Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
wtorek, 29 października 2013

Od jakiegoś czasu prawie nie kupuję drożdżówek w sklepie,za czasów mojego dzieciństwa miały dużo nadziena a dziś już wiele razy szukała go i ciężko było je znaleźć:))była tylko namiastka nadziena.I tak gdy tylko mamy ochotę na drożdżówki przygotowuję je sama i daję tyle nadzienia na ile mamy ochotę:))

Wczoraj wyszperałam w spiżarce puszkę masy makowej i jak się domyślacie powstały drożdżówki z makiem.

Wyszły naprawdę pyszne,puszyste,delikatne i nawet na drugi dzień nie stały się twarde i suche :)

Mój małżonek stwierdził że tylko lukru brakuje i byłyby idealne:))

 

Składniki:

50 dkg mąki pszennej

5 dkg drożdży świeżych

1 szkl ciepłego mleka

3 żółtka

1 jajko

1 cukier waniliowy

sok z 1/2 cytryny

5 dkg masła ( roztopić)

5 dkg cukru kryształu

40 dkg masy makowej

 

Wykonanie:

Z drożdży,1 łyżki cukru ,połowy mleka i 3-4 łyżek mąki zrobić rozczyn ( dobrze wymieszań) i odstawić do podwojenia objętości.

Pozostałą mąkę przesiać do dużego naczynia.

Jajko i żółtka dobrze utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn,utarte jajka,sok z cytryny,pozostałe mleko,dokładnie wyrobić ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki,wówczas dodajemy roztopione i przestudzone masło i znów wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki i ścian naczynia.

Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejce do wyrośnięcia na około 1 godz.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę lekko podsypaną mąką,rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.

Przygotowany placek ciasta smarujemy masą makową i zwijamy w rulon następnie kroimy na kawałki około 4-5 cm.

Gotowe drożdżówki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 min. do podrośnięcia.

Po tym czasie smarujemy białkiem i pieczemy w 180°C około 20-25 min. ( aż zarumienią się)

Po upieczeniu studzimy na kratce.

Możemy polukrować ,posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

 

Praktyczne rady:

1) Wszystkie składniki do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową ( drożdże również)

2) Podczas przygotowywania i wyrastania ciasta nie może być przeciągów w domu

3)Ciasto należy wyrabiać aż będzie samo odchodzić nam od ręki i będzie widać w nim pęcherzyki powietrza

4) Jajka i żółtka należy utrzeć z cukrem do białości

5) Mąkę należy zawsze przesiać,ciasto będzie delikatniejsze i bardziej puszyste

6) Jeżeli zamiast margaryny damy masło ciasto będzie delikatniejsze i znacznie lepsze w smaku

7) mleko ma być podgrzane ale nie może być zbyt ciepłe( gorące) ponieważ drożdże stracą swoje wartości i ciasto nam nie wyrośnie

8)Wyrastanie ciasta nie powinno odbywać się w zbyt wysokiej temperaturze ponieważ będzie ono miało intensywny smak drożdży,ja odstawiam przykryte ściereczką lub kuchennym ręczniczkiem w miejsce bez przeciągów i z zamkniętymi oknami :)

 

 

poniedziałek, 28 października 2013

Prosty a jedna troszkę wymagający deser.Jest wiele sposobów wykorzystania tego rodzaju ciasteczek.

Możemy je podawać z frużeliną owocową,lodami,jako dodatek do ciast jak i poprostu chrupać je same:)

Bezy są bardzo proste w wykonaniu jednak należy trzymać się kilku zasad przy ich przygotowywaniu,a to kilka z nich:

1)Podczas ubijania piany należy pamiętać że zanim zaczniemy dodawać cukier  piana  musi być ubita na sztywno a cukier dodajemy stopniowo,nie wsypujemy wszystkiego na raz.

2)Misa i świderki miksera muszą być całkowicie suche i pozbawione np.resztek tłuszczu lub innych pozostałości,najlepiej przetrzeć wcześniej przed ubijaniem białek misę i pozostałe  przybory wacikiem nasączonym octem ( doskonale usuwa resztki tłuszczu)

3)Do białek nie może dostać się nawet odrobina wody lub żółtka jaja,jeżeli tak się stanie białka nie ubiją się tak jak powinny.

4)Pieczenie a może powinnam napisać suszenie bez trwa dość długo ale nie mamy wyboru jeżeli chcemy uzyskań bezy delikatne,chrupiące i suche w środku ( pieczenie około 4 godz.w 80-90°C)

Można również piec bezy w wyższej temeraturze i krucej aby były klejące w środku ale to zależy już od gustu (wówczas pieczemy około 1godz.w 140-150°C)

 

Składniki:

4 białka

20 dkg cukru kryształu ( drobnego)

1 szczypta soli

2 łyżeczki soku z cytryny

 

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Gdy piana jest już sztywna dodajemy po łyżce cukru i dokładnie ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści.Postępujemy tak do czasu wyczerpania się cukru.

