Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
pi±tek, 31 maja 2013

Już jutro Dzień Dziecka więc je¶li chcecie sprawić waszym pociechom przyjemno¶ć możecie przygotować dla nich te oto lizaczki.

Moim łobuziakom bardzo smakowały  i mimo że były do¶ć duże to i tak "pokonały" je i nawet do¶ć dobrze wyczuwalny smak miodu im nie przeszkadzał a normalnie nie przepadaj± za miodem :)

Inspirowałam się przepisem który znalazłam na :"Moje wypieki" ale pozmieniałam to i owo dostosowuj±c go do moich potrzeb i możliwo¶ci.

Składniki:

1 szkl cukru

1/3 szkl miodu płynnego

1/3 szkl wody

barwnik (ja dałam no naprawdę niewiele ponieważ był kolor od miodu)

 

Wykonanie:

Blaszkę do pieczenia posmarować olejem (ja użyłam foremki do cake pops)

Cukier,wodę i miód umie¶cić w garnku z grubym dnem i doprowadzić do zagotowania (gotować na ¶rednim ogniu)mieszaj±c od czasu do czasu.Przykryć i gotować jeszcze 2-3min.

Następnie zdj±ć  pokrywkę ,przyczepić termometr do rondelka,podkręcić ogień  i gotować mieszaj±c od czasu do czasu aż syrop osi±gnie temp.143°C ( ja robiłam to na tzw.oko ponieważ nie posiadam termometru )

Garnek zdj±ć z ognia i ostudzić go natychmiast wkładaj±c do na chwilkę do większego naczynia z zimn± wod±.

Garnek z gotowym sytopem ustawić na blacie,dodać barwnik, szybko wymieszać i formować kółka na posmarowanej blaszce ( ja wlewałam do foremki)

Wcisn±ć patyczki,przykryć kropelk± syropu i zostawić do zakrzepnięcia,w przepisie było kilka godzin ale mi krzepł bardzo szybko,prawie natychmiastowo :)

Smacznego!!!!

Dałam troszkę za dużo i wyszły mi obręcze przy lizakach,dzieci nazwały je lizaki planety:)

 

czwartek, 30 maja 2013

Ziemniaki to bardzo częsty dodatek do mięsa w kuchni polskiej i mimo że jest bardzo dobry to chyba też czasami tak macie że zjedliby¶cie je w troszkę innej wersji niż tłuczone lub frytki.

Włyżnie na tak± potrzebę powszały te oto ziemniaki,prezentuj± się ¶licznie i w smaku też s± bardzo dobre.

Pomysł znalazłam już dawno w internecie ale niestety nie pamiętam na jakiej stronie.

Składniki:

1 duży lub 2 mniejsze ziemniaki na 1 różę

2-3 łyżki oleju

3-4 łyżki startego parmezanu

sól

foremki do mufinek

 

Wykonanie:

Ziemniaki obrać ,opłukać i pokroić w cieniutkie plasterki.

Poukładać plasterki ziemniaków z formach do mufinek formuj±c różę,posmarować za pomoc± pędzelka olejem,posolić i posypać parmezanem.

Piec w nagrzanym piekarniku do 150°C przez około 1 godz.

Sprawdzić widelcem czy s± już miękkie,jeżeli nie to jeszcze je podpiec.

¶roda, 29 maja 2013

Ptysie w kształcie serca piekłam z okazji Dnia Matki który był w ostatni± niedzielę ale niestety miałam kilka spraw na głowie i dopiero dzi¶ dodaję przepis.

Robiłam je z trzema różnymi posypkami tzn.:

1/ klasyczny sposób czyli posypane cukrem pudrem

2/ kruszonkę delikatnie rozwałkowywałam i wykrawałam kształt serc i nakładałam na ptysie przed pieczeniem

3/ posypane cukrem perlistym (przed pieczeniem)


Przepisu na ciasto ptysiowe nie podaję ponieważ było zamieszczone w poprzednim wpisie :http://pysiulek.blox.pl/2013/05/Ciasto-parzone-i-chouquettes.trackback?key=9e735b8aec

Masa:

250 g serka mascarpone

1 szkl ¶mietany kremówki

250 g truskawek

4 łyżeczki żelatyny

5 łyżek cukru

1 łyżka soku z cytryny

1/3 szkl. gor±cej wody

 

Wykonanie:

Truskawki umyć,odci±ć ogonki i zmiksować.

Kremówkę ubić , dodać cukier i ubijać aż nie będzie grudek cukru.

W gor±cej wodzie rozpu¶cić żelatynę.

Do ubitej kremówki dodajemy serek mascarpone,zmiksowane truskawki i sok z cytryny i delikatnie miksujemy.Następnie dodajemy przestudzon± rozpuszczon± żelatynę i wszystko dokładnie miksujemy ( nie za długo)

Gotowy krem odstawiamy chwilę do schodzenia ale należy uważać żeby się całkowicie nie ¶ci±ł!

