Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : wronki@amorki.pl
wtorek, 26 czerwca 2018

mj_tel_maj_534

Składniki :

1 z±bek czosnku

1 cebulka szalotka

13 dkg czarnych oliwek

5-6 suszonych pomidorów

12 dkg serka typu bieluch

1-2 łykżki oliwy z oliwek

kilka listków bazylii

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Szalotkę i czosnek obieramy,kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera.Dodajemy oliwki bez pestek i pozostałe składniki.

Miksujemy dokł±dnieaż powstanie pasta.

Doprawiamy sol± i pieprzem.Dokł±dnie mieszamy.

Jeżeli pasta jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy.

Podajemy z grzankami lub ¶wieżym pieczywen.

 

czwartek, 14 czerwca 2018

 Po długiej nieobecno¶ci mam dla Was propozycję prostego w wykonaniu i w brew pozorom delikatnego i pysznego ciasta.

Propozycji w głowie i w otchłani zapisanych zdjęć jest wiele ale czasu ci±fle mało ale postaram się to troszkę nadrobić.

marzec_kwiecie_2018_050

 

Biszkopt:

3/4 szkl m±ki pszennej

1/3 szkl m±ki ziemniaczanej

5 jaj

1 szkl cukru kryształu

4 łyżki wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

2 łyżki kakao

 

Masa:

500 ml ¶mietany kremówki

500 ml serka mascarpone

2-3 łyżki cukru

 

Poncz do biszkoptu:

8 łyżek wody

2-3 łyżki soku z cytryny

1 łyżka cukru

 

 

Dodatkowo:

2 galaretki (najlepiej cytrynowe)

1 cytryna

5-6 długich,prostych bananów

1/2 słoiczka konfitury morelowej

tarta czekola

 

Wykonanie :

Przygotowujemy ciasto; Jajka z cukrem ubijamy na puszyst± jasn± masę.

Dodajemy wodę i olej i chwilkę ubijamy.

M±ki,kakao i proszek dopieczenia przesiewamy,dodajemy do masy jajecznej i miksujemy na wolnych obrotach aż skł±dniki się poł±cz±.

Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożon± papierem dopieczenia i pieczemy w  piecyku nagrzanym do 170°C.

Po upieczeniu ciasto odkł±damy do wystudzenia.

Galaretki rozpuszczamy w 700ml wrz±cej wody.Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Po przestudzeniu przekrawamy je na 2 blaty.

Pierwszy układamy w blaszce wyłożonej foli± do żywno¶ci .Ciasto ponczujemy i smarujemy konfitur±.

Gdy galaretka już tężeje obieramy banany,nacieramy je dokładnie sokiem z cytryny i układamy jeden obok drugiego na cie¶cie.

Zalewamy tężej±c± galaretk±.

¦mietanę,mascarpone i cukier miksujemy do czasu uzyskania gęstego kremu.

marzec_kwiecie_2018_054

 

 

 

22:43, kozakowna
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 19 grudnia 2017

Czasem tak bywa że najlepsze ciasta powstaj± pod wpływem chwili i tego co mamy w zasięgu ręki.

Dokładnie było tak z tym ciastem i powiem nieskromnie że zrobiło furorę już kilka razy.

wakacje_2017_Polska_098

Biszkopt :

5 jaj (dużych)

1/2 szkl cukru kryształu

3/4 szkl m±ki pszennej

1/4 szkl.m±ki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

 

Masa:

15 dkg kokosów

750 ml ¶mietany kremówki

2 serki mascarpone

20 dkg białej czekolady

3-4 łyżki cukru pudru

 

Mus owocowy:

1/2 kg mrożonych truskawek

1 galaretka truskawkowa

2 łyżki cukru kryształu

 

Dodatkowo:

owoce do dekoracji np.borówki,truskawki,maliny

czekolada (wiórki )

 

Wykonanie:

Przygotowujemy biszkopt:

Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno,dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż cukier się rozpu¶ci .Dodajemy żółtka i ubijamyaż się poł±cz±.Dodajemy obydwie przesiane m±ki i delikatnie mieszamy.

Biszkopt wyllewamy na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 °C do efektu suchego patyczka.

Po wyjęciu z piekarnika upuszczamy blaszkę z biszkoptem na podłogę z wysoko¶ci około 50 cm.

Odstawiamy do wystygnięcia.

Po wystudzeniu przekrawamy biszkopt na 2 blaty.

 

Przygotowanie musu:

Owoce (mog± by¶ ¶wieże lub mrożone) wrzucamy do r±delka i gotujemy aż będ± miękkie,lekko je rozdrabniamy.Zdejmujemy z ognia,Dodajemy cukier i galaretkę i dokładnie mieszamy aż galaretka się rozpu¶ci.

Odstawiamy do wystudzenia.

 

Przygotowanie masy:

Czekoladę zorpuszczamy w k±pieli wodnej,lekko studzimy.

¦mieta,nę dobrze schłodzon± ubijamy na sztywno,dodajemy cukier  i serek mascarpone.Ubijamy do czasu poł±czenia się.Dodajemy czekoladę i kokosy,dokładnie mieszamy.

