Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
¶roda, 10 lipca 2013

Poprzedni wpis to krem patissiere z limonk± a dzi¶ zapraszam na mini tarty z wła¶nie tym kremem.

Inspiracj± do tego przepisu była zawarto¶ć mojej lodówki:)

Znikały natychmiastowo a więc chyba były pyszne:))

Wiem że zdjęcie pozostawia wiele do życzenia ale dobrze że chociaż takie zrobiłam podczas robienia mini tart bo póĽniej już nie zd±żyłam:)

 

Składniki:

25 dkg ciasta francuskiego

1 porcja kremu patissiere (http://pysiulek.blox.pl/2013/07/Krem-patissiere-z-limonk.trackback?key=f7f768c4dc)

30 dkg truskawek

cukier puder ( do opruszenia )

 

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować kroić na czę¶ci i wykładać nim foremki do mini tart.

Na każdej mini tarcie położyć kawałek papieru do pieczenia i obci±żyć np.grochem.Piec w 180°C przez 10 min.następnie zdj±ć groch i papier do pieczenia i piec jeszcze 5 min.

Po upieczeniu wyj±ć z piekarnika i ostudzić.

Przygotować krem patissiere (przepis w poprzednim wpisie).

Ostudzone spody mini tart wyj±ć z foremek,nakładać na nie krem i po 1 umytej,osuczonej i pokrojonej truskawce.

Wstawić do lodówki żeby dobrze się schłodziły.

Przed podaniem opruszyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

 

 

 

Tartaletki - akcja kulinarna

Owoce z sadu i dzialki

wtorek, 09 lipca 2013

Krem pochodz±cy z Francji,jest baz± to tart,mini tart i innych ciast.

Bardzo prosty i szybki w wykonaniu,idealny do letnich tart i babeczek z owocami.

Ja żeby dodać mu odrobinę ¶wieżo¶ci przygotowuj±c go dodałam limonkę i jak się okazało było to bardzo udane posunięcie.

Składniki:

1 jajko

3 żółtka

6 dkg cukru pudru

5 dkg m±ki pszennej

300 ml mleka

1 cukier waniliowy

5 dkg miękkiego masła

sok z 1 limonki

 

Wykonanie:

W głębokiej misce trzepaczk± ruzgow± wymieszać jajko,żółtka,m±kę,cukier,sok z limonki i cukier waniliowy ( żeby nie było grudek)

Mleko zagotować a następnie wlać do masy jajecznej i dobrze wymieszać.

Tak przygotowan±  masę jajeczn± przelewamy do garnka  i ci±gle mieszaj±c zagotowujemy.

Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

Gdy krem jest przestudzony dodajemy masło i dokładnie mieszamy z kremem aż powstanie gładka i jednolita masa.

Aby zmienić smak można robić np.: bez dodatku limonki,z większ± ilo¶ci± wanilli,z dodatkiem rumu.

 

 

poniedziałek, 08 lipca 2013

Kolejny tort,był niespodziank± urodzinow± od męża dla żony.

aA wła¶ciwie to podwójna niespodzianka ponieważ tort ten to ciasto i pudełko na czekoladki ( 2w1 )

Kto¶ zapyta jak je¶ć taki tor, a więc s± 2 sposoby:

1)zje¶ć najpierw czekoladki a póĽniej kroić i zjadać sam tort

2)Kroić i zjadać tort razem z czekoladkami ( u  mnie raffaello)

 

Widok bez przykrywki pudełeczka:

 

Smak tortu : waniliowo-cytrynowy.Tradycyjny biszkopt z dodatkiem laski wanilli i odrobin± białej czekolady przełożony kremem budyniowo-ma¶lanym ( budyć gotowany na soku z cytryny)

Cało¶ć ozdobiona mas± cukrow± i lukrem.

Jak dla mnie idealny na upały:))

 

 

 

 

 

 

pi±tek, 05 lipca 2013

Ciasto ciut inne od pozostałych z lekk± nut± buraczków czerwonych...brzmi dziwnie?

Dla niektórych na pewno ale jest naprawdę bardzo smaczne a posmak buraczków bardzo ładnie komponuje się z pozostałymi smakami i jest naprawdę delikatny.

Plecam,naprwadę warte uwagi:)

Kruche ciasto:

15 dkg m±ki pszennej

6 dkg cukru pudru

1 żółtko jaja

11 dkg masła

szczypta proszku do pieczenia

 

M±kę,cukier i proszek posiekać dokładnie z masłem a następnie dodać żółtko i dokładnie zagnie¶ć aż uzyskamy gładkie i jednolote ciasto.

Owijamy foli± spożywcz± i odkładamy do lodówki na 1 godz.

Po upływie tego czasu wyjmujemy z lodówki ciasto,rozwałkowujemy i wykładamy nim formę (20/24cm),nakłówamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C około 12-15min.

Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

 

Biszkopt: 

4 jajka

8 dkg cukru

10 dkg m±ki pszennej

2,5 dkg masła roztopionego

1 cukier waniliowy

 

Jajka ubijamy z cukrem na puszysto,dodajemy cukier waniliowy i ubijamy jeszcze chwilkę,następnie dodajemy  po troszkę przesian± m±kę i delikatnie ubijamy.

Na końcu dodajemy roztopione masło ( dolewamy po troszkę i dobrze ubijamy,miksujemy)

Tak przygotowane ciasto wylewamy na formę o takich samych wymiarach jak na ciasto kruche ( forma wyłożona papierem do pieczenia) i pieczemy w 180°C przez około 25-30 min.

Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

 

Galaretka truskawkowa:

50 dkg truskawek

3 łyżki cukru

12 gram żelatyny w listkach namoczonej w małej ilo¶ci zimnej wody

1 łyżeczka soku z cytryny

 

Truskawki umyć,odci±ć ogonki,zmiksować, dodaćcukier i sok z cytryny,wymieszać i zagotować.

Po zagotowaniu dodać żelatynę ( ods±czon± z wody) i dokładnie wymieszać aż żelatyna się rozpu¶ci,odstawić do wystudzenia.

Po przestudzeniu formę (identyczn± jak do ciast) wyłożyć dokładnie foli± do żywno¶ci i wylać galaretkę z truskawek,odstawić do lodówki do stężenia.

 

 

Mus buraczany:

80 ml mleka

10 dkg cukru

1 cukier waniliowy

3 żółtka

20 dkg serka typu philadelphia

40 dkg ¶mietany kremówki

25-30 ml soku z buraków

2 dkg żelatyny w listkach namoczonej w zimnej wodzie

 

Mleko,cukier i cukier waniliowy zagotować następnie wlać do ubitych żółtek i energicznie wymieszać,nastęnie masę jajeczn± delikatnie zagotować cały czas mieszaj±c.

Zdj±ć z ognia i dodać namoczon±,ods±czon± żelatynę i energicznie wymieszać aż żelatyna się rozpu¶ci.Przestudzić.

Po przestudzeniu masy dodać do niej serek i dobrze wymieszać a następnie delikatnie poł±czyć z ubit± ¶mietan±.

Na koniec dodajemy sok z buraków i delikatnie wymieszać.

 

Kompozycja ciasta:

W formie ułożyć kruchy spód,posmarować dżemem truskawkowym następnie dajemy biszkopt,na to układamy galaretkę truskawkow± i zalewamy wszystko lekko tężej±cym musem buraczanym.

Odstawiamy do lodówki do stężenia na noc.

Udekorować truskawkami.

Smacznego

 

 

O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html