Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
¶roda, 30 kwietnia 2014

 

Składniki:

Na ciasto:

50 dkg m±ki krupczatki

30 dkg masła 

25 dkg cukru pudru

2 łyżki kakao

3 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Na masę serow± :

1,5 kg sera zmielonego 2-krotnie

7 jaj

3 białka

1 szkl cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 budyń ¶mietankowy

 

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto: masło i cukier puder ucieramy do biało¶ci następnie dodajemy żółtka i nadal ucieramy.Dodajemy m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i kakao,wszystko starannie ł±czymy ze sob±.

Gotowe ciasto owijamy w folię do żywno¶ci i odkładamy na 30 min do zamrażalnika.

Przygotowujemy masę serow±:

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do biało¶ci.dodajemy po 1 żółtku i ucieramy.Następnie dodajemy zmielony ser,dokładnie wszystko ucieramy.

Białka ubijamy na sztywn± pianę,dodajemy j± do masy serowej i delikatnie mieszamy ( najlepiej drewnian± łyżkę),dodajemy budyń,wszystko ł±czymy ze sob±.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.Na spód formy ¶cieramy na grubych oczkach 1/2 ciasta następnie wylewamy masę serow± ( możem dać brzoskwinie z puszki)Na wierzch ¶cieramy na tarce drug± czę¶ć ciasta.

Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60-80  min.

Po upieczeniu studzimy w formie a dopiero po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy z formy.

Smacznego :)

Tagi: kakao ser
09:37, kozakowna , sernik
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Mam w domu małego fana precli więc nie mogłam wreszcie nie zrobić domowych precli :)

Przepis podpatrzyłam już dawno ale czekał i czekał w swojej kolejce na wykonanie aż wreszcie się doczekał:)

Wyszły naprawdę pyszne,polecam,idealne do zabrania na piknik lub spałaszowanie w domowym zaciszu.

Przepis zaczerpnięty z bloga:"Pora co¶ zje¶ć"

 

Składniki:

6 dkg roztopionego masła

0,5 łyżki cukru

4 szkl m±ki pszennej

1,5 szkl letniej wody

1,5 łyżeczki soli

5 g suszonych drożdży

 

dodatkowo:

2 litry wody

4 łyżeczki sody oczyszczonej

gruboziarnista sól,mak lub sezam ( do posypania)

roztrzepane jajko ( do posmarowania)

 

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z 2 łyżkami m±ki i czę¶ci± wody.

Pozostał± wodę przesiewamy do dużej miski,dodajemy cukier,pozostał± wodę i rozrobione drożdże,mieszamy wszystko razem.Następnie dodajemy roztopione masło,sól i zarabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.Przykrywamy je ¶ciereczk± i odstawiamy do podwojenia objęto¶ci.

Wyro¶nięte ciasto dzielimy na 10 czę¶ci .Z każdej czę¶ci formujemy wałek o długo¶ci 40-50 cm.

Z wałeczków formujemy precla.

Wodę zagotowujemy z sod±.Piekarnik rozgrzewamy do 220°C.

 

Na gotuj±c± się wodę wkładamy po 1 preclu i zaparzamy go ( gotujemy około 25 sekund z każdej strony).Wyjmujemy łażk± cedzakow± i ods±czamy z nadmiaru wody ( układaj±c np na papierowym ręczniku)

Ods±czone precle układamy na blaszce wyłożonej paierem do pieczenia,smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dowolnym dodatkiem np.sol± lub makiem

Gotowe precle wkładamy do rozgrzanego piecyka i pieczemy na złoty kolor ( około 15 min)

Precle maj± być dobrze zrumienione.

Upieczone precle studzimy na kratce.

¶roda, 16 kwietnia 2014

 

Składniki:

Ciasto orzechowe:

1 szkl białek

25 dkg mielonych orzechów

1 szkl cukru kryształu

1 lyżka miodu

2 łyżki m±ki krupczatki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Biszkopt:

4 łyżki cukru kryształu

4 jajka

4 łyżki m±ki pszennej

1 łyżka m±ki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa:

25 dkg masła

3 żółtka

2 łyżki m±ki pszennej

1 łyżka m±ki ziemniaczanej

2 szkl mleka

1 szkl cukru pudru

1 cukier waniliowy

 

Dodatkowo:

4 suche wafle

1 szkl powidła ¶liwkowego

2 czekolady( roztopione)

 

Wykonanie:

Ciato orzechowe:

Białka ubijamy na sztywno,dodajemy po troszkę cukru i dalej ubijamy następnie dodajemy mielone orzechy,m±kę,miód i proszek do pieczenia.Dokładnie mieszamy.

