Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
czwartek, 30 czerwca 2016

Dzieci uwielbiaj± ciasto brownie więc dlaczego nie pobawić się nim odrobinę i jeszcze nie uprzyjemnić im konsumpcji tego ciasta.

Odrobina fantazji plus czekolada i proszę.

Ciasteczka przygotowałam na poczęstunek dla dzieci z okazji zakończenia roku szkolnego.

Niestety nie miałam patyczków do lodów więc użyłam wykałaczek.

Powiem nieskromnie i  szczerze że zniknęły praktycznie natychmiast !!!

ciasto_na_zakoczenie_roku_031

 

Składniki:

20 dkg czekolady gorzkiej

25 dkg masła

25 dkg br±zowego cukru

4 lekko ubite jajka

8,5 dkg m±ki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki kakao

 

Dodatkowo:

czekolada gorzka

czekolada biała

 

 

Wykonanie:

Formę o wymiarach 23 x 23 wykładamy papierem do pieczenia.

czekoladę roztapiamy w k±pieli wodnej i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

Masło z cukrem ucieramy na puszysto i dodajemy jajka i roztopion± czekoladę.

Przesian± m±kę i proszek do pieczenia dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.

Wylewamy ciasto na blaszkę,wyrównujemy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 min ( ciasto ma być sprężyste w dotyku)

Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia a następnie chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę.

Dobrze schłodzone ciasto kroimy w prostok±ty a następnie nasuwamy każdy kawałek na patyczek do lodów i zdobimy dowolnie roztopion± czekolad± ( możemy całe zanurzać w czekoladzie,lub tylko lekko polewać)

 

ciasto_na_zakoczenie_roku_037

 

 

 

22:37, kozakowna , ciastka
Link Komentarze (1) »
wtorek, 14 czerwca 2016

Od jakiego¶ czasu jednym z ciast dominuj±cych na blogach jest ciasto  "¶nieżny puch"

Bazuj±c się wła¶nie na nim ale z powodu braku niektórych składników powstało wła¶nie takie oto ciasto dostosowane do owoców które teraz króluj± czyli truskawek i składników mi dostępnych.

Ciasto bardzo delikatne i lekkie.

czerwiec_2016_047

 

Składniki:

Na spód:

20 dkg herbatników

 

Masa:

65 dkg twarogu sernikowego

3 galaretki agrestowe 

3 łyżki cukru pudru

500 ml wrz±cej wody

150 ml ¶mietany

 

Wykończenie:

2 galaretki truskawkowe

3 szkl. wrz±cej wody

60 dkg truskawek

 

Wykonanie:

Formę o wymiarach 24x24 wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spodzie herbatniki.

Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 500 ml wrz±cej wody i odstawiamy do wystudzenia.

Schłodzon± ¶mietanę ubijamy na sztywno,dodajemy cukier .

Do ¶mietany dodajemy ser i dokładnie miksujemy .

Po poł±czeniu się sera ze ¶mietan± delikatnym strumykiem wlewamy dobrze schłodzon± galaretkę i dokładnie ubijamy.

Tak przygotowan± masę wylewamy na herbatniki i chłodzimy w lodówce.

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szkl wrz±cej wody i odstawiamy do wystudzenia.

Gdy masa lekko stężeje układamy na niej umyte i osuszone truskawki.

Gdy galaretka prawie tężeje wylewamy j± delikatnie na truskawki i ponownie odstawiamy ciasto do schłodzienia.

 

czerwiec_2016_043czerwiec_2016_0431

 

 

 

 

sobota, 11 czerwca 2016

Kto lubi deser tiramisu?

Ja bardzo! A dzi¶ przedstawiam wam torcik o takim wła¶nie smaku.

torty_maj_350

Składniki na biszkopt:

5 jaj

0,5 szkl. cukru

1 cukier waniliowy

3/4 szkl-m±ki pszennej

1/4 szkl.m±ki ziemniaczanej

szczypta soli

 

Krem:

75 dkg serka mascarpone

5 łyżek cukru 

6 łyżek ¶mietany 30 procent

 

Nas±czenie biszkopta:

2/3 szkl.mocnej kawy

5 łyżek kakao

100 ml likieru amaretto

 

Wykonanie :

Przygotowujemy biszkopt:

Białka jaj oddzielamy od żółtek,ubijamy je na sztywno ze szczypt± soli.

Gdy białka s± ubite na sztywno dodajemy po trochę cukru,cukier waniliowy i dobrze ubijamy do czasu rozpuszczenia się cukru.

Dodajemy po jednym żółtku ci±gle ubijaj±c.

Na końcu dodajemy przesiane m±ki i delikatnie mieszamy drewnian± łyżk± lub szpatułk±.

Wylewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 175 stopniach do efektu "suchego patyczka"

Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy na ziemię z wysoko¶ci około 40 cm.

Odstawiamy do wystudzenia.

Wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3 czę¶ci.

 

Nas±czenie:

Przestudzon± kawę mieszamy z likierem.

 

Przygotowanie kremu:

Schłodzon± ¶mietanę ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i dobrze miksujemy a następnie dodajemy serek mascarpone i dokładnie wszystko miksujemy.

 

Przełożenie :

Pierwszy biszkopt układamy na paterze i nas±czamy  przygotowan± kaw± z likierem i równo rozsmarowujemy czę¶ć masy,opruszamy kakaem ( przez sitko)i przykrywamy biszkoptem nas±czonym z obydwu stron a następnie dajemy pozostał± czę¶ć kremu i opruszamy kakaem,Przykrywamy ostatnim biszkoptem nas±czonym z jednej strony ( nas±czon± stron± do masy).

Dokorujemy według uznania i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godz do schłodzenia.

 

torty_maj_345

 

O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html