Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
¶roda, 06 lipca 2016

Chlebek przypominaj±cy ten z mojego dzieciństwa pieczony przez nasze babcie w piecu chlebowym...

Tak wiem,wiem że nigdy nie będzie identycznie taki po upieczeniu w klasycznym piekarniku ale uwierzcie ten chlebek jest bardzo łatwy w przygotowaniu i przepyszny a do tego nie zsycha się tak szybko jak inne.

chleb_z_garnka_003

 

Składniki:  

35 dkg m±ki pszennej

20 dkg m±ki żytniej

1 płaska łyżeczka soli

2 łyżki oliwy z oliwek

1,5 szkl.letniej wody

1 łyżeczka cukru

3 dkg ¶wieżych drożdży

 

Dodatkowo:

Garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne z przykrywk±

mleko do posmarowania chleba

mak do posypania

 

Wykonanie:

Do większego kubka kruszymy drożdże,zasypujemy cukrem,dodajemy 1 łyżkę m±ki pszennej i 0,5 szkl. letniej wody.Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do lekkiego wyro¶nięcia drożdży ( koło 10 min.)

Do dużej miski wsypujemy przesiane m±ki,sól,oliwę,resztę wody,rozczyn i wszystko dokładnie mieszamy ( duż± łyżk± lub ręk± )

Gdy ciasto jest za gęste dodajemy jeszcze troszkę wody i dobrze mieszamy.

Miskę z ciastem owijamy szczelnie foli± spożywcz± i odstawiamy na noc do lodówki.

Rano przekładamy wyro¶nięte ciasto na stolnicę dobrze oprószon± m±k±.zagniatamy chwilkę ciasto a następnie formujemy z niego kulę.

Przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy do kolejnego podro¶nięcia na około 30 min. 

Ja ciasto przed odstawieniem do podro¶nięcia umie¶ciłam na papierze do pieczenia,póĽniej jest łatwiej przełożyć je do garnka.

Do zimnego piekarnika wstawiamy garnek lub naczynie żaroodporne i nagrzewany piekarnik do 220 stopni.Gor±cy garnek wyjmujemy i wkładamy do niego wyro¶nięty chlebek.

Smarujemy go dobrze mlekiem i posypujemy makiem.

Przykrywamy garnek,zmniejszymy temp. do 200 stopni i pieczemy przykryty chlebek przez 30 min.

Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy chlebek jeszcze 20 min.

Po upieczeniu chlebek oddaje głuchy odgłos po postukaniu w niego.

Upieczony chleb studzimy na kratce.

chleb_z_garnka_013

 

 

O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html