Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
sobota, 21 marca 2015

Jeżeli nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu a w dodatku macie ochotę na danie bezmięsne to polecam kotleciki jajeczne.

Posmakuj± dorosłym jak i dzieciom.

 

Składniki:

10 jajek

1 cebula

1 gar¶ć posiekanego szczypiorku

2-3 łyki bułki tartej

bułka tarta do panierowania

sól ipieprz

1 łyżka masła

 

Wykonanie:

9 jaj gotujemy na twardo,studzimy i obieramy.

Cebulkę obieramy ,siekamy w drobn± kostkę i podsmażamy na ma¶le.

Jajka kroimy w drobn± kostkę,dodajemy cebulkę,koperek,sól i pieprz,surowe jajko i bułkę tart±,dokładnie mieszamy wszystko ze sob±.

Z powstałej masy formujemy kotlety ( jak kotlety mielone)

Gotowe kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Ja podałam z sosem koperkowym i ziemniakami.

pi±tek, 20 marca 2015

Jeżeli macie ochotę na co¶ pysznego,co¶ szybkiego w przygotowaniu i co¶ z jabłkami to wła¶nie trafili¶cie w odpowiedni przepis.

 

Składniki:

6 jajek

3/4szkl cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

6 łyżek oleju

2 szkl m±ki pszennej

6 jabłek

 

Wykonanie:

Jajka,cukier waniliowy i cukier zwykły miksujemy do biało¶ci a następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy aż składniki się poł±cz±.

Jabłka obieramy,wydr±żamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry.

Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryn± i posypujemy bułk± tart±.

Wylewamy 1/3 ciasta ,rozsmarowujemy  i wykładamy połowę jabłek,dajemy następn± czę¶ć ciasta i pozostałe jabłka,przykrywamy pozostałym ciastem,wyrównujemy.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 40.45 min.Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

poniedziałek, 16 marca 2015

 

Składniki na ciasto:

1 kostka masła

1/2 szkl cukru pudru

3 łyżki kakao

3 łyżki wody

1 i 1/2 szkl m±ki pszennej

5 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

  

Składniki na masę:

1/2 litra schłodzonej ¶mietany

1 cukier waniliowy

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki żelatyny

 

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto:

Masło,kakao,wodę i cukier umieszczamy w rondelku i roztapiamy na ¶rednim ogniu,gotujemy 5 min.

Odstawiamy do ostudzenia.

Po wystudzeniu masy czekoladowej miksujemy j± z żółtkami,dodajemy m±kę,sodę i proszek do pieczenia.Z białek jaj ubijamy pianę na sztywno i i delikatnie mieszamy z ciastem.

Wylewamy ciasto na formę wyłożon± papierem do pieczenia,wyrównujemy i pieczemy w 180 stopniach do efektu "suchego patyczka"

Odstawiamy ciasto do wystudzenia.

Przygotowanie kremu:

Namaczamy żelatynę w 3-4 łyżkach zimnej wody,odstawiamy do napęcznienia a następnie rozpuszczamy w 4-5 łyżkach gor±cej wody.

Dobrze schłodzon± ¶mietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.Dodajemy przestudzon± żelatynę i dobrze wszystko razem miksujemy.

Przygotowanym kremem przekładamy przekrojone,wystudzone ciasto.

Cało¶ć polewamy polew± czekoladow± lub posypujemy cukrem pudrem.

Odstawiamy do schłodzenia na minimum 2 godziny.

¶roda, 11 marca 2015

Jak ten czas szybko leci....

Dopiero był taki malutki a już skończył 4 latka...mowa o moim młodszym synku :)

Wam też czas tak szybko ucieka czy tylko mi.Dzieci tak szybko rosn±,jak dla mnie zdecydowanie za szybko :)

Jeszcze raz Sto Latek Synku !!!!

 

Smak tortu to : biszkopt łaciaty ( taki jak do ciast krówki ) i masa budyniowo-truskawkowa.

¶roda, 04 marca 2015

 

Składniki:

3 kalarepki

7 dkg ryżu

2 marchewki 

25 dkg mięsa mielonego

1 cebula

1 gar¶ć koperku posiekanego

2 łyżki oleju

1 łyżka masła

1.5 szkl wody

1 kostka rosołowa

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Kalarepki dokładnie myjemy,odcinamy im spody ( tak aby swobodnie stały kalarepki).

Następnie ¶cinamy górn± czę¶ć kalarepki ( około 1-1,5 cm) i za pomoc± łyżeczki wydr±żamy kalarepkę tak aby ¶cianki miały grubo¶ć około 0,5 cm.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko.Cebulę obieramy,drobno siekamy i rumienimy na oleju.

Mięso,ryż,cebulę i połowę koperku mieszamy i doprawiamy sol± i pieprzem.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy wydr±żone kalarepki,wierzch przykrywamy odciętymi "kapelusikami" i przypinamy je  wykałaczkami.

Ustawiamy kalarepki w garnku,marchewkę obieramy i kroimy w grubsz± kostkę,wrzucamy do kalarepek,dodajemy wodę,masło,koperek i kostkę rosołow± i szczyptę pieprzu.

Wszystko przykrywamy i dusimy około 30 min. ( dobrze jest sprawdzić widelcem miękko¶ć kalarepki).

 

 

 
1 , 2
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html