Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
¶roda, 13 grudnia 2017

Pyszny deserek :delikatny,syc±cy i zaspokajaj±cy chęć na co¶ pysznego,słodkiego ,czekoladowego.

Jego przygotowanie to zaledwie kilka dostępnych wszędzie produktów i odrobinka czasu.

Efekt...hmmm...oceńcie sami!

grudzie_2017_029

Składniki :

  • 200 ml ¶mietanki 30% lub 36 %
  • 10 dkg czekolady gorzkiej
  • 4 dkg cukru pudru

Na mus owocowy:

  • 1,5 szkl malin lub truskawek (mog± być również mrożone)
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny w proszku

 

Wykonanie :

Czekoladę łamiemy na drobne kawałki ,wrzucamy do miski i rozpuszczamy w k±pieli wodnej (miskę umieszczamy na garnku z wod± i podgrzewamy aż czekolada się rozpu¶ci,mieszaj±c od czasu do czasu)

Rozpuszczon± czekoladę odstawiamy do lekkiego ostudzenia (nie może być zbyt wystudzona bo wyjd± grudki zamiast gładkiego musu)

W tym czasie dobrze schłodzon± ¶mietankę ubijamy na sztywno .Dodajemy cukier i ubijamy tylko do czasu poł±czenia się.

Wlewamy strumieniem czekoladę ,cały czas ubijaj±c na wysokich obrotach.(ubijamy tylko do czasu dokładnego poł±czenia się czekolady ze ¶mietan±)

Gotowy mus przekładamy do małych literatek,kubeczków.

Wstawiamy do lodówki.

Żelatynę wsypujemy do kubka i zalewamy odrobin± zimnej wody.Odstawiamy do napęcznienia.

¦wieże lub mrożone maliny lub truskawki podgrzewamy w garnku aż zaczn± się gotować. Słodzimy,dokładnie mieszamy a następnie miksujemy. (maliny należy przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek)

Dodajemy do gor±cych owoców napęczniał± żelatynę i dokładnie mieszamy.

Wystudzonym musem owocowym polewamy mus czekoladowy.

 

Deser możemy serwować bez musu owocowego,z dowolnym musem owocowym lub owocami.

 

grudzie_2017_031

Tagi: czekolada
10:12, kozakowna , desery
Link Komentarze (1) »
wtorek, 12 grudnia 2017

  padziernik_2017_071

Składniki :

Na ciasto:

Masa :

  • 20 dkg czekolady mlecznej
  • 25 dkg płynnej ¶mietanki 30%-36%
  • 7 dkg masła
  • 7 dkg orzechów laskowych
  • 5 dkg wafelków w czekoladzie (np.prince polo,princessa)

Poncz:

  • 1/2 szkl czarnej herbaty
  • 1/2 łyżeczki cukru

 

Wykonanie: 

Biszkopt czekoladowy:
Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubić na sztywno a żółtka utrzeć z cukrem do biało¶ci.
Ubite białka wmieszać delikatnie do żółtek .Przesian± m±kę wymieszać z m±k± ziemniaczan±,posiekanymi orzechami,kakaem i proszkiem do pieczenia.Mieszankę z m±ki wmieszać delikatnie szpatułk± do masy jajecznej (dodawać na 3 razy).
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównać i piec w 180°C do efektu suchego patyczka (około 45 min)
Po upieczeniu odstawić ciasto do wystudzenia.
Wystudzone ciasto przekroić na 3 czę¶ci (blaty)

Przygotowanie masy:
Czekoladę siekamy na małe kawałki,dajemy do rondelka razem z masłem pokrojonym na małe kawałki i ¶mietan±.
Cało¶ć podgrzewamy (mieszaj±c regularnie) aż wszystko się rozpu¶ci.
Pozostawić do wystygnięcia a następnie dobrze schłodzić w lodówce przez około 3 godz.
Orzechy prażymy na suchej patelni aż skórka lekko się przypiecze i zacznie odchodzić od orzecha.Odstawić je do wystygnięcia a następnie obrać ze skórki (pocieramy w rękach,skórka sama odejdzie).
Siekamy orzechy drobno,wafelki kroimy na małe kawałki.
Zimn± masę miksujemy do czasu aż ładnie zgęstnieje,dodajemy siekane orzechy i wafelki.Mieszamy.

Przygotować poncz:
Herbatę wymieszać z cukrem i odstawić do ostygnięcia.

