Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
sobota, 31 maja 2014

W ostatnim czasie troszkę zaniedbałam mojego bloga ale nie było to spowodowane zniechęceniem do bloga ale nadmiarem obowi±zków :)

Ostatnie dni były dla mnie do¶ć pracowite a do tego starszy synu¶ pochorował się.

W miarach rekompensaty kilka zdj±tek tego co ostatnio porabiałam :)

Tort z Bzyczkiem :)

 

Tort Ninjago dla mojego Synka :)

 

 

Tort z Myszk± Mini :)

 

I jeszcze wersja robocza bez figurek Ukiego :)

08:04, kozakowna , torty
Link Komentarze (2) »
wtorek, 27 maja 2014

Smaczna i pożywna pasta któr± możemy przygotować w kilka chwil.

Idealnie nadaje się na pożywne ¶niadanie jak i jako forma przek±ski na różnego rodzaju spotkania z przyjaciółmi.

 

Składniki:

1 cebulka

1 wędzona makrela ( około 25 dkg)

2 ¶rednie ogórki

2 jajka ugotowane na twardo

2 czubate łyżki majonezu

1 garstka posiekanego koperku

odrobina musztardy 

pieprz

 

Wykonanie:

Makrelę dokładnie oddzielamy od skóry i o¶ci,drobimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski.

Cebulę obieramy,kroimy w drobn± kostkę,sparzamy i odstawiamy do wystudzenia.

Jajka obieramy ze skorupek,płuczemy i kroimy w drobn± kostkę.

Ogórki kiszone również kroimy w drobn± kosteczkę.

Wszystkie pokrojone składniki dodajemy do makreli,dorzucamy majonez,koperek i dokładnie mieszamy np łyżk±.Doprawiamy do smaku pieprzem.

Odstawiamy do lodówki na 10 min do schłodzenia.

Podajemy przyozdobione np.ogórkiem kiszonym,rzodkiewk±.

Dania na zimno - czyli co je¶ć w upalne dni

pi±tek, 23 maja 2014

Poł±czenie lekko kakaowego spodu,białej czekolady,mleczka kokosowego i truskawek.

Jedno z lepszych poł±czeń jakie udało mi się uzyskać

Podana lekko schłodzona idealnie nadaje się na gor±ce letnie dni.

 

Składniki:

Na ciasto:

25 dkg m±ki pszennej

10 dkg cukru pudru

2 płyskie łyżeczki kakao

1 jajko

15 dkg masła

 

Na nadzienie:

300 ml mleczka kokosowego

20 dkg białej czekolady

4 łyżeczki żelatyny ( namoczyć w niewielkiej ilo¶ci zimnej wody)

 

Dodatkowo:

¶wieże truskawki,borówki  lub maliny

 

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto: m±kę,cukier i kakao przesiewamy,dodajemy masło i dokładnie siekamy wszystko nożem.Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto.Zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na minimum 30 min.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie tarty.

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski,mleko kokosowe przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia,gor±cym mlekiem zalewamy czekonadę,dodajemy napęczniał± żelatynę i dokładnie mieszamy aż żelatyna i czekolada się rozpuszcz±.

Mleczko z czekolad± odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.

Ciasto wyjmujemy z lodówki,rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.Nakłuwamy dokładnie widelcem ,wykładamy na ciast papier do pieczenia i obci±żamy ciasto np.kuleczkami ceramicznymi do pieczenia lub grochem.

Tak przygotowany spód tarty pieczemy w 180°C przez 20 min następnie zdejmujemy papier,kuleczki ceramiczne i pieczemy jeszcze 5-10 min.

Upieczony spód tarty odkładamy do wystudzenia.

Na wystudzony spód wylewamy lekko tężej±ce mleczko kokosowe a następnie układamy owoce.

Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

czwartek, 22 maja 2014

Jajka idealne na stół Wielkanocny ale również idealne na wszystkie inne okazje jak np.spotkanie ze znajomymi,urodziny czy imieniny.

Polecam bo s± naprawdę pyszne i znikaj± bardzo szybko ze stołu.

 

Składniki:

6 jaj ( ugotowanych na twardo)

Na marynatę:

2 szkl wody 

2 duże buraki

3/4 szkl octu

1 łyżka cukru

1/2 łyżeczki soli

1 li¶ć laurowy

4-5 ziaren ziela angielskiego

5 ziaren pieprzu

 

Na farsz:

10 dkg wędzonego łososia

2 ¶rednie ogórki kiszone

1/2 cebulłi

2 łyżeczki posiekanego szczypiorku

żółtka od marynowanych jajek

2-3 łyżki majonezu

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Jajka ugotowane na twardo studzimy a następnie obieramy ze skorupek.

Przygotowujemy marynatę:

Buraki bardzo dokładnie myjemy i kroimy w grube plastry,wrzucamy je do wody i dodajemy pozostałe składniki marynaty.

Marynatę gotujemy na wolnym ogniu przez 10 min ( od chwili gdy zagotowania).Przygotowan± marynatę odstawiamy do wystudzenia a następnie przecedzamy przez sitko.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy obrane jajka i odstawiamy na 10-12 godz.( marynata ma całkowicie zakrywać jajka)

Po upływie tego czasu wyjmujemy jajka z marynaty,przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka.

Przygotowujemy farsz:

Cebulę obieramy,drobno siekamy i przelewamy wrz±tkiem,odstawiamy do wystygnięcia.

Pozostałe składniki farszu siekamy w drobn± kosteczkę,dodajemy wystudzon± cebulę,posiekane żółtka,majonez i dokładnie mieszamy.Doprawiamy soló i pieprzem do smaku.

Przygotowany farsz nakładamy na marynowane jajka w miejsce wyjętego żółtka (ja posłużyłam się tutaj rękawem cukierniczym)

 

P.S. Jajka marynowane możemy podawać również z samym majonezem bez nadzienia z łososia,smakuj± również ¶wietnie.

poniedziałek, 19 maja 2014

I znów torcik :) Tym razem przygotowany jako niespodzianka dla bardzo dobrej znajomej :)

Smak to:czekoladowo-kokosowy z mas± o smaku kawy cappuccino.

 
1 , 2
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html