Formę  wykładamy suchym waflem i wylewamy na niego ciasto.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godz. 

Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy ciasto na 2 czę¶ci.

 

Biszkopt:

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier się rozpu¶ci następnie dodajewmy po 1 żółtku i nadal ubijamy.

Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy ze sob±.Gotowe ciasto wylewamy na formę wyłożon± papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180°C do efektu suchego patyczka.

 

Przygotowujemy masę:

Ucieramy żółtka z połow± cukru i cukrem waniliowym do biało¶ci.Dodajemy m±ki i połowę mleka.Dobrze wszystko mieszamy ( nie może być grudek)

Pozostałe mleko zagotowujemy.

Na gotuj±ce się mleko wlewamy masę jajeczn± cały czas mieszaj±c.Budyń gotujemy do czasu aż dobrze zgęstniej i odstawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy do biało¶ci z pozostałym cukrem a następnie dodajemy po 1 łyżce budyniu i dokładnie ucieramy,powtarzamy czynno¶ć do wyczerpania się budyniu.

Gotow± mas± przekładamy ciasto.

Przełożenie ciasta:

suchy wafel-połowa powidła-ciasto orzechowe-połowa masy budyniowej-biszkopt-druga połowa masy budyniowej-ciasto orzechowe-pozostałe powidło-suchy wafel-roztopiona czekolada.

Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.

 

 

 

Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

czwartek, 10 kwietnia 2014

Lubicie kotlety schabowe ale macie ochotę na urozmaicenie ich?

Proponuję poł±czenie schabou z kapust± kiszon± i grzybami,jest naprawdę warte polecenia.

Roladki możemy przygotować z dodatkiem grzybów suszonych lub bez nich.

 

Składniki:

6 grubszych plastrów schabu

25 dkg kapusty kiszonej

8-10 suszonych grzybów

1/2 cebuli

2 łyżki oleju

papryka mielona w proszku

przyprawa typu kucharek

1 jajko

bułka tarta

olej do smażenia

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem a następnie opruszamy sol±,pieprzem i papryk± w proszku.Odstawiamy.

Kapustę zalewamy wod± i gotujemy około 20 min.Następnie studzimy,odcedzamy z wody i drobno siekamy.

Grzyby myjemy ,zalewamy wod± i gotujemy 10-15 min.Studzimy i bardzo drobno siekamy lub mielimy.

Cebulę obieramy,drobno siekamy i dusimy na 2 łyżkach oleju.Dodajemy posiekane grzyby,podsmażamy około 5 min i dodajemy posiekan± kapustę,doprawiamy sol±,pieprzem i przypraw± kuchrek do smaku,zasmażamy około 10 min na ¶rednim ogniu mieszaj±c co jaki¶ czas.

Gotowy farsz odstawiamy do przestudzenia.

Mięso rozbijamy tłuczkiem do mięsa ,nakładamy po łyżce farszu i zwijamy roladki.

Gotowe kotleciki panierujemy w utrzepanym jajku  a następnie w bułce tartej.

Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju,natępnie zmniejszamy ogień,przykrywamy patelnię i dusimy roladki jeszcze około 5-7 min.

Podajemy z ziemniaczkami i ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)

wtorek, 08 kwietnia 2014

Jeżeli lubicie ziemniaki jako dodatek do obiadu a macie ochotę lekko odmienić formę ich podania to bardzo polecam.

Bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.Pomysł podpatrzyłam u pewnego francuskiego kucharza :)

 

Składniki :

8 żrednich ziemniaków

1 mały słoiczek prawdziwków marynowanych

2 łyżki masła

1 gar¶ć siekanego szczypiorku

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy,dokładnie myjemy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie.

Grzyby odcedzamy z zalewy i każdy przekrawamy na 2 czę¶ci.

Masło rozgrzewamy na głębokiej patelni,wrzucamy na nie grzyby i podsmażamy około 2 min.

Ugotowane i odcedone z wody ziemniaki kroimy na ćwiartki i dodajemy do podsmażonych grzybów.

Wszystko razem smażymy na ¶rednim ogniu około 4-5 min ( aż ziemniaczki lekko się zrumieni±) mieszaj±c co jaki¶ czas.

Doprawiamy sol± i pieprzem.

Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego:)

 
1 , 2
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html