Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
poniedziałek, 30 wrze¶nia 2013

 

Składniki  na ciasto:

20 dkg margaryny

20 dkg cukru pudru

20  dkg m±ki pszennej

8 żółtek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa jogurtowa:

3/4 jogurtu greckiego

2 serki homogenizowane waniliowe

4-5 płaskich łyżek żelatyny

cukier puder do smaku

1 puszka ananasów

 

Masa ¶mietankowa:

3/4 litra ¶mietanki 30%

2 czerwone galaretki

2 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

2 opakowania delicji

1 puszka ananasów

wi¶nie,maliny lub żurawiny

 

 

Wykonanie:

 

Wykonanie ciasta:

Margarynę utrzeć z cukrem,stopniowo dodaj±c żółtka.M±kę i proszek do pieczenia przesiewamy.Gdy margaryna jest dobrze utarta z pozostałymi składnikami  dodajemy m±kę z proszkiem,dobrze ucieramy.

Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy w 180°C do efektu suchego patyczka.

 

Masa jogurtowa:

Jogurt poł±czyć z serkiem i cukrem pudrem,dobrze wymieszać,żelatynę zalać odrobin± zimnego soku z ananasów i odstawić do napęcznienia.

Gdy żelatyna już napęcznieje rozpuszczamy j± 1/2 szkl.gor±cego soku z ananasów.

Przestudzon± żelatynę dodajemy j± do masy jogurtowej i dobrze mieszamy.

Na końcu dodajemy drobno pokrojone ananasy,dobrze mieszamy.

 

Masa ¶mietankowa:

Galaretki rozpu¶cić w 1 szkl.wody,¶mietanę ubijamy z cukrem pudrem,dodaj±c stopniowo tężej±c± galaretkę.

Dobrze wymieszać.

 

Złożenie ciasta:

Blaszkę wykładamy dokładnie foli± do żywno¶ci.

Na dno blaszki układamy plastry ananasa,w ¶rodek plastrów wkładamy np.wi¶nie,żurawinę,malinkę.

Na ananasy wykładamy masę ¶mietankow± następnie delicje i masę jogurtow±.Wszystko przykrywamy ciastem lekko skropionym sokiem z ananasów.

Dobrze schładzamy w lodówce.

Po dokładnym schłodzeniu ciasto odwracamy do góry dnem tak aby ananasy były u góry.

Smacznego:)

Przepis pochodzi z ksi±żki " Przysmaki Siostry Anastazji" z kilkoma moimi zmianami.

czwartek, 26 wrze¶nia 2013

Jesień w pełni a więc czas na wypieki z orzechami i dzi¶ wła¶nie takie ciasto proponuję.

Poł±czenie sera i orzechów z delikatn± mas±,cóż więcej dodawać,musicie spróbować :)

 

Ciasto serowe:

60 dkg sera białego (2 krotnie zmielonego)

30 dkg cukru pudru

6 jaj

1/2 łyżki m±ki pszennej

1/2 łyżki m±ki ziemniaczanej

12,5 dkg masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 opakowania ki¶lu cytrynowego

 

Biszkopt orzechowy:

5 jaj

10 dkg orzechów mielonych

1 szkl cukru 

1/2 szkl oleju

1/2 szkl m±ki pszennej

1/2 szkl m±ki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa:

25 dkg masła

1 szkl mleka

1 łyżka m±ki ziemniaczanej

1 łyżka m±ki pszennej

1 cukier waniliowy

1/2 szkl cukru pudru

 

Dodatkowo:

Polewa czekoladowa

grubo siekane orzechy ( u mnie orzechy laskowe)

 

Wykonanie ciasta serowego:

Utrzeć masło z cukrem do biało¶ci,następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej ucieramy.Gdy masa jest już dobrze utarta dodajemy ser,obydwie m±ki,proszek do pieczenia ,kisiel i wszystko dokładnie razem ucieramy.Na koniec dodajemy pianę ubit± z białek i delikatnie mieszamy.

Przygotowany ser wykładamy na blaszkę  wyłożon± papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180°C około 30-35 min.

 

Wykonanie biszkoptu orzechowego:

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka dokładnie ubijamy na sztywn± pianę,następnie dodajemy cukier i ubijamy do czasu aż cukier się dokładnie rozpu¶ci i powstanie gładka i l¶ni±ca piana.

Do piany dodajemy po jednym żółtku i dokładnie ubijamy,następnie dodajemy obydwie m±ki,orzechy ,olej i dokładnie mieszamy do czasu poł±czenia się składników.

Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożon± papierem i pieczemy w 180° do efektu " suchego patyczka"

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na 2 blaty.

