Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
poniedziałek, 31 marca 2014

Przyznam że byłam bardzo ciekawa efektu końcowego "eksperymentu" jakim jest marynowanie mięsa w mleku i szczerze powiedziawszy naprawdę byłam bardzo miło zaskoczona.

Jest to przepis bardzo prosty,łatwy i niektórzy powiedz± co za różnica zwykły schabowy czy taki,zapewniam jest ogromna różnica:)

Marynowanie mięsa w mleku sprawi że będzie ono dosłownie rozpływać się w ustach ( staje się ono delikatne,miękkie a zarazem soczyste)

Marynowanie mięsa w mleku to bardzo stara metoda niestety lekko zapomniana,może warto do niej powrócić :)

 

Składniki:

5 plastrów karkówki ( nieco grubszych)

około 3/4 l mleka

2 ¶rednie cebule

sól i pieprz

2 jajka

bułka tarta

tłuszcz do smażenia

 

Wykonanie:

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,opruszamy sol± i pieprzem z obydwu stron a następnie układamy w głębokiej misce.

Cebulę obieramy i kroimy w grubsze plastry a następnie przekładamy ni± mięso  ( tak aby na każdym plastrze mięsa była cebula)

Cało¶ć zalewamy mlekiem ( mięso powinno być przykryte mlekiem) a następnie odstawiamy na noc do lodówki.

Po tym czasie kotlety wyjmujemy z mleka,lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa,panierujemy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.

Przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

P.S.Ja dodatkowo cebulkę z marynaty upanierowałam w jajku i bułce i usmażyłam w głębokim tłuszczu i podawałam z kotletami.

Przepis dostałam w tym samym czasie od mojej Mamy i Te¶ciowej :)

poniedziałek, 24 marca 2014

Sposób na zużycie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia lub poprostu na odmienienie sposobu podania.

Polecam s± naprawdę pyszne .

 

Składniki:

50 dkg ziemniaków ugotowanych

2 jajka

2-3 łyżki m±ki ziemniaczanej

sól lub przyprawa kucharek

bułka tarta

tłuszcz do głębokiego smażenia

 

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ucieramy tłuczkiem do ziemniaków.

Do utartych ziemniaków dodajemy jajka,m±kę,sól luk kucharka i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa ( jest ona do¶ć rzadka i klej±ca)

Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki odrobinę większe jak orzechy laskowe( dobrze to się robi rękami lekko zwilżonymi w zimnej wodzie)

Przygotowane kuleczki dokładnie obtaczamy w bułce tartej a następnie smażymy na złoty kolor w dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Wyjmujemy łyżk± cedzakow± i ods±czamy chwilkę na ręczniku papierowym.

Podajemy do mięs :)

P.S. Dla urozmaicenia możemy dodać do ciasta troszkę startego sera żółtego.

pi±tek, 21 marca 2014

Pożywna i rozgrzewaj±ca zupa.

Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu.

 

Składniki:

1 litr bulionu

20 dkg startego sera żółtego np.ementaler

3-4 trójk±ty serka topionego

3/4 szkl mleka

2 żółtka

15 dkg boczku 

1 ¶rednia cebula

sól i pieprz

grzanki do posypania

 

Wykonanie:

Starty ser i mleko mieszamy dokładnie razem.

Bulion doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niego serki topione,dokładnie mieszamy.

Boczek i cebulę kroimy w drobn± kostkę a następnie podsmażamy ( najlepiej najpierw boczek a następnie cebulę)

Tak przygotowany boczek i cebulę dodajemy do zupy.

Wymieszany ser z mlekiem dodajemy do zupy i na wolnym ogniu gotujemy aż ser się rozpu¶ci a zupa będzie miała jednolit± konsystencję.

Zupę zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtka lekko roztrzepane ( dobrze mieszamy najlepiej trzepaczk± rózgow±)

Doprawiamy sol± i pieprzem do smaku.

Przed podaniem posypujemy grzankami.

Smacznego :)

wtorek, 18 marca 2014

Macie czasem ochotę na sero-makowiec a nie macie ochoty po¶więcać tyle czasu na przygotowanie go? Jeżeli tak to mam dla was propozycję na znacznie szybsz± wersję.

Tarta ta powstała w wyniku chęci zużycia  tego co było w lodówce i wymagało szybkiego zjedzenia :)

Składniki:

Na ciasto: 25 dkg m±ki pszennej

12,5 dkg masła 

1 jajko

5 łyżek cukru pudru

Na nadzienie:  25 dkg sera białego zmielonego lub sera na sernik

2 jajka

4 łyżki cukru pudru

1 płaska łyżeczka cukru waniliowego

1 budyń waniliowy w proszku

Dodatkowo:  1 szkl gotowej masy makowej

2 duże jabłka

4 łyżki cukru

sok z 1/2 cytryny

1 i 1/2 szkl wody

konfitura żurawinowa

 

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto: m±kę i cukier przesiewamy,dodajemy masło i dokładnie razem siekamy.Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.Gotowe ciasto zawijamy w folię do żywno¶ci i odkładamy na 30 min do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy  nadzienie tarty:

Oddzielamy żółtka jajek od białek a następnie ucieramy do biało¶ci żółtka z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy ser i budyń.Wszystko dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej,delikatnie mieszamy ze sob±.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.Na ciasto układamy kupkami masę makow±,cało¶ć zalewamy mas± serow±.

Pieczemy w 180°C przez 40 min.

15 min przed końcem pieczenia układamy na tarcie jabłka i dalej pieczemy.

Przygotowanie jabłek: wodę,cukier i sok z cytryny zagotowujemy.Jabłka kroimy na grubsze plastry i wkładamy do gotuj±cego się syropu.Jabłka gotujemy około 3 min.( Nie mog± być zbyt miękkie)

Tak przygotowane jabłka układamy na podpieczonej tarcie i dalej pieczemy.Po upieczeniu studzimy,w dziurkach na ¶rodku jabłek układamy konfiturę żurawinow±.

P.S. Możemy przygotować kilka wersji takiej tarty,może to być:serowo-makowa,serowo-makowo-jabłkowa.serowo-jabłkowa.

Smacznego :)

czwartek, 13 marca 2014

Soczysta,rozpływaj±ca się w ustach porcja smacznego mięska idealnie komponuj±ca się z sosem musztardowym.

Przygotowanie jej zajmuje jedynie chwilkę.Polecam.

 

Składniki:

2 piersi z kaczki

1 łyżka oliwy z oliwek

sól i pieprz

 sos musztardowy

 

Wykonanie:

Piersi dokładnie myjemy pod zimn±,bież±c± wod± a następnie osuszamy za pomoc± ręcznika papierowego.

Ostrym nożem nacinamy stronę ze skór± w większ± kratkę,tak przygotowan± pier¶ nacieramy sol± i pieprzem.

Patelnię nacieramy oliw± i dobrze rozgrzewamy.

Na dobrze rozgrzan± patelnię kładziemy piersi ( stron± ze skór± do dołu)

Od momentu gdy skóra zacznie puszczać tłuszcz pieczemy po 6 minut z każdej strony ( nie należy piec dłużej ponieważ mięso stanie się twarde i gumowate)

Tak przygotowane mięsko odkładamy na deskę do krojenia i odczekujemy około 2 min. ( nie powinno się go kroić wcze¶niej ponieważ wypłyn± całe soki i mięso będzie suche)

Po upływie 2 min  kroimy mięsko w grubsze plastry .

Podajemy z sosem np.musztardowym i dowolnymi dodatkami.

Smacznego :)

Tagi: kaczka mięso
10:41, kozakowna , mięsa
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html