Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
pi±tek, 29 marca 2013

Bardzo często zostaj± nam po innych wypiekach białka i nie wiemy co z nimi zrobić.

Dzi¶ propozycja ciasta które pozwoli nam wykorzystać zbędne białka.

Składniki:

7 białek

10 dkg masła

30 dkg cukru

20 dkg m±ki

szczypta soli

1 łyżka m±ki ziemniaczanej

4 łyżki m±ki pszennej

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

 

Dodatkowo:

1 opakowanie serka mascarpone

25 dkg serka typu philadelphia

2 łyżeczki żelatyna

dowolne owoce (u mnie ananasy z puszki)

2 galaretki

 

Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik podgrzewamy do 175°C.

Masło rozpu¶cić.

Ubić pianę z białek,dodać sól i cukier.Dobrze ubić.

Poł±czyć przesiane m±ki,proszek do pieczenia i dodać do masy jajecznej razem z rozpuszczonym masłem. 

Ciasto podzielić na 2 czę¶ci,do jednej dodać kakao i dobrze wymnieszać.

Nakładać kupkami do natłuszczonej formy.Wyrównać np.szpatułk±.

 Piec około 30 min.

Po upieczeniu wyj±ć z formy,odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia przykryte form±.

Po ostygnięciu przekroić ciasto na 3 placki.

Przygotować krem:

Serek mascarpone ubić,dodać do niego serek philadelphia i jeszcze chwilkę ubijać ale nie za długo,tylko do poł±czenia się serków.

Dodać żelatynę rozpuszczon± w niedużej ilo¶ci gor±cej wody ( przed dodaniem do serka należy żelatynę przestudzić)

Dobrze wymieszać (można dodać kilka kropel soku z cytryny)

Dodać pokrojone owoce.

Przygotowan± mas± przekładać placki.Wierzch ciasta posmarować nieduż± ilo¶ci± masy i zalać  rozrobion± galaretk±.

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.

Smacznego!!!

 

wtorek, 26 marca 2013

Bardzo smaczny z chrupi±c± skórk± a soczystym mięskiem.

Co tu dużo mówić: kurczak idealny,jak dla mnie!

Składniki:

1 ¶wieży kurczak

1 piwo w butelce

sól,pieprz

tymianek,przyprawa do kurczaka

2 ¶rednie cebule

3 z±bki czosnku

 

Wykonanie:

Kurczaka dobrze umyć,osuszyć.Natrzeć  przyprawami (na zewn±trz jak i w ¶rodku)

Cebulę i czosnek obrać,przekroić na 4 czę¶ci i włożyć do ¶rodka kurczaka.

Tak przygotowanego kurczaka odstawić w chłodne miejsce na około 12h.

Przed pieczeniem wyj±ć z kurczaka cebulę i czosnek.

Połowę piwa wlać na naczynie na którym będzie stał kurczak,dorzucamy do tego cebulę i czosnek wyjęte z kurczaka.

Nadziewamy kurczaka na butelkę do połowy wypełnion± piwem,ustawiamy na naczyniu z piwem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 1,5h.Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odczekujemy około 10 min. i dopiero go kroimy.W przeciwnym razie całe "soki" wypłyn± podczas krojenia.

Smacznego!!!

poniedziałek, 25 marca 2013

Kolejna propozycja na smaczne dekoracje ¶wi±teczne.

Wykonanie zajmuje zaledwie chwilkę a efekt jest naprawdę ¶liczny i smaczny.

Pomysł zaczerpnięty z "moich wypieków" i lekko zmodyfikowany na moje potrzeby.

Polecam,¶wietna zabawa dla dzieci.

Składniki:

paluszki bez soli

czekolada

cukierkowe jajeczka

 

Wykonanie:

Paluszki połamać na drobniejsze kawałeczki.

Czekoladę roztopić w k±pieli wodnej i wrzucić do niej pokruszone paluczki,dokładnie wymieszać.

Nabierać łyżk± paluszki z czekolad±,nakładać na papier do pieczenia i formować gniazdka.

Pozostawić do zastygnięcia.

Dekorować jajeczkami.

Pysznej zabawy!!!

niedziela, 24 marca 2013

Już kilka razy my¶lałam co pocz±ć z foremk± któr± kupiłam już dawno a niewiele używam i nagle natrafiłam na wspaniały pomysł na blogu: "cukiernicze kreacje charlotte".

Idealny pomysł na wprowadzenie ¶wi±tecznego nastroju i sprawienie przyjemno¶ci dzieciom.

Polecam,jak dla mnie ¶wietna zabawa a efekt też niczego sobie.

Składniki:

1 tabliczka czekolady mlecznej

1 tabliczka czekolady białej

foremka silikonowa

 

Wykonanie:

Czekoladę mleczn± roztopić w k±pieli wodnej i za pomoc± pędzelka rozprowadzić z foremce.

Odstawić do zastygnięcia,następnie nałożyć jeszcze jedn± warstwę czekolady mlecznej.

Pozostawić do zastygnięcia.

Następnie roztapiamy biał± czekoladę i nakładamy  pędzelkiem na czekoladę mleczn±.

Gdy czekolady dobrze zastygn± delikatnie wyjmujemy z foremki.

Możemy brzegi foremek delikatnie posmarować roztopion± czekolad± i zkleić po 2 aby powstało jajko .

Miłej zabawy!!!

pi±tek, 22 marca 2013

Zapewne większo¶ć wie jak zrobić kruszonkę np.do ciast drożdżowych ale gdyby kto¶ poszukiwał przepisu to wła¶nie go podaję.

Mam nadzieję że komu¶ się przyda.

Składniki:

1 czubata łyżka masła

2 łyżki cukru kryształu

2 łyżki m±ki pszennej

1 mały cukier waniliowy

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i rękami zagniatamy aż wszystko dokładnie się poł±czy.

Gotow± kruszonkę możemy wykorzystać do posypania np.: drożdżówek,ciast drożdżowych,ciast kruchych,zapiekanych owoców.

Kruszonkę możemy przechowywać w zamkniętym plastikowym pojemniczku w lodówce nawet do 2 tygodni.

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html