Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
¶roda, 24 wrze¶nia 2014

Sezon kapu¶ciany w pełni a więc pora na propozycję dodatku do obiadu na bazie kapusty.

Czerwon± kapustę podajemy najczę¶ciej na ciepło a ja proponuję dzi¶ podan± j± na zimno z odrobin± jabłka i cebulki,pyszna.

 

Składniki:

1/4 główki kapusty czerwonej

1/2 cebuli

1/2 jabłka

sól i pieprz

sok z 1/4 cytryny

2 łyżki ¶mietany

1 łyżka jogurtu naturalnego

 

Wykonanie:

Kapustę siekamy drobno,solimy,skrapiamy sokiem z cytryny i lekko ugniatamy.Odstawiamy na 10-15 min żeby kapusta pu¶ciła sok.

Cebulę i jabłko obieramy.

Cebulę siekamy drobno a jabłko ¶cieramy na tarce o grubych oczkach.dodajemy je do kapusty,mieszamy.

Dodajemy ¶mietanę,jogurt i dokładnie mieszamy wszystko razem.Doprawiamy do smaku sol± i pieprzem.

Przed podaniem odstawić surówkę na 10-15 min żeby smaki dobrze sob± przeszły.

 

czwartek, 18 wrze¶nia 2014

Interesuj±ce i zachęcaj±ce poł±czenie sernika i ¶liwek-wychodzi naprawdę pysznie.

 

Ciasto kruche:

1 jajo

1,5 szkl m±ki pszennej

0,5 kostki masła

0,5 szkl cukru pudru

1 cukier waniliowy

 

Masa serowa:

40 dkg sera na serniki ( w  wiadereczku)

200 ml ¶mietany

3 łyżki m±ki ziemniaczanej

2 jajka

0,5 szkl cukru pudru

1 cukier waniliowy

 

Dodatkowo:

50 dkg ¶liwek ( umyte i wypestkowane)

 

Wykonanie:;

Przygotowujemy ciasto kruche: m±kę i cukier puder przesiewamy na stolnicę,dodajemy cukier waniliowy,masło i za pomoc± noża dokładnie wszystko ze sob± siekamy.

Następnie dodajemy jajo i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto owijamy foli± do żywno¶ci i odkładamy na 1 godz. do lodówki.

Po schłodzeniu ciasto wyjmujemy z lodówki,rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.

Ciasto podpiekamy 15 min w 180°C.

Przygotowujemy masę serow±:

Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misie i dokładnie miksujemy ze sob± ( aż składniki się poł±cz±)

Tak przygotowan± masę serow± wylewamy na podpieczony spód z ciasta kruchego.na wierzch układamy pokrojone ¶liwki.

Pieczemy w 180°C przez 35-40 min.

Po upieczeniu odstawiamy tartę do całkowitego wystudzenia.

Inspiracja blog: "Domowe frykasy" z małymi moimi zmianami

wtorek, 16 wrze¶nia 2014

Ostatnio miałam przyjemno¶ć robić torcik na Chrzest ¶więty.

Miał być różowy i podobny do podesłanego mi wzoru,przyznam szczerze że bałam się czy sprostam wymaganiom ale jak się okazało "nie taki diabeł straszny jak go maluj±" jak mówi powiedzenie :)

Tort to kompozycja biszkoptów waniliowego i cytrynowego oraz masy na serku mascarpone z truskawkami.

poniedziałek, 08 wrze¶nia 2014

Ciasteczka które przygotowuje się expresowo a do tego s± bardzo zdrowe i smaczne.

Ich kompozycja smakowa zależy od dodatków a te uzależnione s± tylko od naszej wobraĽni :)

Jako dodatki możemy zastosować wszelakie suszone owoce,orzechy itp.

Inspiracja: Niebo Na Talerzu z moimi małymi zmianami

 

Składniki:

2 jajka

1,5 szkl m±ki pszennej

2 szkl płatków owsianych

1/2 szkl cukru

10 dkg roztopionego masła

0,5 łżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody

70 ml mleka

żurawina  (u mnie mrożona),posiekana czekolada,kokosy -wszystkiego ma być około 25 dkg

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki ( oprucz bakali i innych dodatków) umieszczamy w dużej misce i za pomoc± łyżki mieszamy ze sob±.Następnie dodajemy żurawinę,kokos,czekoladę i dokładnie mieszamy ( jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodajemy jeszcze odrobinę mleka)

Gotowe ciasto nakładamy łyżk± na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia,ciasteczka lekko spłaszczamy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C ( termoobieg) i pieczemy 10-12 min ( aż lekko się zrumieni±)

Po upieczeniu odstawiamy ciasteczka z blaszk± do przestudzenia i dopiero po przestudzeniu zdejmujemy je z blaszki.

Smacznego :)

sobota, 06 wrze¶nia 2014

Delikatny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem pysznym jagód lub borówek amerykańskich,cóż więcej pisać poprostu trzeba spróbować!

To jeden z lepszych serników jakie jadłam i znika naprawdę szybko :)

Inspirajca: "Moje Wypieki" z moimi małymi zmianami

 

Ciasto kruche:

20 dkg masła 

10 dkg cukru pudru

35 dkg m±ki pszennej

2 żółtka

1 łyżka kwa¶nej ¶mietany

 

Masa serowa:

1 kg sera twarogowego ( 2 razy zmielonego)

5 jaj

20 dkg cukru

1 cukier waniliowy

1,5 łyżki m±ki pszennej

1,5 łyżki m±ki ziemniaczanej

200 ml ¶mietany 30%

 

60 dkg jagód lub borówki amerykańskiej

 

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto ruche:

M±kę i cukier przesiewamy na stolnicę,dodajemy masło i dokładnie siekamy wszystko razem.Następnie dodajemy żółtka,¶mietanę i zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i jednolite.

Gotowe ciasto owijamy foli± do żywno¶ci i odkładmy do lodówki na minimun 1 godz.

Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 czę¶ci,pierwsz± z nich rozwałkowujemy i wykładamy ni± dokładnie blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia.

tak przygotowane ciasto podpiekamy w 200°C przez około 15 min ( aż się zrumieni)

Pozostałe ciasto odkładamy do lodówki.

Przygotowujemy masę serow±:

Wszystkie składniki na masę umieszczamy w dużej misce i dokładnie miksujemy aż składniki się poł±cz± ( nie trzeba dłużej miksować)

Przygotowan± masę wylewamy na podpieczone ciasto,dokładnie posypujemy jagodami lub borówkami.

Pozostałe ciasto rozwałkowujemy,kroimy w jednakowe paski i układamy je na wzór kratki na borówkach.

Tak przygotowane ciasto pieczemy  w 170°C przez 45 min.Po upieczeniu odstawiamy je do schodzenia ( najlepiej na cał± noc)

Schłodzone ciasto opruszamy cukrem pudrem.

 
1 , 2
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html