

 

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto,rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę do pieczenia.Wstawiamy do lodówki.

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w dużej misce i miksujemy aż składniki się poł±cz±.

Tak przygotowan± masę serow± wlewamy na schłodzone ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 min.

Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika i wykładamy na niego przygotowan± pianę.

Przygotowanie piany:

Schłodzone białka jajek ubijamy na sztywno a następnie dajemy cukier ( na 3 razy ) i ubijamy aż cukier całkiem się rozpu¶ci.

Sernik z piank± pieczemy jeszcze 15 min w 180 stopniach.

Po upieczeniu uchylam drzwiczki piekarnika i studzimy sernik.

Po wystudzeniu ciasta wkładamy je na minimum 2 godz.do lodówki.

Smacznego :)

00:21, kozakowna , sernik
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html