Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
pi±tek, 26 kwietnia 2013

Uwielbiam programy kulinarne,a że mieszkam we Francji, mam większy dostęp do francuskich programów.

I tak krórego¶ dnia natrafiłam na "Top Chef" jak dla mnie rewelacja.

Możemy podpatrzeć wiele ciekawostek,przydatnych sztuczek kulinarnych jak i zaczerpn±ć pomysł na super dania.

I wła¶nie w tym programie podpatrzyłam danie które dzi¶ przedstawiam,nam bardzo smakowało,składniki nie s± zbyt wyszukane,więc danie praktycznie dla każdego a podane w bardzo ładny sposób.

Ciekawa propozycja na uroczysty obiad lub kolację.

Polecam

Składniki (porcja dla 2 osób):

1 ciemny ziarnisty chlebek

15 dkg masła

2 z±bki czosnku

5 dkg m±ki

200 ml mleka

5 dkg sera Conte lub parmezanu

3 cykorie

2 plasterki boczku

2 grubsze plasterki szynki

szczypta gałki muszkatałowej

0,5 cytryny

sól

pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu z winogron

szczypiorek

 

Wykonanie:

Chlebek pokroić z kwadraty o wymiarach 5cm/5cm/5cm.

Wydr±żyć ¶rodek za pomoc± noża tak aby zostały tylko cienkie ¶cianki.

Wydr±żony chleb pokruszyć drobno,wsypać na dlaszkę wyłożon± papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na około 20min.

Na patelni roztopić 2 łyżki masła ,posiekań 1 z±bek czosnku i wrzucić na masło i podpiec kwadraty chleba ( z każdej strony) aby stał się chrupi±cy chlebek.Ods±czyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

2 cykorie posiekać w paski (około 1cm) odcinaj±c twadry koniec (jest gorzki)

Cykorię podsmażyć na ma¶le z pozostałym czosnkiem aż stanie się miękka.

Szynkę posiekań na kwadraciki i podsmażyć na odrobinie masła,posolić i popieprzyć.

Pozostałe masło roztopić w garnku,dodać m±kę (cały czys dobrze mieszać) następnie dolewać po odrobinie mleka cały czas intensywnie mieszaj±c ( jeżeli dodamy całe mleko i sos jest zbyt gęsty to można dodać jeszcze troszkę mleka).Doprawić do smaku gałk± muszkatałow±,sol± i pieprzem (tak uzyskamy sos bechamel)

Plastry boczku układamy na blaszce z papierem do pieczenia i suszymy go w piekarniku nagrzanym do 150°C około 20 min.

Po ususzeniu boczku siekamy go drobno i mieszamy z wysuszonym chlebkiem.

Ser zetrzeć na tarce i wrzucić na patelnię,ustawić patelnię na delikatny ogień i potrzymać aż z sera zrobi się nam chips.

Pozostał± cykorię obrać listek po listku i wymieszać z oliw±,octem winogronowym,odrobin± soli i pieprzu.

Na talerzu zrobić z sosu bechamel pasek przez ¶rodek,ułożyć na nim kwadrat z chleba,w ¶rodek kwadratu dań podsmażon± szynkę,lekko ubić,na to podsmażon± cykorię mi posypać kruszonk± z chleba i boczku.

Chips z sera pokroić delikatnie na mniejszy i umie¶cić na ¶rodku chlebka,obok chipsa dać i listek cykozi z sosu octowo-oliwnego.

Resztę cykori ułożyć dowolnie obok chlebka,posypać cało¶ć kruszonk± z chlebka i boczku.

Posypać cało¶ć posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!!!!

 

 

 

¶roda, 24 kwietnia 2013

Dzięki s±siadce,od krórej dostałam zarówno przepis jak i pozwolenie na jego opublikowanie :)) przedstawiam wam dzi¶ super zupkę

Jak dla nas naprawdę rewelacja:kremowa,delikatna o niezbyt intensywnym smaku czosnku a na dodatek jest bardzo tania.

Ja do zrobienia tej zupy wykorzystałam resztę rosołu z niedzieli:)

Porcja na 2 osoby:

1 główka czosnku

2 płaskie łyżki masła

2 płaskie łyżki m±ki

2 litry bulionu z kury

1 żółtko

1 łyżeczka sosu sojowego

1 gar¶ć makaronu np.nitki

 sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

grzanki,zielona pietruszka

 

Wykonanie:

Czosnek obrać i pokroić na 3-4 czę¶ci.

W garnku roztopić masło,dodać czosnek i lekko poddusić (około 2min.)ci±gle mieszaj±c.Następnie dodać m±kę i lekko zrumienić ( nie za długo ponieważ czosnek zgorzknieje a m±ka się spali)

Walać bulionem i gotować około 20 min aż czosnek się rozgotuje.

Następnie dodać makaron i mieszaj±c od czasu do czasu gotować około 3min.

W kubku roztrzepać żółtko, sos sojowy,troszkę soli i pieprzu i wlać do zupy,dobrze wymieszać i gotować jeszcze chwilkę (około 3 min.)

Można posypać pietruszk± i grzankami.

Smacznego!!!!

pi±tek, 19 kwietnia 2013

Pysznie pachn±ca słońcem i pomarańczami tarta z delikatnym kremem waniliowym.

