Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
wtorek, 01 marca 2016

tort_Andrzeja_013

Składniki na ciasto:

2 szkl m±ki pszennej

1 szczypta soli

2 łyżki oleju

3/4 szkl mleka

1/4 szkl gor±cej wody

 

Składniki na farsz:

1 kg łopatki wołowej

2 marchewki

1 duża cebula

1 ziemniak

1-2 łyżki smalcu

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Przygotowujemy farsz: mięso dokładnie myjemy ,wkładamy do rondla ,zalewamy wod± i gotujemy z marchewk±,ziemniakiem i przyprawami  do miękko¶ci.

Po ugotowaniu mięso odstawiamy do wystudzenia a następnie razem z marchewk± i ziemniakiem mielimy.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu.

Dodajemy do mięsa,doprawiamy sol± i pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy.

 

Przygotowujemy ciasto na pierogi:

M±kę wysypujemy na stolnicę,dodajemy sól i olej a następnie dodajemy po trochę wody wymieszanej z mlekiem i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto ma być elastyczne,nie klej±ce się i nie posiadaj±ce grudek.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklank± kółka.

Na ¶rodek każdego kółka dajemy kulkę z farszu mięsnego,składamy placuszek na pół i zaklejamy pierożki.

Gotowe pierogi układamy na deseczce dobrze podsypanej m±k± a gdy uzbiera nam się spora ilo¶ć pierożków wrzucamy je na osolon±,gotuj±c± się wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

Pierożki podczas gotowania delikatnie mieszamy co jaki¶ czas.

Po wypłynięciu pierożków na wierzch gotujemy je jeszcze około 2 min a następnie wyjmujemy.

Polewamy podsmażon± cebulk±.

Ja przed podaniem podsmażyłam pierożki.

 

tort_Andrzeja_0112

 

 

O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html