Na końcu dodajemy sok z cytryny i ubijamy do czasu połączenia się go z pianą ( piana ma być sztywna i lśniąca)

Ubitą pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy dowolne kształty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawiamy bezy do nagrzanego piecyka do 80-90°C i suszymy około 4 godzin.( czas suszenia zależy od wielkości bez,mniejsze wymagają mniej czasu a większe więcej)

Nasze bezy przerobiliśmy z dzieśmi na duszki które zabrały na urodziny do kolegi.Temat urodzin to halloween.

sobota, 26 października 2013

Najszybsze i najprostsze ciasto jakie może istnieć a do tego jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się żeby nie wyszło.

Taka inna forma szarlotki :)) a do tego pozostawia duże pole do popisu z dodatkami :))

Wpis specjalnie dla Jolki :))

 

Składniki są odmierzane kubeczkiem w którym kupujemy jogurt.

 

Składniki ( na formę keksówkę) :

1 kubeczek jogurtu naturalnego

3 kubeczki mąki pszennej

1 kubeczek cukru kryształu

1 cukier waniliowy

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

1 kubeczek oleju

2 jabłka ( obrane i pokrojone w kostkę)

1 kubeczek mielonych orzechów ( nie koniecznie,ja tym razem dodałam)

można również dodać:

rodzynki,posiekaną czekoladę,pokrojone śliwki,suszoną żurawinę,posiekane orzechy itp.

 

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości następnie dodajemy mąkę,olej,jogurt i proszek do pieczenia i ubijamy lub miksujemy do czasu połączenia się składników.

Na końcu dodajemy orzechy,jabłka lub inne dowolne dodatki i dokładnie mieszamy( ja dodałam mielone orzechy,jabłka,rodzynki i pokrojone śliwki )

Gotowe ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 min.

 

 

piątek, 25 października 2013

Ktoś zapyta o smaki mojego dzieciństwa  to jednym z nich będzie właśnie to ciasto,bułka,sama nie wiem jak nazwać :)

Zawsze gdy robię lub zajadam się tam ciachem moje myśli uciekają do mojej babci B.

To właśnie ona piekała to cudo i to ona nauczyła mnie go robić,do dziś pamiętam nasze wspólne pierwsze pieczenie "Piroga" bo my właśnie tak je nazywamy :))

 

Składniki:

Na ciasto:

2,5 szkl mąki pszennej

2 żółtka

2 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

3/4 szkl ciepłego mleka

8 dkg  masła roztopionego

2,5 dkg drożdży świeżych

 

Nadzienie:

2,5 szkl. ryżu

5 szkl.mleka

1 żółtko

1 cukier waniliowy

2-3 łyżki cukru

6-8 jabłek

 

Wykonanie:

Ciasto:

Rozczyn:  Drożdże z połową:cukru,mleka i 2  łyżkami mąki dobrze rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W dużej misce wymieszać mąkę z żółtkiem (utartym z cukrem i cukrem waniliowym) oraz pozostałym mlekiem i podrośniętym rozczynem.

Dobrze wyrobić aż ciasto będzie gładkie ,wówczas dodajemy roztopione masło i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od naszej ręki i ścian naczynia.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ( ma podwoić swoją obiętość)

Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy je na stolnicę i rozwałkowujemy na 2 placki wielkości formy do pieczenia.

Wykładamy ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na ciasto nakładamy połowę ryżu,jabłka i znów ryż i przykrywamy ciastem.Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180°C przez około 60-70 min.

Przygotowanie ryżu:

Mleko zagotowujemy i wsypujemy na nie ryż.

Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mieszając od czasu do czasu.

Gdy ryż jest już miękki  dodajemy do niego żółtko utarte z cukrem i cukrem waniliowym i dobrze mieszamy.

Przygotowanie jabłek:

Jabłka obrać,pokroić na pół plastry i delikatnie udusić pod przykryciem ( nie za długo,tak żeby się całkiem nie rozpadły )

 

środa, 23 października 2013

Prosta,delikatna w smaku,poprostu pyszna.

Nam bardzo zasmakowała,polecam.

Przepis dostałam od mamy:)

Składniki:

1 duża główka kapusty białej

1 kg cebuli

4 duże marchewki

1 literatka  ( 150-170 ml) syropu pomarańczowego Herbapol

3 łyżki soli

5 szkl wody

1 szkl octu

1 szkl cukru

5-6 ziarenek ziela angielskiego

3-4 liście laurowe

 

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować.Cebulę obrać,pokroić w paski,marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystko razem pomieszać i nasolić.Odstawić na 2-3 godziny.

Z pozostałych składników zagotować zalewę,syrop wlać pod koniec gotowania.

Na gotującą się zalewę wrzucamy nasolone warzywa,gotować około 2 minut mieszając.

Wkładamy sałatę do wymytych i wysuszonych słoików,zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.

 
1 , 2 , 3 , 4
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html