Przepis pochodzi z  bloga "Kuchnia w formie"

Przepis podaję z małymi moimi zmianami.

Składniki ciasto:

25 dkg.m±ki

12,5 dkg. masła

12,5 dkg. cukru

1 jajko

 

Składniki na krem:

0,75 l mleka

5 dkg.masła

1 budyń waniliowy

3 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżka m±ki ziemniaczanej

2 łyżki m±ki pszennej

2 jajka

3 pomarańcze

1 szkl.soku z pomarańczy

1 galaretka pomarańczowa

M±kę,cukier i masło posiekać dobrze nożem a następnie rozetrzeć pomiędzy dłońmi aż nie będzie grudek masła.Dodać jajko i zagnie¶ć ciasto.

Owin±ć ciasto foli± do żywno¶ci i odłożyć do lodówki na 1godz.

Wyj±ć z lodówki,rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczon± formę.

Piec w 170°C koło 25 min.(do czasu aż się lekko zarumieni)

Odstawić ciasto do ostudzenia.

W tym czasie przygotować krem.

Pół litra mleka zagotować z masłem i cukrem.

Z pozostałego mleka przygotować budyń: jajka,budyń i obie m±ki dobrze wymieszać z pozostałym mlekiem aż nie będzie grudek.

Tak przygotowany budyń wlać na wrz±ce mleko i ci±gle mieszać aż do zagotowania:

Gdy masa zacznie gęstnieć zdj±ć z ognia i przestudzić.

Wyłożyć na zimne ciasto.

Pomarańcze obrać i poci±ć w trójk±ty i układać na kremie.

Sok pomaraćczowy zagotować i rozpu¶cić w nim galaretkę.

Gdy galaretka zacznie gęstnieć zalać ni± pomarańcze.

Ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego!!!

¶roda, 17 kwietnia 2013

Po pieczeniu drożdżówek z jagodami miałam sok jagodowy.

I tak chodziłam i zastanawiałam się w jaki sposób wykorzystać ten sok.

Miałam kilka pomysłów, ale  wybór padł na takie oto ciasteczka.

Przepis własny.

Składniki:

30 dkg m±ki pszennej

20 dkg masła lub margaryny

1 całe jajko

1 żółtko

5 dkg cukru kryształu

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 czubate łyżki orzechów mielonych

szklanka soku z jagód

1 galaretka cytrynowa

 

Wykonanie:

M±kę,sól,cukier,cukier waniliowy,orzechy i proszek do pieczenia dokładnie posiekać z masłem.

Następnie dodajemy całe jajko + żółtko i zagniatamy,w do czasu aż uzyskamy gładkie,jednolite ciasto.

Odkładamy ciasto na 0,5 godz. do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy galaretkę:

Sok jagodowy zagotowujemy a następnie zasypujemy go galaretk± i dokładnie mieszamy do czasu rozpuszczenia się galaretki ( przed dodaniem galaretki zdejmujemy sok z ognia i nie gotujemy go już!!!)

Odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.

Po upływie pół godz, wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy dosyć cienko (około 2 milimetrów)

Foremk± wycinamy ciastka,w połowie z nich tak± sam± tylko mniejsz± foremk± wykrawamy ¶rodki.

Całe ciastka układamy na blaszce do pieczenia,smarujemy białkiem i układamy na nich ciastka z wyciętym ¶rodkiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku  do 185°C około 20 min.(aż ciasteczka się zrumieni±)

Gdy ciasteczka już wystygn± dajemy w powstał± dziurkę tężej±c± galaretkę.

Ciasteczka najlepiej przechowywań w pojemniczku w lodówce.

Smacznego!!!

 

 

wtorek, 16 kwietnia 2013

Już dawno wypatrzyłam ten przepis na "Moich wypiekach" i tak sobie leżał i czekał na swoj± kolejkę:)

No i wreszcie się doczekał!

Muszę przyznać że nam smakowały ogromnie ale najlepsze s± w ten sam dzień.

Składniki:

1 szkl.wody

20 dkg.m±ki pszennej

10 dkg.masła

4 jajka

szczypta soli

olej do smażenia

 

Na lukier:

20 dkg cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki gor±cej wody

 

Wykonanie:

Wodę,masło i sól zagotować,następnie zmniejszyć ogień i wsypać m±kę,energicznie mieszać do czasu aż ciasto będzie  gładkie,jednolite i będzie odstawało od ¶cian naczynia.

Odstawić do ostudzenia.

Następnie miksujemy ciasto dodaj±c po jednym jajku.

Przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówk± dużej gwiazdki.

Wyciskamy koła (¶rednica około 6cm.) na kwadraty z  papieru do pieczenia posmarowanego olejem.

Wrzucamy na rozgrzany olej,papierem do góry,po minucie smażenia usun±ć papier (bardzo łatwo odchodzi).

Smażyć około 4-5 min z każdej strony.

Ods±czyć na np.ręczniku papierowym i odstawić do ostudzenia.

 

Lukier:

Cukier puder utrzeć z wrz±tkiem i sokiem z cytryny.Ucierać do uzyskania gładkiej i l¶ni±cej konsystencji.

Polukrować p±czki.

Smacznego!!!

 

 

 
1 , 2
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html