Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
sobota, 16 maja 2015

Sosik który przygotowuję do¶ć często,idealnie nadaje się do wędlin jak i do pieczonych mięs np.do wypieczonego schabu w majeranku.

Przygotowanie zajmuje niewiele czasu i potrzeba dosłownie garstkę składników.

 

Składniki:

1 pęczek rzodkiewki

2 łyżki kwa¶nej ¶mietan

sól i pieprz

1 łyżka jogurtu naturalnego

 

Wykonanie:

Rzodkiewkom odci±ć ogonki i listki i dokładnie umyć.

Oczyszczone rzodkiewki ¶cieramy na tarce o grubychoczkach,dodajemy ¶mietanę,jogurt naturalny,dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i sol±.

Sosik odsatwiamy na około 30 min do lodówki.

Podajemy jako dodatek do wędli i pieczonych mięs.

wtorek, 12 maja 2015

Klasyczne,kruche,ma¶lane ciasteczka ozdobione hosti± z masy cukrowej.

Łatwe w przygotowaniu ,proste a zarazem tak efektowne.

 

 

Ciasteczka:

26 dkg m±ki pszennej

12,5 dkg masła

2 żółtka

2-3 łyżki gęstej ¶mietany

54 łyżki cukru pudru

2 cukry waniliowe

 

Wykonanie:

M±kę i cukier przesiewamy,dodajemy masło i dokładnie wszystko siekamy ze sob±.

Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto owijamy foli± do żywno¶ci i odkładamy do lodówki na około 1 godz.

Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubo¶ć około 0,3 cm i wycinamy dowolne kształty ciasteczek ( u mnie kółka)

Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 min.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczek dowolnie je dekorujemy 8 u mnie hostie wykonane z masy cukrowej)

 

poniedziałek, 11 maja 2015

Przedstawiam efekty mojej weekendowej zabawy :)

3 torty i 3 różne smaki:

1) Komunijny: biszkopt waniliowy i czekoladowy plus masa waniliowa i truskawkowa

2)Straż: cały czekoladwy

3) Z kwiatami: biszkopt klasyczny plus masa truskawkowa

 

 

 

czwartek, 07 maja 2015

 

Składniki:

1 pęczek ¶wieżego koperku

1 kostka rosołowa

1,5 szkl wody

3-4 łyżki ¶mietany

pieprz,sól,odrobina curry

 

Wykonanie:

Koperek dokładnie myjemy pod bierz±c± wod±,osuszamy i drobno siekamy.

Wodę zagotowujemy z kostkami rosołowymi.dorzucami koperek i gotujemy 3-4 min.

Dodajemy ¶mietanę i doprawiamy do smaku przyprawami.

Zagotowujemy.

 

Taki sos idealnie nadaje się do kotletów jajecznych,ryb i gotowanych warzyw.

07:37, kozakowna , sosy
Link Komentarze (1) »
¶roda, 06 maja 2015

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu makowiec który smakuje wprost wybornie.

Znika wprost expresowo.

Przepis mam zapisany w swoim notatniku ale nie mam pojęcia sk±d pochodzi...

 

Składniki:

3 szkl m±ki pszennej

25 dkg masła

3 żółtka

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szkl cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 puszka masy makowej

1 puszka brzoskwiń w syropie

 

Wykonanie:

Mękę i cukier puder przesiać na stolnicę,dodać cukier waniliowy,masło i posiekać dokładnie nożem.

Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto,dzielimy na 2 czę¶ci.

Pierwsz± czę¶ć ciasta wałkujemy i wykładamy ni± blaszkę.

Na cie¶cie rozsmarowujemy masę makow± i układamy pokrojone brzoskwinie.

Drug± czę¶ć ciata ¶cieramy na tarce o grubych oczkach.

Cało¶ć pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html