Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
czwartek, 29 czerwca 2017

torty_05_maj_095

Na farsz:

Ciasto na pierogi:

  • 2 szkl m±ki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • około 3/4 szkl wrz±cej wody ( zależy ile zabierze ciasto)

Na sos:

  • 2 puszki pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 czubata łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz

 

 

Przygotowanie pierożków : 

Przygotowujemy farsz; masło roztapiamy na patelni,dodajemy szpinak,czosnek przeci¶nięty przez praskę i podsmażamy aż odparuje woda ze szpinaku.Dodajemy starty parmezan,ricottę,jajko i przyprawy.Wszystko dokładnie mieszamy i studzimy.

Farsz należy dobrze schłodzić żeby lepiej było lepić pierożki.

Przygotowujemy ciasto na pierogi:

M±kę przesiewamy na stolnicę,dodajemy sól i stopniowo wrz±c± wodę wymieszan± z olejem.

Zarabiamy ciasto.

Ciasto ma być elastycznie i nie za twarde.

Z gotowego ciasta odkrawamy kawałek (pozostałe owijamy foli± żeby nie wyschło) rozwałkowujemy,wykrawamy np.szklank± kr±żki i lepimy pierożki.

Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie (wrzucamy na gotuj±c± wodę i od momentu wypłynięcia pierożków gotujemy jeszcze około minuty)Wyjmujemy łyżk± cedzakow± i przelewamy zimn± wod±.

Przygotowanie sosu:

do garnka wlewamy zmiksowane pomidory z puszki,sok pomidorowy,koncentrat i wszystkie przyprawy.

Sos gotujemy około 10 min na wolnym ogniu.

Na głębszy talerz wlewamy sos,układamy pierożki i posypujemy koperkiem.

torty_05_maj_104

O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html