Przełożenie tortu:
1 blat ciasta-nas±czamy ponczem-masa -2 blat ciasta-nas±czenie ponczem-masa-3 blat ciasta-smarujemy ciasto pozostał± mas± i dekorujemy np.czekoladkami ferrero rocher lub maltesers.

 

padziernik_2017_067

poniedziałek, 27 listopada 2017

Krzenna kostka - ciasto pachn±ce ¦więtami Bożego Narodzenia 

Delikatny krem z cynamonem przełożony ciasteczkami korzennymi a do tego odrobina dżemu z czarnej porzeczki.

Ciasto nie wymaga pieczenia a jego przygotowanie zajmuje jedynie chwilkę.

listopad_2017_088

 

Składniki:

1 litr ¶mietany kremówki

1 szkl ¶mietany 18%

1 cukier waniliowy

3/4 szkl cukru pudru

2 duże opakowania ciasteczek korzennych ( ciasteczka speculoos)

1 czubata łyżeczka cynamonu

50 ml likieru amaretto

1 duży słoik dżemu z czarnej porzeczki

2 opakowania ciasteczek korzennych (speculoos)

 

Wykonanie:

Blaszkę ( 23x34) wykładamy papierem do pieczenia.

Obydwiez dobrze schłodzone ¶mietany ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.

Dodajemy cynamon i amaretto i miksujemy do czasu dokładnego poł±czenia się .

W blaszce układamy warstwę ciasteczek i smarujemy gotowym kremem.

Czynno¶ć t± powtarzamy 5 razy (drug± i czwart± warstwę ciasteczek smarujemy dżemem porzeczkowym a następnie kremem)

Ostatni± warstw± ciasta ma być krem który posypujemy kakaem i chłodzimy przynajmniej 3 godz.w lodówce.

 

zBLOGowani.pl


 

wtorek, 07 listopada 2017

kwiecie_2017_135

 

Składniki:

  • 1 szkl mleka
  • jajka
  • 0,5 szkl oleju
  • 2 szkl m±ki pszennej +1 łyżka
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kakao
  • drobinki czekoladowe

 

Wykonanie: 

Piekarnik nagrzewamy do 200°C.

W misce mieszamy przesian± m±kę,proszek do pieczenia,sodę i m±kę ziemniaczan±.

W drugiej misce mieszamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym.Następnie dodajemy mleko i olej cały czas miksuj±c.Dodajemy mieszankę z m±ki i dokładnie wszystko miksujemy.

Ciasto dzielimy na 2 czę¶ci,do jednej dodajemy łyżkę m±ki i dokładnie mieszamy a do drugiej dodajemy kakao i również dokładnie miksujemy.

Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami.

Do każdej papilotki nakładamy łyżk± kolejno raz jedno ciasto raz drugie (jasne-ciemne).

Ciasto nakładamy na ¶rodek papilotki nakładaj±c jasne ciasto na ciemne itd.

Foremki napełniamy do 3/4 wysoko¶ci.

Posypujemy drobinkami czekolady gorzkiej.

Pieczemy w 180°C około 20-25 min ( najlepiej sprawdzić wykałaczk± czy ciasto jest już upieczone).

 

kwiecie_2017_111

czwartek, 26 paĽdziernika 2017

 kwiecie_2017_091

Składniki :

Na masę:

  • 12 dkg cukru kryształu
  • 4 jaja
  • 1 litr mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 16 łyżek m±ki pszennej

 

 

Przygotowanie ciasta:

M±kę przesiewamy na stolnicę,dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy dokładnie nożem aż wszystko się poł±czy.

Dodajemy jajko ,żółtko,¶mietanę i zagniatamy ciasto.

Formujemy kulę z ciasta,owijamy foli± spożywcz± i odkładamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto,dzielimy na 2 czę¶ci ,rozwałkowujemy cieniutko i wykładamy nim dwie jednakowe blaszki (25x35)

Placki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 25 min.

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowanie masy:

Jajka i cukier dokładnie mieszamy trzepaczk± rózgow± .Dodajemy m±kę i cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.Dodajemy mleko,mieszamy aż nie będzie żadnych grudek i wstawiamy na ogień.Gotujemy cały czas mieszaj±c do czasu aż otrzymamy gładk± masę.

Odstawiamy do przestudzenia.

Letni± masę wlewamy na 1 placek i przykrywamy drugim.

Oprószamy ciasto cukrem pudrem i odstawiamy na minimum 3 godz.

 

08:20, kozakowna
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 68
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html