Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
¶roda, 16 lipca 2014

Smaczna i łatwa w wykonaniu przystawka,idealna na uroczste kolacje lub obiady.Doskonale sprawdzi się w upalne dni ponieważ najlepiej smkauje dobrze schłodzony.

 

Składniki:

25 dkg wędzonego łososia

1 łyżka kaparów

3-4 łyżki marynowanych grzybów

2 ¶rednie ogórki kiszone

1 cebulka szalotka

1 łyżka siekanego koperku

sól i pieprz

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sos chrzanowy:

2 łyżki chrzanu tartego

4 łyżki ¶mietany 18%

2 łyżki jogurtu naturalnego

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Łososia kroimy w drobn± kostkę,przekładamy do miski.

Kapary,ogórki i grzybki kroimy w tak± sam± kostkę jak łosoia i dorzucamy do niego.

Cebulkę obieramy,drobno siekamy i przelewamy gotuj±c± się wod±,odstawiamy do wystudzenia a następnie dodajemy do łososia.

Dodajemy sok z cytryny,oliwę z oliwek,koperek,pieprz i wszastko razem mieszamy ( przed dodaniem soli należy wcze¶niej spróbować ponieważ łoso¶ jest do¶ć słony )

Cało¶ć odstawiamy do lodówki na minimum 30-40 min.

Przygotowujemy sos:

Wszastkie składniki dokładnie meszamy razem,doprawiamy do smaku sol± i pieprzem.

Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Schłodzonego tatara nakładamy na talerzyk ( ja użyłam specjalnej foremki )

1-2 łyżki sosu dajemy na tatara.

Podajemy z pieczywem.

Smacznego.

 

Dania na zimno - czyli co je¶ć w upalne dni

Lato w pełni!

czwartek, 10 lipca 2014

Pyszna domowa delikatna frużelina która doskonale sprawdzi się jako dodatek do gofrów,deserów,lodów itp.

 

Składniki:

1 kg cuerwonej porzeczki

1 czubata szkl cukru kryształu

3 łyżki m±ki ziemniaczanej

100 ml wody

 

Wykonanie:

Porzeczkę obrywamy z gał±zek i dokładnie płuczemy pod zimn± wod±.

Wrzucamy do garnka,dodajemy cukier,mieszamy,wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia ( gotujemy 10 min)

Wodę i m±kę dokładnie mieszamy ze sob± ( nie może być grudek) i dodajemy do gotuj±cych się owoców.

Wszystko razem zagotowujemy mieszaj±c rególarnie.

Gor±c± frużelinę przekładamy do przygotowanych wcze¶niej słoików ( dobrze wyparzonych)

Gotowe słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem,jeżeli chcemy je przechowywać dłużej należy je zapasteryzować ( gotować około 5 min)

Smacznego :)

czwartek, 03 lipca 2014

Szybka i łatwa w przygotowaniu a zarazem bardzo pożywna i smaczna sałatka z awokado.

Sałatkę można podawać jako samodzielne danie,dodatek do mięs lub na pieczywie  (np,pokrojonej bagietce) jako przek±skę.

 

Skałdniki:

3 dojrzałe awokado

2 pomidory

1 mała cebulka ( ja dałam szalotkę)

1 z±bek czosnku

sok z 1/2 limonki ( można zast±pić zwykł± cytryn±)

posiekana natka pietruszki

1/2 papryczki chili

2 łyżki oliwy

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Awokado rozkrawamy na pół,wyjmujemy pestkę,kroimy w większ± kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do awokado.

Cebulkę i czosnek obieramy a następnie siekamy w drobn± kosteczkę,dodajemy do awokado.

Z papryczki usuwamy nasiona i kroimy j± drobno.

Dodajemy do sałatki pozostałe składniki,wszystko mieszamy a następnie doprawiamy sol± i pieprzem do smaku.

Dobrze jest odstawić sałatkę na około 15-20 min. aby smaki przeszły sob±.

Polecam i smacznego :)

 

wtorek, 01 lipca 2014

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu pyszne,domowe lody.

Przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu a smak jest niepowtarzalny.

 

Składniki:

300 ml ¶mietany 30%

50 dkg malin

1 opakowanie cukru waniliowego

3 łyżki cukru ( do smaku)

 

Wykonanie:

Maliny wsypujemy na sitko i łuczemy dokładnie pod bierz±c± zmn± wod±,odstawiamy na chwilkę na sitku aby ods±czyć je z nadmiaru wody.

Tak przygotowane maliny przekładamy do msy blendera,dodajemy cukier i cukier waniliowy a następnie dokładnie miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.

Schłodzon± ¶mietanę ubijamy na puszyst± masę a następnie ł±czymy z musem owocowym,dokładnie mieszamy.

Gotow± masę na lody przelewamy do specjalnych foremek na lody lub do większego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na minimum 2-3 godz. 8do czasu dokładnego zamrożenia)

Jeżeli używamy specjalnych foremek na lody z patyczkami po zalaniu foremki mas± lodow± wstawiamy j± do zamrażalnika a patyczki wbijamy dopiero gdy masa lekko stwardnieje .

Smacznego!!!

O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html