Gotowym kremem nadziewamy ptysie za pomoc± szprycy,rękawa cukierniczego lub rozcinamy je  w poprzek i nakładamy krem na jedn± czę¶ć i przykrywamy drug±.

Smacznego!!!

Przepis dodaję do akcji :"co mamy dla mamy"

 

 

 

 

Co mamy dla mamy? Dzień Matki - 22-29 maja 2013

poniedziałek, 27 maja 2013

Zapewne każdy z nas przynajmniej raz w życiu jadł karpatkę,ptysie lub eklerki.Nie było by ich bez ciasta parzonego ponieważ to z niego powstaj± takie smakołyki.

To tylko kilka przykładów na to ciasto ponieważ można przyrz±dzać go zarówno na słodko jak i na słono,wszystko zależy od waszej wyobraĽni i potrzeby w danym momencie:)

Dzi¶ za spraw± tego ciasta proponuję proste ale jak pyszne ciasteczka zwane we francji chouquettes.

Składniki:

1 szkl.wody

1 szkl.m±ki

12,5 dkg masła lub margaryny

4 jajka

szczypta soli

 

0,5 szkl.cukru perlistego

 

Wykonanie:

Wodę z masłem i sol± zagotować.

Zdj±ć z ognia i jednym ruchem wsypać przesian± m±kę,dobrze wymieszać aż nie będzie widoczna sucha m±ka i wszystko ładnie się poł±czy.

Garnek z mieszank± wody,tłuszczu i m±ki wstawić znów na ogień i gotować około 4-5 min ( na delikatnym ogniu) mieszaj±c od czasu do czasu żeby ciasto się nie przypaliło.

Gdy ciasto jest dobrze zaparzone nie przylepia się do ¶cianek garnka i łyżki.

Po tym czasie odstawić ciasto do przestudzenia.

Gdy ciasto już przestygnie ale nie jest całkowicie zimne wbijamy do niego po 1 jajku i dokładnie miksujemy,następnie znów dodajemy jajko i powtarzamy t± czynno¶ć  do wyczerpania się jajek.

Z tak przygotowanego ciasta przygotowujemy karpatkę,ptysie,eklerki,groszek ptysiowy,paluszki ptysiowe na słodko lub słono,chouquettes itp.

Przygotowanie chouquettes:

Gotowe ciasto parzone nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówk± w formie dużej gwiazdy. Na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia wyciskamy kuleczki wielko¶ci orzecha włoskiego i obficie posypujemy cukrem perlistym.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C z termoobiegiem) i pieczemy 30min.

Takie malutkie,idealne na jeden kęs do kawki lub herbatki :)

niedziela, 26 maja 2013

Sezon szparawowy w pełni a więc pora na przepis ze szparagami:)

Idealna propozycja na uroczysty obiad lub kolację  np.z okazji Dnia Matki

Składniki ( na 2 porcje):

12 łodyg szparagi białej

12 plastrów szynki parmeńskiej

4 jajka

1-1,5 litry wody

2 łyżki utartego parmezanu

4 łyżki octu

2 li¶cie laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

sos holenderski ( przepis podałam we wcze¶niejszym wpisie)

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Szparagi umyć pod bierz±c± wod± i obrać obieraczk± do warzyw zaczynaj±c pod główk±  i do samego końca,drętwe końce szparagi odcinamy (1-1,5 cm ale czasem trzeba nawet i pół szparagi,to zależy od szparag)

Tak przygotowane szparagi ugotować (szparagi gotujemy zwi±zane i na stoj±co,główki powinny wystawać ponad wodę,s± delikatne i ugotuj± się na parze.Gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem około 8-10 min. najlepiej sprawdzać widelcem,nie powinny być zbyt miękkie.Po ugotowaniu przelewamy szparagi zimn± wod± aby zatrzymać proces gotowania.)

Ugotowane szparagi owin±ć szynk±,ułożyć w naczyniu żaroodpornym,posypać parmezanem i zapiec z 200°C około 8 min.

Wodę z 1 łyżk± octu,połówk± li¶cia laurowego,1 zielem angielskim odrobin± soli i pieprzu zagotować.

Gdy woda już się gotuje intenysywnie j± mieszamy łyżk± tak aby powstał "wir" i wbijamy na jego ¶rodek jajko i gotujemy 3-4 min.

Po tym czasie wyjmujemy jajko łyżk± cedzakow±.

Tak samo postępujemy z każdym jajkiem,doprawiaj±c wodę ża każdym razem.

Zapieczone szparagi układamy na talerzu,na nie dajemy po 2 jajka i polewamy sosem holenderskim,można posypać posiekanym szczypiorkiem.

P.S.Szparagi tak przygotowane można podawań same jako przek±skę,przystawkę lub jako dodatek do jaj.

P.S.2.Jajka tak przygotowane można podawać same ,ze szparagami,z duszonym szpinakiem lub na plastrze szynki grilowanej.

 

Smacznego!!!

Przepis dodaję do akcji:"Co mamy dla mamy"

 

Co mamy dla mamy? Dzień Matki - 22-29 maja 2013

 
1 , 2 , 3 , 4
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html