 

Przełożenie ciasta:

1 czę¶ć biszkoptu-smarujemy 1/2 musu owocowego-masa kokosowa-biszkopt-mus owocowy-masa kokosowa-tarta czekolada-owoce

 

P.S Ciasto można polać polew± czekoladow± bez dekorowania go owocami lub polewa czekoladowa i owoce

wakacje_2017_Polska_102

¶roda, 13 grudnia 2017

Pyszny deserek :delikatny,syc±cy i zaspokajaj±cy chęć na co¶ pysznego,słodkiego ,czekoladowego.

Jego przygotowanie to zaledwie kilka dostępnych wszędzie produktów i odrobinka czasu.

Efekt...hmmm...oceńcie sami!

grudzie_2017_029

Składniki :

  • 200 ml ¶mietanki 30% lub 36 %
  • 10 dkg czekolady gorzkiej
  • 4 dkg cukru pudru

Na mus owocowy:

  • 1,5 szkl malin lub truskawek (mog± być również mrożone)
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny w proszku

 

Wykonanie :

Czekoladę łamiemy na drobne kawałki ,wrzucamy do miski i rozpuszczamy w k±pieli wodnej (miskę umieszczamy na garnku z wod± i podgrzewamy aż czekolada się rozpu¶ci,mieszaj±c od czasu do czasu)

Rozpuszczon± czekoladę odstawiamy do lekkiego ostudzenia (nie może być zbyt wystudzona bo wyjd± grudki zamiast gładkiego musu)

W tym czasie dobrze schłodzon± ¶mietankę ubijamy na sztywno .Dodajemy cukier i ubijamy tylko do czasu poł±czenia się.

Wlewamy strumieniem czekoladę ,cały czas ubijaj±c na wysokich obrotach.(ubijamy tylko do czasu dokładnego poł±czenia się czekolady ze ¶mietan±)

Gotowy mus przekładamy do małych literatek,kubeczków.

Wstawiamy do lodówki.

Żelatynę wsypujemy do kubka i zalewamy odrobin± zimnej wody.Odstawiamy do napęcznienia.

¦wieże lub mrożone maliny lub truskawki podgrzewamy w garnku aż zaczn± się gotować. Słodzimy,dokładnie mieszamy a następnie miksujemy. (maliny należy przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek)

Dodajemy do gor±cych owoców napęczniał± żelatynę i dokładnie mieszamy.

Wystudzonym musem owocowym polewamy mus czekoladowy.

 

Deser możemy serwować bez musu owocowego,z dowolnym musem owocowym lub owocami.

 

grudzie_2017_031

Tagi: czekolada
10:12, kozakowna , desery
Link Komentarze (1) »
wtorek, 12 grudnia 2017

  padziernik_2017_071

Składniki :

Na ciasto:

Masa :

  • 20 dkg czekolady mlecznej
  • 25 dkg płynnej ¶mietanki 30%-36%
  • 7 dkg masła
  • 7 dkg orzechów laskowych
  • 5 dkg wafelków w czekoladzie (np.prince polo,princessa)

Poncz:

  • 1/2 szkl czarnej herbaty
  • 1/2 łyżeczki cukru

 

Wykonanie: 

Biszkopt czekoladowy:
Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubić na sztywno a żółtka utrzeć z cukrem do biało¶ci.
Ubite białka wmieszać delikatnie do żółtek .Przesian± m±kę wymieszać z m±k± ziemniaczan±,posiekanymi orzechami,kakaem i proszkiem do pieczenia.Mieszankę z m±ki wmieszać delikatnie szpatułk± do masy jajecznej (dodawać na 3 razy).
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównać i piec w 180°C do efektu suchego patyczka (około 45 min)
Po upieczeniu odstawić ciasto do wystudzenia.
Wystudzone ciasto przekroić na 3 czę¶ci (blaty)

Przygotowanie masy:
Czekoladę siekamy na małe kawałki,dajemy do rondelka razem z masłem pokrojonym na małe kawałki i ¶mietan±.
Cało¶ć podgrzewamy (mieszaj±c regularnie) aż wszystko się rozpu¶ci.
Pozostawić do wystygnięcia a następnie dobrze schłodzić w lodówce przez około 3 godz.
Orzechy prażymy na suchej patelni aż skórka lekko się przypiecze i zacznie odchodzić od orzecha.Odstawić je do wystygnięcia a następnie obrać ze skórki (pocieramy w rękach,skórka sama odejdzie).
Siekamy orzechy drobno,wafelki kroimy na małe kawałki.
Zimn± masę miksujemy do czasu aż ładnie zgęstnieje,dodajemy siekane orzechy i wafelki.Mieszamy.

Przygotować poncz:
Herbatę wymieszać z cukrem i odstawić do ostygnięcia.

Przełożenie tortu:
1 blat ciasta-nas±czamy ponczem-masa -2 blat ciasta-nas±czenie ponczem-masa-3 blat ciasta-smarujemy ciasto pozostał± mas± i dekorujemy np.czekoladkami ferrero rocher lub maltesers.

 

padziernik_2017_067

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 68
O autorze
Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Kantor Walutomat.pl google-site-verification: google3ce3cd6c136f1190.html