 

Wykonanie masy:

Obydwie m±ki dokładnie mieszamy z połow± mleka.

Pozostałe mleko zagotowujemy.

Gdy mleko się gotuje wlewamy na nie masę m±czn±.

Masę gotujemy na delikatnym ogniu do czasu uzyskania budyniu,cały czas mieszaj±c.

Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy na puch z cukrem a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dokładnie ucieramy.

Postępujemy tak do czasu wyczerpania się budyniu.

Gotow± mas± przekładamy placki.

 

Przełożenie ciasta:

1 blat biszkopta orzechowego-masa -ciasto serowe.masa-2 blat biszkopta orzechowego-polewa czekoladowa-siekane orzechy

 

Po przełożeniu ciasto schłodzić w lodówce.

Przed podaniem wyj±ć na kilka minut z lodówki.

¶roda, 25 wrze¶nia 2013

 

Składniki:

10 z±bków czosnku

6 grubszych ogórków

6 marchewek

4 ostre papryczki

5 małych cukinii

 Zalewa:

300 ml octu

600 ml wody

6 łyżeczek soli

1 łyżeczka nasion kopru

2 łyżeczki gorczycy

1 łyżeczka pieprzu ziarnistego kolorowego

 

Wykonanie:

Cukinie,ogórki,marchew oczy¶cić i pokroić wzdłuż na 6 czę¶ci.

Wodę zagotowujemy,przykręcamy płomień i wrzucamy obrany czosnek.,gotujemy 5 min.

Następnie dolewamy ocet,dodajemy sól i zagotowujemy.

Do słoików układamy pokrojone warzywa (układamy "na baczno¶ć" ) następnie wsypujemy przyprawy i po kilka z±bków ugotowanego czosnku.

Przygotowane pikle zalewamy zimn± zalew±,zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.

Tak przygotowane pikle idealnie nadaj± się jako przek±ska lub dodatek do mięs,kanapek itp.

wtorek, 24 wrze¶nia 2013

Ostatnio na blogu panowała cisza i było to sprawione nieposłuszeństwem komputera a mianowicie totalnym jego padnięciem jeżeli można tak to nazwać.Na szczę¶cie udało się odzyskać zdjęcia,a miałam ich ostatnio do¶ć dużo nagromadzone.

A więc kryzys zarzegnany i wracam z wieloma ciekawymi propozycjami.

Nastała jesień a więc czas przetworów,dzi¶ jedna z propozycji,polecam,jest naprawdę pyszna.

 

 

Składniki:

2 kg cukini

1 kg papryki

1/2 kg cebuli

 

Zalewa :  1 szkl. octu 10%

1 litr wody

1/2 litra soku jabłkowego z kartonu

sok z 1 cytryny

20 dkg. cukru

3 łyżki soli

2 łyżki curry ( płaskie)

3 łyżki gorczycy

3 ziarenka ziela angielskiego

6 ziaren pieprzu

 

Wykonanie:

Cukinie,papryki,cebule czy¶cimy i kroimy w paski.

Ocet,wodę,sok jabłkowy i cytrynowy oraz wszystkie przyprawy mieszamy.

Zalewamy pokrojone warzywa i zostawiamy na noc pod przykryciem.

Następnego dnia gotujemy wszystko razem przez 2 min.

Gor±ce wkładamy do słoików,zakręcamy i pasteryzujemy.

Można próbować po 4-5 dniach.

¶roda, 11 wrze¶nia 2013

Zapewne nie raz macie tak jak ja że zastanawiacie się co dzi¶ podać na obiad.

Ja miałam tak ostatnio i po zagl±dnięciu do lodówki wpadłam na taki oto pomysł.

Składniki:

4 grube plasterki mortadeli

4 plastry bakłażana (grubo¶ci około 1-1,5 cm)

1 kula mozzarelli

1 pomidor

4 łyżeczki tartego parmezanu

4 plasterki dowolnego żółtego sera

4 listki bazylii

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Plastry bakłażana należy nasolić i odstawić na 20 min.żeby pu¶ciły sok,następnie wycieramy je dokładnie ręcznikiem papierowym ( w ten sposób pozbędziemy się charakterystycznej goryczy bakłażana)

W naczyniu żaroodpornym układamy plastry mortadeli na to ser żółty,plaster bakłażana następnie mozzarellę pokrojon± w plastry,pomidora,posypujemy sol± i pieprzem  i układamy listki bazylii.

Zapiekamy wszystko w 190°C około 20-25 min.

5 min.przed końcem pieczenia posypujemy wszystko parmezanem i dalej zapiekamy.

Podajemy z pieczywem .

 

 

 
1 , 2
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html