Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
poniedziałek, 30 czerwca 2014

Pyszny,łatwy i szybki w przygotowaniu domowy kompot.

Schłodzony nadaje się idealnie do gaszenia pragnienia w upalne letnie dni.

 

Składniki:

3-4 łodygi rabarbaru

3 jabłka

2,5-3 litry wody

cukier do smaku

 

Wykonanie:

Rabarbar i jabłka dokładnie myjemy.

Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w ósemki.

Rabarbar kroimy na kawałki 1,5-2 cm.

Pokrojone owoce wrzucamy do dużego garnka,zalewamy wod± i gotujemy ( od momentu zagotowania się gotujemy jeszcze około 5-8 min.)

Następnie zdejmujemy kompot z ognia,dodajemy cukier do smaku,dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Wystudzony kompot możemy wstawić do lodówki żeby dobrze schłodzić.

¶roda, 25 czerwca 2014

Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto.

Idealne na letni okres ponieważ można zastosować dowolne owoce,ja dzi¶ poponuję z jagodami ale równie pyszne wychodzi z truskawkami,morelami,rabarbarem czy ¶liwkami.

 

Składniki ( na formę 35x25):

6 jajek

3 szkl m±ki pszennej

1,5 szkl cukru kryształu

1,5 kostki masła lub margaryny

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

owoce ( u mnie 2 szkl jagód)

 

Wykonanie:

Masło lub margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia.

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysto.Następnie dodajemy m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia ( na 2-3 razy) i przastudzony tłuszcz.

Wyszystko dokładnie miksujemy.

Gotowe ciasto wylewamy na formę wyłożon± papierem do pieczenia,lekko wyrównujemy i posypujemy owocami.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 min.

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia a następnie posypujemy obficie cukrem pudrem.

Smacznego :)

pi±tek, 20 czerwca 2014

Idealna masa do tortów jak i innych ciast o wyraĽnym smaku orzechów z krobinkami karmelu,

 

Składniki:

25 dkg masła

250 ml mleka

2 żółtka

10 dkg cukru pudru

12 dkg orzechów włoskich

4 łyżki cukru kryształu

1 łyżka m±ki ziemniaczanej (kopiata)

1 łyżka m±ki pszennej ( kopiata)

 

Wykonanie:

4 łyżki cukru kryształu karmelizujemy na patelni o grubym dnie a następnie dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy z karmelem.

Tak przygotowane orzechy wykładamy na papier do pieczenia i odstawiamy do schłodzenia i zastygnięcia się.

Wystudzone i zastygnięte orzechy miksujemy np.blenderem na bardzo drobno.

Pół szklanki mleka zagotowujemy,pozostałe dokładnie mieszamy z utartymi żółtkami i obydwoma m±kami a następnie wlewamy na gotuj±ce się mleko.Tak powstały budyń gotujemy około 2 min.dokładnie mieszaj±c i uważaj±c żeby nie przypalić.Odstawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy na puszyst± i jasn± masę z cukrem pudrem a następnie dajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie ucieramy,postępujemy tak do wyczerpania się budyniu.

Na końcu dodajemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy.

Gotow± mas± przekładamy torty,ciasta.

Smacznego:)

¶roda, 18 czerwca 2014

Klasyczny,stary rodzinny i sprawdzony przepis.

Ciasto które sprawdza się na wszystkie okazje i chyba nie mam osoby która by go nie lubiła.

Wiem że to nie sezon na jabłka ale uniwersalno¶ć tego ciasta polega na tym że możemy dać tutaj różne owoce np.jabłka,rabarbar,¶liwki,jagody,truskawki itp.

A tak przy okazji zapraszam na facebooka : Zara fashion KIDS love! ¶wietne ciuszki-nowe po atrakcyjnych cenach,może kto¶ znajdzie co¶ dla swoich pociech :) Polecam !!!

Link do strony z ciuszkami w komentarzu!!!!

 

Składniki:

20 dkg cukru pudru

40 dkg m±ki pszennej

1 jajko

2 żółtka

25 dkg masła

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Nadzienie:

1,5 kg jabłek

3 łyżki cukru kryształu

1/3 łyżeczki cynamonu

 

Dodatkowo:

2 łyżki kaszy mannej

cukier puder do opruszenia

 

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto:

M±kę i cukier puder przsiewamy na stolnicę,dodajemy cukier waniliowy,masło i dokładnie siekamy nożem,następnie dodajemy jajko i żółtka i zagniatamy dokładnie ciasto.Gotow± kulę ciasta owijamy w folię do żywno¶ci i odkładamy do lodówki na 30-40 min.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie:

Jabłka obieramy i ¶cieramy na tarce o grubych oczkach.

Do startych jabłek dodajemy cukier i cynamon,dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10-15 min żeby jabłka pu¶ciły sok.

Po tym czasie rękami odciskamy nadmiar soku z jabłek.

Wyjmujemy schłodzone cisto z lodówki i dzielimy go na 2 czę¶ci.

Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do pieczenia ( wcze¶niej należy wyłożyć j± papierem do pieczenia)

Wyłożone ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i podpiekamy około 10-15 min.

Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika,posypujemy kasz± mann± i układamy na nim odci¶nięte jabłka.

Rozwałkowujemy drug± połowę ciasta i przykrywamy ni± jabłka,dokładnie nakłuwamy widelcem ciasto.Pieczemy 35-40 min w 180°C aż ciasto ładnie się zarumieni.

Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Możemy podawać z bit± ¶mietan± lub lodami waniliowymi :)

Smacznego :)

12:57, kozakowna , ciasta
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 16 czerwca 2014

I znów miałam ogromn± przyjemno¶ć przygotować torcik dla małej jubilatki :)

Tort  składał się z czekoladowego biszkoptu,masy na bazie serka mascarpone z dodatkiem zmiksowanych malin i małej niespodzianki ( całych malin zalanych galaretk±)w ¶rodku tortu.

Cało¶ć pokryta mas± cukrow±.

 

 

A to zdjęcie ¶rodka tortu jeszcze przed całkowitym złorzeniem i ozdobieniem:

 
1 , 2
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html