Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
poniedziałek, 20 marca 2017

Delikatny deser pochodz±cy z Włoch.

Co jego przygotowania potrzebujemy zaledwie ¶mietankę i żelatynę oraz wanillię i dowolne,dostępne nam owoce.

Możemy podać j± z musem z owoców jak i z całymi ¶wieżymi owocami.

drodwka_z_serem_212

Składniki :

 

Wykonanie :

Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół i wyjmujemy nożem ziarenka. Rozcięt± wanilię i ziarenka umieszczamy za ¶mietank± i cukrem w garnku i gotujemy.

Żelatynę zalewamy odrobin± zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.

Gdy ¶mietanka się zagotuje dodajemy do niej żelatynę i dokładnie mieszamy aż się rozpu¶ci. Tak przygotowan± ¶mietankę przelewamy do pucharków lub foremek i odstawiamy do lodówki.

Po całkowitym zastygnięciu się deseru dekorujemy go musem z owoców np.malin, truskawek lub ¶wieżymi owocami.

drodwka_z_serem_200

 

07:44, kozakowna
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 07 marca 2017

Miodowe ciasto z kremem  pochodz±ce z Czech.

W smaku i wygl±dzie bardzo przypomina nasze ciasto miodowo grysikowe zwane stefank±.

Ja aby nie było bardzo mdłe dodałam pod każd± warstwę masy powidło ¶liwkowe.

jabkowiec_z_bez_060

Składniki:

Na ciasto:

Na masę:

  • 1 budyń ¶mietankowy lub waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 25 dkg masła ( miękkiego)

 

  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek powidła ¶liwkowego

 

Wykonanie :

Przygotowanie placków miodowych: W garnku rozpuszczamy masło,następnie dodajemy cukier i miód. Cały czas podgrzewami mieszaj±c co jaki¶ czas aż masa będzie gładka i jednolita.

Sodę mieszamy z octem. Dodajemy do masy z miodu i masła, masa zacznie zmieniać kolor i konsystencję. Cały czas mieszamy podgrzewaj±c masę aż zmieni kolor na br±zowo-pomarańczowy.

Garnek z mas± zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 7 min, mieszaj±c co jaki¶ czas masę.

Po tym czasie dodajemy po jajku do masy i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy po trochę m±ki (dodajemy stopniowo i dokładnie mieszamy, gdy jest do¶ć gęste wykładamy na stolnicę, dodajemy resztę m±ki i zagniatamy ciasto).

Gotowe ciasto dzielimy na 6 równych czę¶ci. Każd± układamy na papierze do pieczenia i rozwałkowujemy cieniutko.

Z papierem przekładamy każdy placuszek do blaszki do pieczenia i pieczemy w 180°C przez około 5-7 min aż placki się zrumieni±.

Upieczone placki odkładamy do wystudzenia.

Przygotowanie masy: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, przykrywamy foli± i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie ucieramy.

Na końcu dodajemy masę kajmakow± i dokładnie ucieramy. Przekładamy ciasto: placek miodowy-powidło-masa powtarzamy t± kolejno¶ć do wyczerpania się składników.

Wierzch ciasta smarujemy mas±, posypujemy siekanymi orzechami i polewamy roztopion± biał± czekolad±.

Zostawiamy na 2 godz a następnie wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje po 2 dniach.

jabkowiec_z_bez_050

poniedziałek, 06 marca 2017

Smak mojego dzieciństwa.

Delikatne,ma¶lane,kruche i rozpływaj±ce się w ustach.

Polecam do popołudniowej herbatki lub kawki.

tusty_czwartek_019

 

Skł±dniki :

  • 40 dkg m±ki pszennej
  • 20 dkg masła
  • 2 łyżki kwa¶nej ¶mietany
  • 3 żółtka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 dkg cukru zwykłego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie : 

M±kę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto.

Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 min.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek grubo¶ci około 3-4 milimetrów.

Foremk± wykrawamy ciastka a kieliszkiem dziurkę po ¶rodku. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka smarujemy białkiem jajka i obficie posypujemy cukrem kryształem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez około 15 min (aż się zarumieni±)

Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.

07:42, kozakowna
Link Komentarze (1) »
niedziela, 05 marca 2017

stycze_017_145

 

 

Składnik na ser:

90 dkg twarogu (przemielonego)

200 ml kwa¶nej ¶mietany

200 ml ¶mietany 30%

100 ml mleka

3 jajka

25 dkg cukru

2 budynie waniliowe

 

Na mus:

350 ml ¶mietany kremówki

20 dkg czekolady gorzkiej

 

Na spód:

20 dkg suchych ciasteczek np.herbatników

8 dkg roztopionego masła

 

Wykonanie:

Przygotowanie spodu pod sernik: ciasteczka rozdrabniamy np.blenderem na miałko a następnie dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowan± mieszankę wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy dokładnie łyżk±. Wkładamy na 15 min do lodówki.

Przygotowanie sera: Do misy wkładamy ser, mleko i obydwie ¶mietany. Wszystko dokładnie miksujemy aż powstanie gładka masa.

Następnie dodajemy jajka, cukier i budyń w proszku i znów dokładnie miksujemy. Tak przygotowan± masę serow± wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w 160 stopniach przez godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy sernik jest dobrze schłodzony wykładamy na niego mus czekoladowy.

Przygotowanie musu czekoladowego: Czekoladę rozpuszczamy w k±pieli wodnej. ¦mietanę ubijamy na sztywno (na wysokich obrotach miksera) Do ubitej ¶mietany dodajemy rozpuszczon± czekoladę ( wlewamy strużk± ci±gle miksuj±c ¶mietanę na niższych obrotach ).

Gotowy mus przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na schłodzony sernik.

Posypujemy cało¶ć kakaem.

 

 stycze_017_148

 

 

21:39, kozakowna
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html