Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
niedziela, 30 czerwca 2013

Kolejny wynik mojej zabawy z mas± cukrow±.

Tort powstał dla małego wielbiciela Spider Mana,mam nadzieję że jubilat był zadowolony.

Tort ten to czekoladowy biszkopt na który podawałam przepis już kiedy¶ i masa czekoladowa.

Idealny tort dla smakoszy czekolady:)

 

czwartek, 27 czerwca 2013

Składniki:

12,5 dkg masła

10 dkg czkru pudru

3 żółtka

15,5 dkg m±ki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

500 ml ¶mietanki kremówki

40 dkg truskawek

20 dkg czekolady mlecznej

5 dkg cukru kryształu

6 łyżeczek żelatyny

skórka otarta z 1 cytryny

2 łyżeczki soku z cytryny

podłużne biszkopty

 

Wykonanie:

Masło,m±kę,10 dkg cukru ,proszek do pieczenia,otart± sk¶rkę z cytryny i żółtka zagnie¶ć i odstawić do lodówki na 1 godz.Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki,rozwałkowujemy,wykładamy formę i pieczemy w 200°C przez 10-12 min. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. żelatynę zalewamy odronin± zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki myjemy.płuczeny w zimnej wodzie,miksujemy na purre,dodajemy sok z cytryny,5 dkg cukru i zagotowujemy.Dodajemy połowę żelatyny i dobrze mieszamy żeny się dobrze rozpó¶ciła.Odsatwiamy do wystudzenia.Czekoladę roztapiamy w k±pieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.Ubijamy ¶mietankę na sztywno,dodajemy resztę żelatyny i dobrze mieszamy .Dzielimy ¶mietanę na 2 czę¶ci,do 1 dodajemy roztopion± czekoladę i dobrze mieszamy,wylewamy na sable breton.Układamy biszkopty.Do drugiej czę¶ci ¶mietany dodajemy wystudzone purre z truskawek i dobrze mieszamy ,wylewamy na biszkopty.Odstawiamy do schłodzenia na minimum 2-3 godz.

Smacznego

Desery z Kremówk±

Truskawkowy zawrót głowy 2013

wtorek, 25 czerwca 2013

Do¶ć szybka sałatka do której oprócz krewetek chyba znajdziecie wszystko w swojej lodówce lub szafce kuchennej .

Jest bardzo prosta w wykonaniu a w smaku bardzo dobra,zwłaszcza po kilku godz.postania w lodówce,wtedy smaki ładnie przejd± sob±.

Składniki:

1 woreczek ryżu (ugotować według przepisu na opakowaniu)

2 pomidory

1 ¶redni ogórek

4-5 rzodkiewek

1 cebula

20 dkg krewetek różowych

majonez

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Ugotowany ryż odstawić do wystygnięcia.

Krewetki wrzucić na rozgrzan± patelnię i podpiec około 2 min.( w połowie podsmażania przekręcić na drug± stronę) a następnie odstawić do wystudzenia.Po wystudzeniu obrać i pokroićń na 2-3 kawałki jeżeli s± do¶ć duże.

Ogórka obrać i pokroić w kostkę,pomidora i rzodkierkę również pokroić w kostkę ( ¶redniej wielko¶ci)

Cebulkę obrać,pokroić w kostkę,umie¶cić na sitku i przelać gor±c± wod±,odstawić do wystudzenia.

Wszystkie składniki wymieszać razem,dodać majonez (mniej lub więcej,w zależno¶ci od gustu)

doprawić sol± i pieprzem,dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na około 2 godz.

Można dodać posiekany szczypiorek lub koperek.

Smacznego:)

niedziela, 23 czerwca 2013

Ci±g dalszy mojej zabywy z tortami i mas± cukrow±.

Torcik ten powstał na 4 urodzinki małego piłkarza.

Mam nadzieję że się podobał i smakował.

Tort ten to poł±czenie pysznego cytrynowego biszkoptu i masy mocno truskawkowej masy.

 

 

pi±tek, 21 czerwca 2013

Sezon na młod± kapustę powoli się zaczyna a wię propozycja na smaczny dodatek do mięsa z  tak± kapustk±.

Składniki:

1/4 główki młodej kapusty

2 młode marchewki

2 łyżki ¶mietany

gar¶ć posiekanego koperku i szczypiorku

sól i pieprz

wegeta ( ja użyłam sypkiej)

1/2 szklanki wody

 

Wykonanie:

Kapustę posiekać drobno,wrzucić do garnka i zalać wod±,przykryć i zagotować.

Marchewkę obrać,umyć i  pokroić w cienkie plasterki.Dodać do gotuj±cej się kapusty i gotować na wolnym ogniu do czasu aż marchewka będzie miękka.

W garnuszku wymieszać ¶mietanę z 2 łyżkami gor±cego wywaru z warzyw i wlać do kapusty,dodać posiekany koper,szczypiorek,doprawić do smaku sol±,pieprzem i weget±.

Wszystko razem zagotować.

Kapustkę podawać ciepł± jako dodatek do młodych ziemniaków,mięsa.

Smacznego.

 
1 , 2 , 3
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html